Центар за основну полицијску обуку је 28. августа 2019. године посетила делегација Краснодарског универзитета Министарства унутрашњих послова Руске Федерације из Краснодара и представника Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда.

Посета је реализована на основу Протокола о сарадњи Криминалистичко-полицијског универзитета и Краснодарског универзитета Министарства унутрашњих послова Руске Федерације, који је потписан у априлу 2019. године, током посете делегације КПУ и Министарства унутрашњих послова овом универзитету.

Делегацију са Краснодарског универзитета су чинили: начелник Краснодарског универзитета генерал потпуковник Александар Викторович Симоненко, помоћник начелника Краснодарског Универзитета за међународну сарадњу пуковник Алексеј Владимирович Гирин и пуковник полиције Максим Ваљаревич Победински из Министарства унутрашњих послова Руске Федерације.

Криминалистичко-полицијски универзитет су представили проректор за научноистраживачки рад проф. др Стево Јаћимовски, шеф Библиотеке др Рената Самарџић и стручни сарадник Вук Кулић.

У име Центра за основну полицијску обуку, делегацију је дочекало руководство – начелник Центра пуковник полиције Желимир Мрдаљ, заменик начелника пуковник полиције Жарко Јелача, помоћник начелника потпуковник полиције др Раде Богојевић, помоћник начелника потпуковник полиције Драган Мрдаљ и координатор Центра Соња Јаковљевић.

Након пријема делегације у канцеларији начелника Центра, начелник је представио начин селекције кандидата, наставне и ваннаставне активности током основне полицијске обуке, капацитете којима Центар располаже, као и промотивне активности које реализује, у склопу чега је приказао и промотивни видео спот Центра.

Гости су приметили да има сличности са системом обуке који се примењује на Краснодарском универзитету, као и да има мноштво активности, што је оставило врло позитиван утисак на њих.

Делегација је потом пошла у обилазак Центра.

Гости су имали прилике да виде како се реализује интервију као сегмент селекције кандидата за основну полицијску обуку. Затим су обишли учионицу у којој се тренутно одржавала настава полазника 19. и 20. класе.

У тактичкој кући им је шеф Одсека за област полицијски послови и овлашћења мајор полиције мр Немања Радовић објаснио како се реализује настава у овом објекту, а потом је демонстрирана ситуација интервенције полиције са употребом ватреног оружја.

Након што су погледали објекат спортске хале, у филмској стрељани су присуствовали делу часа Примене полицијских овлашћења, на којем је увежбавана ситуација употребе ватреног оружја, коју су демонстрирали полазници, уз надзор тренера за стручну наставу капетана полиције Драгана Врањеша.

Делегација је имала прилику да види и једну собу за смештај полазника и библиотеку Центра.

Текст: Снежана Вла
Фото: КПУ, ЦОПО
3.9.2019. године

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.