Сирена ватрогасних кола у кругу Центра за основну полицијску обуку, 26. априла 2013. године, није била знак да је негде избио пожар. Тог дана горела су само лица узбуђених полазника 9. класе, којима је показна вежба представника Ватрогасно-спасилачке јединице била и последња лекција током обуке.

– Ова вежба није једино што полазници Центра уче о поступању полиције у ванредним ситуацијама – објашњава Томислав Васић, командир Подручне ватрогасно-спасилачке јединице Врбас. – У трећој фази обуке, у оквиру модула Сузбијање криминалитета, уче теоријски део. На самом крају, последњег дана обуке, упознајемо их са начином активирања противпожарних апарата за почетно гашење пожара; са опремом за гашење пожара на отвореном простору, као што је шума, ниско растиње и трава; са хидрантима и опремом која иде уз њих и, наравно, са ватрогасним возилом.

Господин Васић посебно наглашава важност превенције, јер је у првом минуту сваки пожар могуће угасити чашом воде, у другом је већ потребан балон, а у трећем – цистерна!

Јасна Обрадовић

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.