Први дан боравка у нашој земљи, 25. новембра 2019. године Центар за основну полицијску обуку посетили је делегација Министарства унутрашњих послова Киргиске Републике: Алијанов Талај, (Alijanov Talai) виши инспектор у Одељењу за јавну безбедност, Јусмаматов Равшанбек, (Jusmamatov Ravšanbek) виши официр за рад полиције у заједници територијалне (подручне) полицијске управе Базаркоргон, Турсуналијева Нургул, (Tursunalieva Nurgul) инспектор за малолетничку делинквенцију територијалне (подручне) полицијске управе Исик-Кул, Арслан Толобади улу, (Tolobadi ulu Arslan) инспектор територијалне (подручне) полицијске управе Исик-Кул и Анара Темиралијева, (Temiralieva Anara) члан мобилног полицијског тима области Исик-Кул/виши стручни сарадник Одељења за социјална питања локалне управе области Исик-Кул у Киргиској Републици; Сергеј Сизов, (Sergej Sizov) саветник за сарадњу са полицијом, Политичко-војна димензија, Програмска канцеларија ОЕБС-а у Бишкеку; Наталија Ненезић Гаврановић и др Карина Авајган, преводиоци. Поред гостију састанку су присуствовали Един Калач и Владимир Костић, представници Мисије ОЕБС у Србији.

У име Центра за основну полицијску обуку, делегацију је дочекало руководство – заменик начелника пуковник полиције Жарко Јелача, помоћник начелника потпуковник полиције др Раде Богојевић, помоћник начелника потпуковник полиције Драган Мрдаљ и координатор Центра Соња Јаковљевић.

Након пријема делегације у Плавој сали, заменик начелника је представио Центар, начин селекције кандидата, наставне и ваннаставне активности током основне полицијске обуке, капацитете којима Центар располаже, као и промотивне активности које Центар реализује.

Колеге из Киргиске Републике је посебно занимала обука, начин извођења, број пријављених кандидата на конкурсима, звања и статус полазника по завршетку обуке, али и остале службе и јединице Министарства унутрашњих полсова Републике Србије.

Делегација је потом пошла у обилазак Центра.

Најпре су обишли учионицу у којој се тренутно одржавала настава из предмета Вештине комуникација.

У тактичкој кући им је тренер за стручну наставу из Одсека за област полицијски послови и овлашћења мајор полиције Дејан Ђорђевић објаснио како се реализује настава у овом објекту, а потом су присуствовали једном часу где је практично увежбавано упозорење, наређење и провера идентитета.

Након што су погледали објекат спортске хале, у филмској стрељани су присуствовали демонстрацији вежбе гађања, у којој је приказана ситуација напада од стране наоружаног извршиоца кривичног дела који је покушао да пуца у полицијског службеника, коју је извео тренер за стручну наставу групе Полицијско оружје са наставом гађања потпуковник полиције Милан Пејовић, уз стручно објашњење тренера за стручну наставу потпуковника полиције Бранислава Димитријевића.

Госте је нарочито занимало наоружање које се користи у обуци полазника, а своје одушевљење демонстрацијом нису скривали ни једног тренутка.

Имали су прилику да виде и једну собу за смештај полазника, библиотеку и медијатеку Центра.

Прелеп сунчан новембарски дан омогућио је свима да уживају у школском кругу.

Напуштајући Сремску Каменицу гости из Киргистана су изразили жељу да остану у контакту са запосленима у Центру, ради евентуалне сарадње.

Текст:
Маријана Милановић

Фотографије:
Маријана Милановић

Мисија ОЕБС-а у Србији

25. новембар 2019.

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.