Сваке године ови партнери се удружују у међународном догађају који обезбеђује фокус на глобалну медијску кампању ради подизања јавне свести за потребом и важношћу сигурне и благовремене снабдевености крвљу. На овај Дан Црвени крст Новог Сада као саставни део Црвеног крста Војводине и Црвеног крста Србије, препознаје специјалну улогу добровољних давалаца крви у спасавању живота и организује његово обележавање.

Почетком двадесетог века Карл Ландштајнер је открио крвне групе. Допринос који је тиме учињен медицини био је немерљив и 1930. године, Карл Ландштајнер за своје откриће добија Нобелову награду. Да би то откриће било сачувано од заборава за генерације које долазе, Светска здравствена организација је након једног века, определила датум рођења Карла Ландштајнера 14. јун за Светски дан давалаца крви почев од 2004. године.

Поводом 14. јуна Светског дана добровољних давалаца крви заменик градоначелник Новог Сада Милан Ђурић примио је, у уторак, 14. јуна 2022. године, добровољне даваоце крви који су бројним давањима крви, 50, 75 и 100 пута, заслужили признања Црвеног крста Србије, као и колективе добитнике признања „Широко срце“.

Мото овогодишњег Светског дана добровољних давалаца крви је гласио:
„Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти у спасавању живота“

Црвени крст Новог Сада и Град Нови Сад су организовали догађај у Градској кући, на коме су се добитницима признања обратили заменик градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, председник Црвеног крста Новог Сада, пуковник др Братољуб Бркљача и вршилац дужности директора Завода за трансфузију крви Војводине, прим. др Невенка Бујандрић.

Пријему су поред награђених присуствовали и председник Црвеног крста Војводине Дејан Укропина, декан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду проф. др Срђан Колаковић, муфтија војвођански, часни оци, представници институција са којима наша организација остварује програмску сарадњу и други.

Свечаност су употпунили и ученици из Музичке школе „Исидор Бајић“.

За остварених 100 давања, у претходној години, плакету су добила 2 даваоца крви, за 75 давања 16, а за 50 давања 51 давалац.

Плакету „Широко срце“ за 2021. годину добило је девет колектива, међу којима се и ове године нашао Центар за основну полицијску обуку, организација која своју хуманост, преданост и несебичност показује на свим пољима.
У име награђених захвалио се пуковник полиције Желимир Мрдаљ, начелник Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици.

„Посебна ми је част и задовољство да се обратим у име свих награђених. Нарочито бих желео да похвалим величину ове хумане организације која из дана у дан бива све бројнија и јача. Црвени крст Војводине показао је, нарочито у кризним тренуцима, колико је значајан рад те организације, и стога ћемо сви ми наставити да подржава њен рад и активности јер је то обавеза свих нас према мисији коју та организација обавља. Оправдали сте своју мисију и дали пример другима.
Посебно бих се захвалио заменику градоначелника Новог Сада господину Милану Ђурићу, као и председнику Црвеног крста Новог Сада, пуковнику др Братољубу Бркљачи на дугогогодишњој успешној сарадњи.

Ова дела су вредна дивљења, пре свега имајући у виду да давањем крви помажемо да се сачувају животи наших суграђана. Јасно је да је давање крви анониман чин и да је тај вид помоћи другима у потпуности несебичан, зато бих желео да похвалим и волонтере Црвеног крста који свесно поклањају своје време, вештине, знање и енергију за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде, али и запослене у Заводу за трансфузију крви, њихову професионалност и преданост овом послу, јер неуморно и свакодневно обилазе Војводину и на тај начин доприносе да се залихе крви у овим тешком временима одрже на завидном нивоу.

Поносан сам на Центар за основну полицијску обуку , као и на 970 првих давалаца крви. Ти млади људи већ сада знају да њихово мало неком значи много. И оно што за крај могу да поручим је да нико од наших суграђана нема разлога за бригу, јер ми смо ту због вас и тиме што доброту ширимо око себе истовремено је учвршћујемо и у себи самима.‟, истакао је у свом обраћању начелник Центра Желимир Мрдаљ.

У току 2021. године, на основу података Института за трансфузију крви Србије прикупљено је укупно:

на територији Републике Србије 190.176 јединица крви;
на територији Аутономне Покрајине Војводина 50.613 јединица крви;
на територији Града Новог Сада 11.164 – што чини 5,87% у односу на број прикупљених јединица крви на територији Републике Србије и 22,06 % у односу на број прикупљених јединица крви на територији АП Војводине;
970 даваоца је први пут дало крв и прикључило се хуманој породици добровољних давалаца крви;
3,27 % је давалаца у односу на број становника града Новог Сада.
Истовремено, на Тргу слободе био је постављен промотивни штанд на коме су волонтери Црвеног крста Новог Сада, суграђанима делили промотивни материјал. Свечаност је обележена широм Републике Србије.

Текст:
Маријана Милановић

Фотографије:
Црвени крст Новог Сада

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.