Спортски део је резервисан за MTB маратонске трке за обичне и е-бициклове, дечије трке и полигоне за најмлађе, друмске вожње путевима Фрушке горе, као и „trail“ трчање као посебан сегмент ове манифестације.

Девет одабраних  полазника Центра за основну полицијску обуку Коста Ћулибрк 38/5, Петар Илић 38/7, Радован Јовановић  39/4, Александар Ивановић 40/2, Денис Швалм 40/3, Никола Дуловић 40/4, Исидора Шкрбић 40/4, Стефан Дамјановић 40/5 и Никола Божикић 40/7, са својим тренером оперативних вештина Савић Дејаном, опробали су се и постигли сјајан успех на спортској манифестацији  “Tour de Fruška 2023” , која је организована на Фрушкој гори, предивном локалитету са стартом и циљем испред хотела „Фрушке терме‟  у суботу 21.5.2023. године, у трејл  трци  дужине 12,5 км.

Иако су неки већ имали искуства и редовно учествују на оваквим тркама, већини полазника је ово био први пут, али не и последњи, како су сами изјавили.

Више информација  о самој трци дао нам је Дејан Савић, који овог пута, због повреде, није могао да им се придружи, али их је као и сваки пут до сада предводио, срчано бодрио и на крају са њима славио постигнут успех.  Колико је ово заправо тешка трка видимо из овог интервјуа.

Шта је уствари ТРЕЈЛ ( енг. trail – стаза, пут)?

То је трчање по неравном терену где савладавате све препреке која је природа наместила. Оно што је неизбежно на трејл тркама су узбрдице и низбрдице, земља ,трава, шљунак, камење, блато. Све, само не и раван асфалт. Ако при том још и временске прилике мало “зачине” ситуацију, као што је и у нашем случају било, јер је данима пре трке падала јака киша, е онда је “весело”. Адреналин је загарантован – кроз осмех говори Дејан.

Колико дуго траје трка и да ли је тешка?

Да бисте истрчали ову дистанцу по оваквом терену потребно вам је више од сат времена трчања. Ова стаза је и по најавама организатора била средње тешка, а занимљиво је што су такмичари имали две трке у једној. Додатни мотив за тркаче је био тај што се поред редовног мерења и пласмана на самој трци посебно мерило и време успона  од око  800 метара у једном делу трке -хронометар, освајање Врдничке куле.

За крај, шта можеш да нам кажеш о успеху својих момака, ЦОПО тима?

Поносан сам на своје полазнике који су са великим жаром и еланом ушли у саму трку, иако су знали да поред њих трче много искуснији такмичари. Остварили су сјајан резултат рангирајући се већ од 5. места.

Чека вас још један велики изазов, наставак Invictus приче!?

Да, да…нема стајања, већ смо увелико почели да се припремамо се OCR трку са препрекама на Штранду која ће се одржати 10.јуна 2023. године.

Велика част и задовољство ми је било учествовати на овом такмичењу. Драго ми је што сам био део ЦОПО тима и стварно је сјајан осећај припадати једном оваквом тиму. И поред свакодневних обавеза нашло се и времена за тренинг како бисмо на Фрушкој гори остварили што бољи резултат.

Сама стаза је била напорна и непредвидива. Током целе трке је требало бити концентрисан, фокусиран и обазрив јер је било делова где се трчало кроз блато у шуми, низбрдице и кроз воду. Хвала Богу сви смо прошли без повреда и ово је једно велико искуство за мене.

Захвалио бих се руководству Центра што су нам омогућили да тренирамо и да учествујемо на оваквој манифестацији, организатору „Тоур де Фрушка 2023‟, а посебно нашем тренеру Дејану Савићу који нас је одлично припремао, кроз осмех нам говори Радован Јовановић 39/ 4

Била ми је изузетна част и задовољство да трчим на Фрушкој гори као део ЦОПО тима. Стаза није била превише тешка – што се тиче висинске разлике , али су блато у шуми, велика влажност ваздуха и доста јако сунце допринели да трчање буде напорније.
Честитао бих осталим полазницима који су трчали: остварили су сјајан резултат самим тим што су истрчали трејл стазу дугу 12,5 километара, у веома захтевним условима. Сигуран сам да ће бити још добрих (и много бољих) резултата.

Такође, изразио бих искрену и дубоку захвалност господину професору Дејану Савићу што нас је водио на трку и омогућио нам да се такмичимо.
Надам се да ће нам се и убудуће пружати прилика да се такмичимо на различитим такмичењима и тестирамо своје способности: издржљивост, храброст, спретност и брзину, поносно нам је рекао Никола Божикић 40/7.

Била је ово прилика за све да уживају у својим омиљеним хобијима и активностима, да се такмиче у професионалним и рекреативним тркама, пренесу млађим нараштајима љубав према активном начину живота и боравку у природи и подигну свест о природном и туристичком потенцијалу региона.

Можда нисмо освојили прво место, али је за овај тим свака медаља сијала као злато. Њихова енергија, позитиван став, срчаност, борбеност и најзад, веома висок пласман и овог пута је допринео да се само поносимо својим полазницима, који су наши дика и понос, где год да се појаве.

Текст:
Маријана Милановић
Дејан Савић

Фотографије:
Дејан Савић

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.