12. јуни 2022. године био је дан када су Београд , али и цела Србија, са припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Србије прославили Дан Министарства и Дан полиције. Као и прошле године, прослављало се на два места.

Свечаном церемонијом полагања заклетве припадника Министарства унутрашњих послова који су у последњих годину дана примљени у радни однос обележен је Дан полиције у Штарк арени. Заклетву је положило 1.516 полицијских службеника, који су се заклели да ће у свом раду поступати по Уставу и служити часно отаџбини и народу.

По традицији, на Дан полиције Кнез Михаиловом улицом су продефиловали полицијски оркестар, коњаници, припадници саобраћајне полиције, жандармерије и ватрогасци, а на Калемегдану је организовано дружење припадника МУП-а са грађанима.

Свакако највећа атракција је спектакл који су направили припадници Сектора за ванредне ситуације и њихова непревазиђена пена парти, али и штанд на коме су здруженим снагама радили чланови Карате клуба „Жандармерија‟ и полазници Центра за основну полицијску обуку, који су после ове двогодишње паузе због епидемиолошке ситуације у целој земљи, били у прилици да грађанима, а нарочито деци,  покажу вештине којима су овладали.

Дивна екипа младих људи изазвала је опште одушевљење свеприсутних. На челу са својим тренером за стручну наставу Дејаном Савићем, Милојевић Кристина 33/6, Павловић Ружица 33/6, Смилис Николаос 31/5, Ивановић Дејан 32/8  и Ђукић Марко 34/2 приказали су  део техника које се уче на предмету из ОПВ-а: демонстрација технике бацања, технике удараца руком и ногом, одбрана од удараца,  одбрана од хватова за одећу,  одбрана од гушења, одбрана од  напада ножем,  одбрана од претње пиштољем,  техника везивања опасног лица у лежећем положају, као и демонстрација падова и акробатских падова  преко више лица.

У паузама су полазници анимирали  децу, те су и она сама покушала да одраде неке елементе одбране-напада.

Да су били атракција и страним туристима види се по слици коју је туриста из Кине хтео да направи с нашом спортском екипом у „борбеном ставу‟.

Центар за основну полицијску обуку је, као и претходних година, наступио у оквиру ове свечане манифестације заједно са колегама са Криминалистичко- полицијског универзитета, на штанду који се налазио на самом улазу у Калемегдански парк.

И овог пута смо од активности организовали информисање о полицијској професији, условима за упис као и о самој обуци у Центру; активност за најмлађе – Бојанку „Полиција твој пријатељ и заштитник“ и изложбу Симунишн ( Simunition ) муниције – вежбовни пиштољ ЦЗ-99, пушка М21 „Застава‟, симунишн муниција, маска, оковратник и суспензор (заштитна опрема).

Изложба симунишн оружја и муниције привукла је и старе и младе и није било особе која је одолела овом делу на штанду Центра. Сви су позирали са вежбовним симунишн пиштољем и пушком, али највише носећи капе полицијских службеника и тако на тренутак постали део оних којима су се до тада само издалека дивили.

Посебна похвала полазницима за вештине комуникација, али и разговора на енглеском језику, јер је Београд и тог дана био препун страних туриста, који ретко имају прилику да виде овакво што.

Посебно интересовање и пажњу, како међу најмлађима, тако и међу старијим грађанима изазвао је наш „вртић‟ на штанду . Ентузијазам и осмех младих полазника и тренера Центра није јењавао цео дан у веселој игри са децом. Стрпљење и професионалност коју су полазници показали током овог дружења са грађанима била је слика коју би требало урамити у анале, јер су свим својим старијим и искуснијим колегама показали како се ради са заједницом.

Деца су увек велика инспирација људима који их воле, а њихов живот је попут комада папира на који свако ставља белешку. Овог пута су се полазници 33. и 34. класе Центра Душан Милетић 33/1, Јелена Милутиновић 33/2, Матија Дамњановић 33/3, Ивана Јовановић 33/4 и Нинослав Мунитлак 34/5, као и њихови тренери Станко Мићановић и Маријана Милановић, али и помоћник начелника Центра Драган Мрдаљ, потрудили да оставе трага у животима ових малих људи, које ми зовемо „деца‟, а да свака радионица буде забавна, поучна и да им ово дружење буде незаборавно.

Од деце можете пуно научити. На пример колико стрпљења имате и како је мало потребно да им остварите њихове мале снове. Полазници Центра су показали да су достојни њиховог поверења јер су дечији погледи, задовољство када би успели да обоје у Бојанци „од црте до црте‟ и осмеси говорили све.

Весела слика овог прелепог амбијента, дечија граја и њихова мала задовољна лица употпунила су овај диван сунчани дан на Калемегдану.

Деца нису дошла „празних руку‟ на наш штанд…осмех, покоји пољубац, стисак руке, обећање да ће се наћи у редовима полиције једног дана и слика са полазницима за успомену, а за узврат су од нас добили Бојанку „Полиција твој пријатељ и заштитник од детињства‟, за коју су обећали да ће однети у вртиће и показати својим пријатељима.

Посебно треба похвалити ангажованост и посвећеност полазника Центра за основну полицијску обуку који су дали свој допринос у овим активностима овој великој манифестацији, као и њихову помоћ у осталим пословима који су саставни део реализације наступа Центра на оваквој манифестацији.

„Живот нам враћа само оно што другима дајемо“ је мото који смо и овај пут поштовали и показали грађанима да је полицајац њихов пријатељ и заштитник од детињства.

Текст:
Маријана Милановић

Фотографије:
Матија Дамњановић 33/3
ЦОПО
МУП

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.