Први дан марта 2013. године био је последњи дан који је 8. класа провела у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици.
Свечаност поводом њихове промоције почела је фанфарама и дефилеом класе праћеним аплаузом гостију међу којима су, поред родитеља и пријатеља дојучерашњих полазница и полазника, били: државни секретар Вања Вукић, директор полиције Милорад Вељовић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници државних органа, привредних друштава, јавних предузећа, образовних установа, међународних организација…

У име Министарства унутрашњих послова и у своје име, поздравио их је државни секретар Вања Вукић и рекао да и ову, као и претходну генерацију, чине младићи и девојке из Врања, Лесковца и Београда, али мада долазе из различитих средина, то није била препрека да током обуке и на завршном испиту постигну успех и покажу како се заједничким радом усвајају нова знања и вештине, али и руше баријере и развијају добри колегијални односи. Поштујући међусобне разлике и специфичности, постигли су резултате којима се могу поносити. Овако конципираном обуком, доказали смо да су разлике у полу, вери и националности богатство и Министарства унутрашњих послова и Републике Србије – изјавио је господин Вукић.

Директор полиције Милорад Вељовић је нагласио да од квалитета обуке зависи колико ће будући припадници полиције бити професионални, ефикасни и какав ће углед уживати међу грађанима. Он је изразио уверење да ће, повезаношћу процеса обуке са праксом, новим законским прописима и предвиђеним процедурама у примени полицијских овлашћења, ради заштите живота и имовине лица, као и инсистирањем на доследном поштовању универзалних вредности људских права и слобода, наши приправници допринети јачању осећања сигурности грађана, као и побољшању квалитета живота у заједници.

О школовању полицијских кадрова у Сремској Каменици говорила је начелница Центра Биљана Пушкар и подсетила да Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, једини центар за обуку основног полицијског кадра у земљи, има богату историју и традицију.
Говорећи о 8. класи начелница је нагласила да је то генерација полазница и полазника која је показала врлодобар успех на обуци, а својим ангажовањем у току ванредне ситуације фебруаруа прошле године, на – 20 степени, помагала житељима Сремске Каменице чистећи снег, показала да можемо кад затреба потпуно да рачунамо на њих. За учествовање у акцијама добровољног давања крви добили смо признање „Најхуманија средина“. Поред тога, и ова класа је учествовала на обезбеђењу Фрушкогорског и Новосадског маратона, Пољопривредног сајма, Сајма образовања и на манифестацијама као што су: Дан безбедности деце у саобраћају, Фестивал оптимизма – Бабс Еxит, Змајеве дечије игре, Квиз Покажи шта знаш о саобраћају… Добре резултате постигли су у бројним спортским дисциплинама.

Најбољи у рангу
Трома најуспешнијима у 8. класи државни секретар Вања Вукић уручио је решења о награђивању. Разлике у оценама су заиста мале, али држећи се одлуке да је критеријум за избор најбољих средња оцена на крају обуке, одлучено је да Марко Радосављевић (4,77), Сртахиња Ергић (4,76) и Драгана Цвијовић (4,71) добију лаптоп, таблет-рачунар и фото-апарат. У име награђених захвалио се Марко Радосављевић.

О 8. класи
– Од 174, колико је уписано, 168 их је завршило обуку, а 33 су девојке – рекао нам је, непосредно пре промоције, начекник Одељења – начелник класе, полицијски саветник Миленко Калацун. – Постигли су добар успех, средња оцена класе је 3,83.
Мој општи утисак је да је ово једна ведра, отворена, комуникативна класа. После свечаности поводом њиховог промовисања у полицајце приправнике, животни путеви ће их одвести на различите стране. У граничну полицију отићи ће њих 45, двојица у Полицијску управу Врање, а остали у Београд.

Издвајамо из програма
Химну „Боже правде“ отпевао је мешовити хор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада. Иако простор није акустички савршен, то није била препрека за овај хор који је стекао светску славу и многобројне награде. Моћни гласови девојака и младића испунили су спортску халу.

Полазници 9. класе приказали су део наставних садржаја који се савладавају у Центру. Посебну пажњу привукли су представљањем одбрамбених вештина и ситуационе обуке и чланови секције Тоицудо рју аикидоа.

Тренутак који су постројени полазници у свечаним униформама са нестрпљењем очекивали, дошао је након команде: „Класа, вољно!“

Текст: Јасна Обрадовић
Фото: Зоран Живковић и Стефан Николић 9/4

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.