Свечана промоција 536 полазника 23. и 24. класе Центра за основну полицијску обуку, који су примљени у радни однос у Министарство унутрашњих послова, одржана је у Наставном центру „Макиш“ 24.9.2020. године.

Председник Републике Србије Александар Вучић, који је присуствовао промоцији, поручио је да ће држава наставити да побољшава животни стандард припадника Министарства унутрашњих послова.

Председник Вучић је полазницима 23. и 24. класе рекао да су они будућност Србије и да су изабрали часно и дивно занимање, јер су стали уз своју државу.

„Од данас ви сте и де факто и де јуре људи који брину о својој Србији. Нема никог ко може да каже да му је прече и већа обавеза да брине о Србији. Зато сте посебни”, истакао је председник Републике.

У Србији је, како је рекао, најлакше за све критиковати државу, јер је, без обзира на то колико је путева и пруга изграђено или колико неко не плати порез, увек најлакше бити против државе, док су припадници полиције ти који морају увек да буду уз своју државу.

„Ви ћете увек морати да трпите, у вас ће грађани увек имати поверења, али нећете бити омиљени”, навео је председник Вучић и додао да су пред полазницима тешки и одговорни задаци и да на себе морају да преузму бреме одговорности које нису имали до сада.

Председник Вучић је истакао да је за 23,9 одсто мање криминала у Србији, односно да је толико мање кривичних дела него пре 10 или 12 година, као и да је драматично мањи број убистава него што их је било пре 10 година.

„Али, ни то није довољно и то мора да буде неупредиво боље“, рекао је председник, додајући да је уверен да генерација младих и одговорних људи може да помогне целој Србији.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је да је поносан, јер је полицајац данас поштован и уважен и што је овој професији враћено достојанство, а то доказује све већи број младих који се одлуче да посвете живот тешкој полицијској професији.

Министар Стефановић се захвалио председнику Србије Александру Вучићу који је, како је истакао, увек пружао и пружа подршку полицији у борби против организованог криминала, опремањем полиције, повећањем плата и повољним условима за куповину станова.

„Полицију чине они који безрезервно воле своју Србију и који без страха улазе у поплаве, пожаре и који се не боје да се ухвате у коштац са окорелим криминалцима и да безусловно бране Србију. Дају све од себе да би грађанима дан био миран и нормалан, рекао бих и безбедносно досадан, што ми у полицији заправо највише волимо”, рекао је министар Стефановић.

Министар је полазницима 23. и 24. класе пожелео да посао раде још боље, како би надмашили успехе својих старијих колега који су лествицу поставили високо.

„Када погледам ове редове девојака и момака у плавој униформи и када погледам њихове колеге који сваког дана раде на улицама Србије и штите безбедност земље, прва реч која ми падне на ум је поверење. Поверење у људе који су одлучили да посвете своје животе овој тешкој професији. Заслужите својим радом највишу оцену грађана”, истакао је министар Стефановић.

Министар се захвалио полазницима што су одабрали посао у коме ће служити свом народу.

Министар Стефановић је навео да све више младих жели да ступи у полицију и изнео податак да се на претходном конкурсу, за 1.060 полазника, јавило 6.000 кандидата.

Пожелео је полазницима да буду добри полицајци, да поносно носе униформу и да се поносе плавом бојом и заставом Републике Србије на униформи.

„Ово је позив, много више од посла. Ово је избор који ће дефинисати ваше животе, јер ретки су људи који одлуче да посвете своје судбине и каријере борби за бољу Србију. Уједно, ово је избор који ће вам, ако свој посао будете радили добро и честито, омогућити да доживите посебан осећај да сте помогли некоме. Осећај за који ваше старије колеге воле да кажу да се не може описати и да га ништа не може заменити. Учините нас поносним, као што сам ја данас поносан на вас, као и ваше родитеље”, рекао је министар Стефановић.

Свечаној промоцији присуствовали су и председница Владе Ана Брнабић, директор полиције Владимир Ребић, као и министри Младен Шарчевић, Александар Антић и Бранко Ружић.

Промоцију будућих полицајаца увеличале су и њихове старије колеге из посебних јединица полиције Полицијске бригаде, Жандармерије, Интервентне јединице 92 и Хеликоптерске јединице МУП-а, који су извели више показних вежби.

ИЗБОР СА ИНСТАГРАМА

Полазници 1. вода 23. класе честитали су рођендан командиру вода Зорану Веселиновићу.

Текст, видео и фото: МУП
24.9.2020. године

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.