18. септембар 2018. година – празне учионице, празни ходници Центра али зато препуно двориште и плато испред бине… раздрагана и поносна лица младих полазника 15. класе, сада полицајаца приправника, њихових старешина, представника МУП-а и наравно оних чији су ови млади људи понос и дика, њихових родитеља и родбине. Свет говори из ума. Родитељи говоре присније – они говоре из срца. А њихово срце је, као што је српски родитељ вековима радио, показало још једном своју дарежљивост јер је своје најмилије ставило у службу оног најдрагоценијег, српског народа и земље Србије.
Полазници 15. класе су, у Центру у Сремској Каменици, основну полицијску обуку похађали од 21. августа 2017. до 13. септембра 2018. године. Обуку је успешно завршило њих 136 (96 полазника и 40 полазница) и након успешно завршене обуке и положеног завршног испита, у својству полицајца приправника засноваће радни однос у МУП-у у полицијским управама из којих и долазе: у ПУ за град Београд, ПУ у Панчеву, ПУ у Зрењанину, ПУ у Нишу, ПУ у Пироту и ПУ у Зајечару.
Заставни вод и три ешалона стајали су у строју и били као један.

Тачно у 10 часова зачуле су се фанфаре Оркестра полиције које су најавиле почетак промоције и долазак потпредседника Владе и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића.

Химну „Боже правде‟ отпевао је хор КУД-а „Светозар Марковић‟.

Присутнима су се обратили најпре начелник Центра, главни полицијски саветник Желимир Мрдаљ, а потом и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић.

„Плава униформа обавезује на много начина, али је најважније да грађани Србије вашу униформу препознају и прихватају као своју, као знак да могу да вам верују, да сте ту за њих, када је тешко, када имају проблем, када су угрожени.
Стичите њихово поверење, свакодневно, неумитно, искрено, јер бити поуздан је већи комплимент него бити вољен.‟, истакао је начелник Центра,
„И запамтите, живот нам враћа само оно што другима дајемо. Иво Андрић је испунио највећи човеков сан, а то је да заувек живи кроз своја дела. То се очекује и од вас, драге будуће колеге.‟

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић је у свом обраћању присутнима истакао да ће током ове и наредне године 2.000 полазника Центра за основну полицијску обуку бити примљено у Министарство унутрашњих послова.

„Будите ослонац људима које видите око себе, свима којима је помоћ потребна, будите храбри, пожртвовани и стручни да у вршењу полицијског посла, који је данас можда један од најтежих у Србији, будете грађанима на услузи. Будите неко ко их штити и због кога се на улици осећају сигурно“, поручио је полазницима министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и додао да ступањем у редове полиције добијају овлашћења, али и огромно бреме одговорности и прилику да служе Србији и њеним грађанима на најбољи могући начин.

Министар је указао да има пуно поверење у начелника Центра за основну полицијску обуку и запослене који ту раде, јер се у претходних неколико година уверио да знање и самопоуздање које полазници ту стичу показује да могу да буду изузетни полицајци.
Министар је наградио троје најбољих у класи (на основу коначне оцене која обухвата обуку у Центру, практичну обуку и заршни испит) и уручио решења о награђивању.

Прва у рангу, Тијана Мирковић (4.960), захвалила се у име својих колега из 15. класе, сада полицајаца приправника, и обећала да ће својим радом и залагањем оправдати указано им поверење, примењујући стечено знање и вештине и поштујући правила службе.

Други у рангу, Дејан Миленковић (4.955)

Трећа у рангу, Олга Радојчић (4.940)

Културно-уметнички програм су улепшали наши драги гости, глумац Војин Ћетковић, који је говорио песму „Домовина‟ Душана Васиљева, а потом је фолклорни ансамбл КУД-а „Светозар Марковић‟ из Новог Сада својим Играма из Србије- Крајиште показао да је фолклор нешто много више од игре.

Као и сваки пут највише аплауза су побрали полазници, овога пута 16. класе, у свом приказу оперативно полицијских вештина који су приказали технике одбрамбених вештина којима сваки полазник влада након завршетка обуке.

У току основне полицијске обуке полазници, између осталог, практично увежбавају ситуације које су се дешавале у стварном животу и као такве су преточене у наставни садржај у циљу што бољег оспособљавања будућих полицијских службеника. Полазници 16. класе су демонстрирали ситуацију у којој полицијски службеници уз превентивну употребу ватреног оружја лишавају слободе извршиоца кривичног дела Разбојништва.

Након свечаног дефилеа заставног вода и полазника 15. класе, као и команде „Вољно‟ уследио је тренутак који су сви жељно ишчекивали – качкети су полетели у вис, а још једној лепој причи у овом Центру је дошао крај.

Сваком од њих остаје да запамте речи великог Гетеа, који каже: „Што зовемо почетком често је и крај. И докрајчити нешто значи отпочети.‟ Ово је њихов почетак у остварењу снова, а будућност припада онима који верују у лепоту својих снова.

Текст: Маријана Милановић
Фотографије: Ђорђе Лучић XVI /4

Погледајте видео о промоцији:

Аутор снимка Ninamedia

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.