Овим симболичним чином се у Сремској Каменици већ деценијама обележава завршетак школовања полицијских службеника. С обзиром да ће од 268 промовисаних полазника 11. класе, њих 247 радити на територији Полицијске управе у Новом Саду, пожелели смо да ту свечаност поделимо са грађанима и посетиоцима града о чијој ће се безбедности убудуће бринути ови млади људи.

Свечаности су присуствовали министар унутрашњих послова Р Србије Небојша Стефановић, министарка унутрашњих послова Р Македоније Гордана Јанкулоска, директор полиције Милорад Вељовић, директор полиције Р Македоније Митко Чавков, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, начелник Полицијске управе у Новом Саду Стеван Крстић, други гости, рођаци, пријатељи полазница и полазника као и запослени Центра за основну полицијску обуку.

У име Министарства унутрашњих послова и у своје име, присутне је поздравио министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић, који је том приликом рекао:

„Министарство унутрашњих послова интензивно ради на јачању поверења у полицијску службу коју грађани доживљавају као „кичму стабилности земље”. Припадници полиције свакодневно доказују своју стручност, пожртвовање и поштовање реда и закона, што се најбоље видело приликом анагажовања у мајским катастрофалним поплавама када су припадници полиције спасавали животе и имовину грађана.“

Наглашавајући да ће српска полиција увек бити уз свој народ, министар је изнео податак да су припадници Министарства од својих плата прикупили 35 милиона динара и уплатили на посебан рачун за помоћ пострадалима од поплава.
Приправницама и приправницима министар се обратио следећим речима: „Очекујем од вас да ту униформу носите са поносом и да будет пример поштења, честитости и напорног рада. Тражим од вас да грађани Новог Сада, али и свих других општина и градова у нашој земљи буду безбедни у потпуности. За нас нема повлашћених и нема заштићених. Ваш посао је да криминалци страхују, а поштени грађани живе нормално и мирно у својим местима. Обавезе које сте прихватли захтеваће од вас сталну преданост и посвећеност послу.“

Говорећи о предстојећим реформама полиције, министар Стефановић је најавио увођење каријерног напредовања и поново се обратио младим полицајцима: „Тако ћете увек тачно знати ко и на који начин може да напредује и да долази до бољег положаја унутар наше службе. Зато се трудите да радите добро, поштено и професионално. Тако могу да вам гарантујем да ће у том случају ваш рад бити примећен и награђен“.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, наш гост на претходној промоцији, овог пута, с обзиром на место одржавања и велику подршку коју је Град пружио у организацији и реализацији ове свечаности – у улози домаћина – подсетио је да је Нови Сад неколико година чекао да добије нове полицајце и кадровски попуни Полицијску управу и нагласио следеће: – „Безбедност грађана и њихове имовине приоритет је сваке државе и убеђен сам да је ступањем на дужност ових полицајаца окренута нова страница када је реч о безбедности у граду. Морамо удружити снаге и користити сва расположива средства да вратимо субјективни осећај безбедности грађанима Новог Сада, посебно обраћајући пажњу на безбедност наших најмлађих.“

О 11. класи

Основну полицијску обуку у 11. класи успешно је завршило 268 полазника и полазница. Сада је пред њима шестомесечни приправнички стаж. Осим 20-орице момака са подручја ПУ Нови Пазар, који ће бити распоређени у Управу граничне полиције, Регионални центар према Црној Гори и једног приправника који је из Београда, где ће и радити – остали су са територије ПУ Нови Сад. Од 201, колико их је распоређено у ПУ Нови Сад, 98 ће их радити у самом граду. Њих 46 ће приправнички стаж одрадити у регионалном центру Управе граничне полиције чије се испоставе налазе на територији ПУ у Новом Саду.

Тројица најбољих

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић наградио је троје најуспешнијих у класи за резултате током обуке и професионалне праксе.

1. Александар Франк (4,751)
– лаптоп;
2. Златан Ристановић (4,729)
– таблет-рачунар и
3. Марко Ћулибрк (4,683)
– фото-апарат.

– Обећавам да ћемо својим радом и залагањем оправдати указано поверење и да ћемо примењивати стечено знање и вештине у складу са правилима службе – рекао је Франк у име награђених, и у име своје класе.

Начелница Центра за основну полицијску обуку Биљана Пушкар представила је рад Центра и истакла да је то једина институција те врсте у Србији, у којој полазнице и полазници стичу знања и уче вештине како би остварили свој основни циљ, а то је да увек буду корак испред криминала. Промовисаним приправницима пожелела је много успеха у раду.

– Ово је била стварно одлична класа – оцењује њен начелник, полицијски саветник Миодраг Пераћ. – Од почетка њихове обуке, 3. 6. 2013. године, па до промоције, нисмо имали никаквих проблема. Били су вредни и ангажовани у свим акцијама које се уобичајено организују у Центру, а и у ванредним као што је било спасавање угрожених у поплавама. Већина их је са подручја ПУ Нови Сад, један Београђанин је био из 9. класе, али је обуку завршио са 11. Из ПУ Нови Пазар смо имали 20 полазника.
Добри су то момци, радни – прави домаћини. Све девојке, њих 62, су нам из ПУ Нови Сад. Ова класа је добра и по успеху. Средња оцена током обуке је 3,90.

Део наученог градива – технике борилачких вештина, приказали су полазници 11. класе.

Њихове старије колеге, припадници Жандармерије, Противтерористичке јединице и Специјалне антитерористичке јединице, извели су здружену вежбу.

Одломке из „Завештања Стефана Немање“ говорила је првакиња драме новосадског Српског народног позоришта Гордана Ђурђевић Димић. Програм су водили Маријана Милановић и Машан Лекић.

У музичком делу програма учествовали су Новосадски камерни хор и Оркестар полиције.

Градоначелник Вучевић је начелнику ПУ Нови Сад Стевану Крстићу уручио решење о уступању 24 нова возила, истакавши да овом, до сада највећом донацијом локалне самоуправе, Град жели да полицијским службеницима омогући лакши и успешнији рад.

текст Зорка Ловре
фотографије Зоран Живковић, Александар Живаљевић, Јасна Обрадовић, Зорка Ловре, Снежана Вла

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.