У Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици 20. јуна 2024. године одржана је свечана промоција 271 полазника 43. класе Центра за основну полицијску обуку.

На платоу испред улаза у школску зграду Центра, потпредседнику Владе Републике Србије и министру унутрашњих послова Ивици Дачићу рапорт је предао начелник Центра за основну полицијску обуку, пуковник полиције Жарко Јелача. Након што је министар извршио смотру полазника 43. класе, свечана промоција почела је химном Републике Србије у интерпретацији Милице Досковић, чланице хора опере Српског народног позоришта у Новом Саду.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић поручио је полазницима 43. класе Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици да бити полицајац није само посао, већ и позив који захтева велику одговорност и преданост.

„Честитам вам на успешно завршеној обуци и уласку у наше полицијске редове. Ваша одлука да се придружите овом позиву показује вашу храброст, пожртвованост и спремност да служите заједници. Сада сте део тима који је ту да штити и служи грађанима, да одржава ред и мир у нашем друштву. Заједно са старијим, искусним колегама, борићете се против криминала и свих пошасти савременог друштва“, рекао је министар Дачић, додавши да је у нашој земљи улога полиције у очувању безбедности од великог значаја.

Како је поручио министар Дачић младим полицајцима, њихова дужност је да поступају са интегритетом и поштењем, уз поштовање закона и Устава Републике Србије.

„Не заборавите вредности којима су вас научиле ваше породице, а које је стручан наставни кадар овде надоградио вештинама и знањем. Сигуран сам да је било и напорно и тешко, али сам исто тако сигуран да сада, док стојите у строју, у себи кажете „вредело је“. Држава вам је пружила прилику, дала могућност, обучила и дала посао и овлашћења“, нагласио је министар Дачић.

Такође, министар им је поручио да увек треба да се држе високих стандарда и етичких принципа.

„Будите храбри, будите доследни, будите праведни. Ваша обука је само почетак ваше каријере у полицији и пред вама су изазови који ће захтевати вашу посвећеност и упорност. Верујем у вас и у вашу способност да обављате свој посао са чашћу и поштењем. Хвала вам што сте изабрали да служите својој земљи као полицајци“, истакао је министар Дачић, пожелевши полицајцима да их понос и одговорност воде кроз каријеру и да им сигурност и срећа прате сваки корак.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић уручио је признања, а троје полазника са најбољим успехом у класи на поклон су добили књиге „Душанов законик”, „Владари Србије” и „Благо Србије”.

Најбољи успех у 43. класи постигли су:
  • прворангирани Вукашин Мићовић, полазник 7. вода, ПУ у Новом Саду, са просеком 5,000;

  • другорангирана Катарина Чакаревић, полазница 1. вода, ПУ у Новом Саду, са просеком 4,965 и

  • трећерангирана Јована Каљевић, полазница 8. вода, ПУ у Ваљеву, са просеком 4,883.

прворангирани 43. класе Вукашин Мићовић

прворангирани 43. класе Вукашин Мићовић

другорангирана 43. класе Катарина Чакаревић

трећерангирана 43. класе Јована Каљевић

Поред троје најбољих, плакетом за исказану хуманост од потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова Ивице Дачића одликоване су и Тамара Бањац из ПУ у Краљеву, полазница 4. вода и Александра Радосављевић из ПУ у Прокупљу, полазница 2. вода. Александра и Тамара су током свог првог изласка у град, у марту ове године, реанимирале старијег човека који је био без свести, дисања и пулса применивши вештине које су научиле током обуке у Центру за основну полицијску обуку.

Тамара Бањац

Александра Радосављевић

Видео плакете Тамари и Александри (РТВ Дневник)

Тог топлог јунског дана поново се платоом испред школске зграде проломио сопран Милице Досковић кроз речи песме „Ово је Србија”, а на последњим стиховима су јој се придружили гласови полазника целе класе. „Ово је Србија, говоре гробови ратника из славног времена!” одзвањало је ходницима још дуго након што су престали да се чују ужурбани кораци 43. класе која је пошла пут полицијских станица и испостава широм Србије.

(Видео промоција 43. класе: МУП)

Текст, фотографије и видео: МУП

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.