Центар за основну полицијску обуку су 24. фебруара 2021. године, у оквиру Твининг пројекта ”Подршка припреми за успостављање канцеларије Сирене бироа” у Србији, посетили Душан Керин, стални саветник на Твининг пројекту ”Подршка припреми за успостављање канцеларије Сирене бироа” у Србији, Соња Божич, Сирене (МУП Словеније), Александер Мали, професор на Полицијској академији у Љубљани, Небојша Косић и Небојша Раичевић из Управе за међународну оперативну полицијску сарадњу.

У име Центра за основну полицијску обуку, госте су дочекали и били им домаћини у Центру, заменик начелника Центра Жарко Јелача и помоћник начелника Центра др Раде Богојевић.

Након пријема делегације у канцеларији начелника Центра, заменик начелника је представио концепт основне полицијске обуке, начин селекције кандидата, наставне и ваннаставне активности током основне полицијске обуке, капацитете којима Центар располаже, као и промотивне активности које реализује, у склопу чега је приказао и промотивни видео спот Центра.

Делегација је потом пошла у обилазак Центра.

Имали су прилику да посете библиотеку са информационо-референцијалним центром, где им је добродошлицу пожелела библиотекар Светлана Гајић, као и да виде једну собу за смештај полазника.

Уследила је посета филмској стрељани где им је тренер за стручну наставу из Одсека за област полицијски послови и овлашћења потпуковник полиције Предраг Васић објаснио начин фукционисања филмске стрељане и како се користи у развијању вештине руковања полицијским оружјем. Госте је нарочито занимало наоружање које се користи у обуци полазника, а своје одушевљење демонстрацијом нису скривали ни једног тренутка, те су и сами показали самоиницијативу и испробали како функционише гађање ласерским оружјем.

Након филмске стрељанем гости су обишли и објекат спортске хале.

У тактичкој кући, гости су имали прилике да погледају импозантну изложбу полицијских униформи кроз историју, а потом их је тренер за стручну наставу из Одсека за област полицијски послови и овлашћења мајор полиције Душко Ковачевић упознао са радом Тактичке куће, као једног од најважнијих наставних објеката у Центру и објаснио како се ту реализује настава полазника.

Затим су обишли учионицу у којој се тренутно одржавала настава полазника 27.класе, као и фонолабораторију у којој полазници слушају наставу из енглеског језика.

На крају су гости својим домаћинима приказали презентацију о СИРЕНЕ канцеларији у МУП Словеније.
Присутни су имали прилику да размене искуства и добре праксе из својих земаља.

Утисци о свему што им је представљено у вези са основном полицијском обуком били су изразито позитивни и напуштајући Сремску Каменицу гости су изразили жељу да остану у контакту са запосленима у Центру, ради евентуалне сарадње.

Текст:
Маријана Милановић
Фотографије:
Стефан Новаковић 26/6

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.