У 10.00 часова 15. новембра 2023. године почело је постројавање 783 полазника 38, 39. и 40. класе у фискултурној сали Центра за основу полицијску обуку, где су ови млади људи претходних девет месеци долазили у мање свечаном расположењу.

Након што је начелник Центра за основну полицијску обуку, пуковник полиције Жарко Јелача предао рапорт министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, свечана промоција полазника у полицајце приправнике почела је химном Републике Србије у акапела изведби Љубице Вранеш.

Присутним полазницима, високим званичницима и осталима који су дошли да учествују у овом свечаном чину, обратили су се и некадашњи полазници и полазнице Центра за основну полицијску обуку који су сада запослени Министарства унутрашњих послова. Говорили су Милица Дамњановић из Управе полиције, која се данас бави пословима „Заједно и безбедно кроз детињство“, Немања Ранковић који данас ради на пословима у Управи саобраћајне полиције и Дајана Димић из Регионалног центра за унутрашње граничне прелазе која се данас бави пословима у Управи граничне полиције.

Они су пожелели добродошлицу будућим колегама и поручили им да их чека захтеван и одговоран посао даноноћне заштите грађана Србије, нарочито најмлађих без чијег правилног одрастања нема будућности наше земље. Како су истакли, некима ће бити задатак да у овим изазовним временима предано чувају и границе наше земље како би се сви грађани осећали сигурно, као и да улажу максималне напоре да би наши путеви били безбедни.

(Видео: Само Нови Сад)

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић уручио је признања, а троје полазника са најбољим успехом у класи на поклон су добили књиге „Историја полиције у Србији”.

У 38. класи то су:
  • прворангирани Душан Митић, полазник 3. вода, ПУ у Лесковцу,

  • другорангирани Милош Златановић, полазник 7. вода, ПУ у Врању,

  • трећерангирана Невена Манојловић, полазница 4. вода, ПУ у Ваљеву.

У 39. класи троје најбољих су:
  • прворангирана Тијана Видаковић, полазница 8. вода, ПУ у Суботици,

  • другорангирани Јован Цвијетић, полазник 1. вода, ПУ у Сремској Митровици,

  • трећерангирани Сава Шарац, полазник 1. вода, ПУ за град Београд.

Најбољи успех у 40. класи:
  • прворангирани Александар Ивановић, полазник 2. вода, ПУ у Смедереву,

  • другорангирани Никола Божикић, полазник 6. вода, ПУ у Бору,

  • трећерангирана Јелена Танасијевић, полазница 5. вода, ПУ у Ваљеву.

Прворангирана полазница 39. класе, Тијана Видаковић, обратила се у име свих полазника.

„Обукли смо плаву униформу са великом жељом да служимо својој земљи и свом народу. Обећавамо да ћемо уложити сву своју снагу, вољу, самопоуздање и личну одговорност да достигнемо високе стандарде полицијске професије. Чуваћемо своје знање и стално га усавршавати, чуваћемо своју отаџбину. Бићемо поносан састав МУП-а и нећемо устукнути пред тешкоћама и препрекама. Поштено и часно служићемо Републици Србији и свим њеним грађанима” поручила је Тијана Видаковић.

(Видео: МУП)

Министар је поручио да је од највећег значаја за развој наше земље, сачувати мир, стабилност и безбедност свих грађана. Нагласио је да је велика одговорност бити припадник Министарства унутрашњих послова, али и привилегија бити у служби своје државе и свог народа.

(Видео: МУП)

„Држава је школовала ове младе људе да буду саобраћајци, гранични полицајци и полицајци опште надлежности. Поносно носе униформе Министарства унутрашњих послова и доказали су, током врло захтевне обуке у Центру за основну полицијску обуку, да су довољно зрели, храбри и спремни, да преузму одговоран задатак – да сваког грађанина наше једине домовине Републике Србије учине сигурним и спокојним, српске друмове безбедним, а сваком детету сачувају безбрижно детињство“, рекао је министар и поручио младим припадницима МУП-а да њихова отаџбина рачуна на њих.

Промоцију је крунисала Љубица Вранеш нумером „Ово је Србија”, а након традиционалног бацања капа у ваздух и срдачних честитки, сви присутни су пуна срца кренули даље.

(Видео: МУП)

Текст и фотографије: МУП

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.