Први дан окупљања протекао је у реализацији симпозијума који је одржан у организацији Министарства унутрашњих послова Републике Румуније, Генералног инспектората граничне полиције, Школе за обуку граничне полиције „Аврам Јанку“.

Домаћин симпозијума, директор Школе за обуку граничне полиције „Аврам Јанку“ Јонел Хотнога је поздравним говором отворио овај догађај, након чега је одржао и краће излагање на тему теоретског основа појма промене, њених механизама и начина на који се људске активности прилагођавају истој.

Поред представника Центра, учешће на симпозијуму су узели и представници из Мађарске (Рак Ласло, представник Техничке школе за јавни ред из Мишколца, Мађарска) и Молдавије (Бирчу Иван, представник Центра за изузетност у граничној безбедности из Молдавије), као и домаћини, представници Румуније (Хапа Лариса, предавач из Школе за полицајце „Септимију Мурешан“ из Клужа; др Таше Василе, директор Школе за полицајце „Василе Ласкар“ из Кампине; Драгушин Сорин, представник Војне школе за жандармерију „Григоре Александру Гика“ из Драгошана; Игниа Габријел из Војне школе за жандармерију из Фалтиченија; Дијана Гича из Националне администрације за казнене установе Румуније; Маријус Чобану , директор Школе за усавршавање кадрова граничне полиције из Турну Северина; Бока Сорин, представник Школе за специјалистичку обуку граничних полицајаца из Ласија).

Сви су се они посебно обратили присутнима и пренели своја искуства, из својих делокруга рада као и установа у којима раде, са прилагођавањем наставних метода и система обуке у условима пандемије, али и идеја у спровођењу промена, јер се показало да су узроци исти у свим земљама учесницама.

Нарочито занимљиво излагање било је у вези са теоријом подела улога унутар тима, коју је развио професор Мередит Белбин, а коју је изнела Хапа Лариса, предавач из Школе за полицајце „Септимију Мурешан“ из Клужа. У њиховом центру су пронашли практичну примену ове теорије, тако што све кандидате за пријем на обуку подвргавају тестирању које има за циљ да утвди којем типу улоге припада сваки кандидат. Добијене резултате потом користе за формирање водова, водећи рачуна да сваки вод има заступљене полазнике различитог типа улоге, ради формирања ефикаснијих тимова.

Последњи излагач у формалном делу симпозијума био је начелник Центра за основну полицијску обуку из Сремске Каменице, Србија, Желимир Мрдаљ. Он је упознао учеснике са историјатом и организацијом Центра, а потом и изложио искуства са променама које су наметнуле, како пандемија корона вируса, тако и повећана потреба за кадровима у Министарству унутрашњих послова Републике Србије.

Крај формалног дела Симпозијума обогатило је и улепшало фолклорно друштво коју чине студенти Школе за обуку граничне полиције „Аврам Јанку“, сплетом народних игара из Румуније, као и оркестар полиције.

Другог дана боравка наше делегације у Орадеи, 23. јуна 2022. године, у просторијама Школе за обуку граничне полиције „Аврам Јанку“ одржана је свечаност поводом 30 постојања те школе. На свечаности су додељене плакете захвалности за сарадњу појединцима и установама.

На свечаности су говорили и бивши ученици Школе који су остварили велике успехе у полицијском раду и који су на високим позицијама у Министарству унутрашњих послова Републике Румуније, као и бивши директори Школе.

Своје утиске о боравку у Орадеи преносе нам и тренери за стручну наставу у Центру, Зоран Нићфоровић и Милорад Петковић.

„Драго ми је што сам био део ове делегације која је представљала Министарство унутрашњих послова Републике Србије и Центар за основну полицијску обуку. Посебна ми је част што је презентација, коју је презентовао начелник Центра Желимир Мрдаљ, изазвала опште одушевљење и импресије јер смо по речима колега из иностранства некако посебни и да се издвајамо инфраструктурном и техничком опремљеношћу, као и чињеницом да смо у условима пандемије били једини Центар за обуку полиције који није радио онлајн наставу, већ смо радили пуним капацитетом, као и у редовној ситуацији стриктно поштујући мере Кризног штаба. Оно што ми је нарочито драго је жеља многих колега, представника осталих Центара учесника симпозијума, да посете Центар и да се упознају са животом и радом у Центру‟, рекао нам је Милорад Петковић.

„Гостопримство и велико поштовање према нашем Центру као институцији су утисци које бих посебно издвојио након посете колегама у Школи за обуку граничне полиције у Орадеи. Организација самог симпозијума је била беспрекорна, а учесници далеко информативнији него што би се очекивало, с обзиром на тему симпозијума која је деловала прилично академски. Представници из свих земаља учесница су истакли исто, а то је да су били суочени са потребом за значајним променама система обуке и регрутације полазника. Ковид је био један од покретача промена у свим земљама и свака је одговорила на свој начин, мада се већина држала модела наставе на даљину уз мање или веће модификације. Други, можда чак и озбиљнији, проблем је велики недостатак полицијских службеника у оперативном саставу, што је приморало све земље да повећају број полазника и смање трајање обуке. Колеге из Мађарске су нас упознале да је код њих распон година за кандидате за пријем на полицијску обуку од 18 до 55 година, што говори само за себе о тежини њихове ситуације и одсуству мотивације за рад у полицији. Како у формалном делу симпозијума, тако и током неформалних контаката, разменили смо и многе друге информације и искуства са колегама из других земаља, од којих би неке могле бити основ за даље промене и будућу сарадњу. На крају бих искористио прилику за мало лично запажање,јер сам више него пријатно изненађен лепотом и историјом самог града, за кога до пре пар седмица нисам знао ни да постоји‟, кроз осмех и са великим одушевљењем прича Зоран Нићифоровић.

Весела атмосфера која је прожимала овај свечани дан у Школи за обуку граничне полиције „Аврам Јанку“, оставила је само позитивне утиске на све присутне. Успостављени су службени контакти, али и пријатељства са учесницима семинара који би у наредном периоду могли водити продубљивању сарадње и размени искустава, а која би се опет могла искористити за унапређивање процеса обуке у Републици Србији

Школа за обуку граничне полиције „Аврам Јанку“

Текст:
Маријана Милановић

Фотографије:
Зоран Нићифоровић
Милорад Петковић

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.