Патријарх Порфирије са епископима дошао је да би обележили овај диван јубилеј. Стигли су возом, као и њихови славни претходници пре више од сто година. Гости су кочијама превезени до Саборног храма где је служена вечерња служба уз хоростасију Његове Светости.Потом је у Патријаршијском двору отворена и изложба са јубиларним именом.

Тачно у подне, у недељу 15. маја 2022. године, након свечане седнице Светог архијерејског сабора СПЦ у Патријаршијском двору, патријарх Порфирије, са балкона Патријаршијског двора прочитао је Саборску посланицу поводом прослављања 100 година обнове Пећке патријаршије, односно уједињења свих српских црквених области у једну, Српску патријаршију.

„Овај велики празник јесте празник јединства и слоге, дан када је од свих потврђена општа, свагдашња свест о јединству и континуитету наше свете Православне Цркве у историји, посебно од великог догађаја стицања аутокефалије, пре више од осам векова, од Жиче, Пећи и Карловаца до Београда. И ми данас, после стотину година, радосно објављујемо и прослављамо овај историјски догађај, било да живимо у матици, било у некој од српских или околних земаља, било у расејању, разбацани буром историјских ветрова широм шест континената.”

Након тога, на централном карловачком тргу са бине испред Богословије Свети Арсеније одржана је свечана академија и културно-уметнички програм.

Прослави су, поред патријарха Порфирија и педесетак епископа СПЦ, присуствовали и представници највише државне власти, као и начелник Центра за основну полицијску обуку Желимир Мрдаљ, који је дошао да, као и увек, буде уз своје момке који су невероватном снагом, енергијом и ентузијазмом увеличали и улепшали овај свечани догађај.

Поред симболичног појављивања 102 деце као 102 године од Уједињења српских црквених области, у свечаној Академији су учествовали Појачки састав „ Благовеститељ”, Дечији хор Храма свети Василије Острошки из Беочина, ОШ „Ј. Ј. Змај“ из Сремске Каменице, ОШ „Ј.Ј. Змај“ из Лединаца, Дечији хор при Храму Свете великомученице Марине из Сремске Каменице, ОШ и ПУ „Свитац“ из Сремске Каменице, представници Мото клубова у Удружења Витезова који су Патријаршијске заставе купљене у Сремским Карловцима, носили на моторима у наше највеће Светиње у црквене области које су се ујединиле, и освештали их; глумци Српског народног позоришта из Новог Сада, ФА „Вила“ СКУД Железничар из Новог Сада, ОКУД „Бранково коло“ из Сремских Карловаца, КУД „Виноградар из Лединаца, СКЦ „Вук Стефановић Караџић” из Бачке Тополе, појци Храма Светог Саве Београд, певачке групе и ученици Карловачке богословије светог Арсенија.

Поред стотине учесника на сцени, „Златни момци‟, како их је назвала организаторка и идејни творац целог овог догађаја Маријана Ђерић, полазници 34. класе узели су учешће у овом историјском догађају како за Српску православну цркву, тако и целу Републику Србију, и својим наступом осветлали образ својих породица и Центра за основну полицијску обуку.

Рецитатори Нинослав Мунитлак 34/5, Игор Ивановић 34/5, Димитрије Будисављевић 34/5 и Миодраг Радаковић 34/1 говорили су песму Десанке Максимовић ”О пореклу”. Важност саме песникиње једнака је важности великих личности њене земље и то је уједно и порука ове песме. Сви ми, сваки човек, важан је за своју земљу и свој народ. Зато треба да се поносимо оним добрим и јуначким што смо као народ кроз хисторију остварили, али и да говоримо против онога што нас колективно срамоти. Сваки човек представник је народа и народ је представник сваког човека.

Њихови поносни громогласни гласови одјекивали су тргом у Сремским Карловацима. Сваки изговорен стих изазвао је дубоку језу код присутних и оно што ће се дуго памтити је њихов величанствен наступ, поред професионалних глумаца на сцени.

Поред рецитатора, ништа мању улогу нису имали ни остали полазници који су узели учешће у свечаној Академији. Рељић Дејан 34/2, Михајло Стојковић 34/5, Тодић Слободан 34/5, Лекић Александар 34/5, Јанковић Јован 34/6, Шабић Јован 34/6, Благојевић Никола 34/6 и Гатарић Драган 34/6. Јединство, повезаност и професионалност у обављању задатог им посла била је очигледна. Њихов понос што су део једне такве свечаности видео се на њиховим лицима и држању.

Сам патријарх Порфирије има само речи хвале и захвалности јер су наши момци показали да је највећа одлика полицијског службеника, за чију се професију тренутно обучавају, професионалност, посвећеност и оданост циљу који је био пред њима.

Реченица „С њима и у воду и у ватру‟ коју је организаторка и дугогодишња сарадница и пре свега пријатељица Центра, Маријана Ђерић изговорила када се завршила свечаност, је реченица која је свима нама у Центру знак да радимо са младим људима на које ће у будућности моћи да се ослоне сви грађани Републике Србије.

Да су били уочљиви где год да су се појавили, то најбоље знају они сами. Никога нису оставили ускраћеним за лепу слику и успомену, јер како и они сами кажу, ретко се виђа полицајац у свечаној униформи. Велику подршку су имали од свих нас из Центра који смо их водили кроз читав овај процес и бодрили све време, док су поједини родитељи дошли лично да присуствују њиховом првом појављивању у јавности, откако су постали полазници Центра. Они су то, поред сјајног наступа, све наградили великим осмехом, топлим стиском руке и умилном речју.

Своје одушевљење и понос нису крили ни када сам их питала за утиске.

Своје одушевљење и понос нису крили ни када сам их питала за утиске.

„За мене је велика част била да учествујем на тако великом љубилеју као што је стогодишњица аутокефалности цркве и што сам имао част да представљам Центар за основну полицијску обуку. Спој зноја треме и поноса на крају је дао добре резултате. Очекивао сам то, али знате како је, први наступ у свечаној униформи полиције, није било свеједно, јер сам хтео да оставим добар утисак, а и начелников поглед је био уперен само у нас! ‟, кроз осмех нам је рекао Димитрије Будисављевић 34/5.

„Желео бих да се захвалим оперативном тиму програма „Цару Небеском утешитељу‟  што су нас позвали на овај скуп. Било ми је задовољство учествовати и представљати Министарство унутрашњих послова на овако прелепој свечаности”, истиче Миодраг Радаковић 34/1.

„Велика част ми је била да будем део овакве манифестације и да са колегама представљам ЦОПО. Дошао сам у Центар, а да нисам ни сањао на каквим све манифестацијама полазници учествују, и морам да признам да ми је драго, јер смо ипак ми део народа па с њим треба и да се стопимо!‟, рекао нам је Игор Ивановић 34/5.

„Велика је част бити део Свечане академије поводом стогодишњице васпостављања Српске Патријаршије. Носити полицијску униформу и у њој представљати професију на таквој свечаности прилика је која се не указује свакодневно. Величанствен је осећај стајати раме уз раме са колегама, али и свим државним званичницима. Иако је ово за мене одговорност и обавеза, уједно је и привилегија бити изабран као учесник и дати свој допринос у организацији оваквог догађаја‟, с поносом истиче Нинослав Мунитлак 34/5.

Текст:
Маријана Милановић

Фото:
ЦОПО
СПЦ

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.