Дан полиције обележен је низом манифестација које за циљ имају приближавање рада полиције грађанима и представљање резултата и услова рада полицијских службеника.

Дан Министарства је дан када се сећамо и свих наших колега који су живот дали за своју земљу, стога је у Палати Србија положен венац испред меморијалног зида постављеног у част свих наших хероја, који су живот положили за част Србије.

Такође, у оквиру овог догађаја  представљен је и  нови Командно-оперативни центар Министарства унутрашњих послова и додељена су  признања најуспешнијим припадницима Министарства.

Свечана академија обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције одржана је у Палати Србија.
Ове године је на четири места у Србији организована свечана церемонија полагања заклетве припадника Министарства унутрашњих послова који су у последњих годину дана примљени у радни однос.

Традиционално је на Калемегдану организовано дружење припадника МУП-а са грађанима.

На техничко- тактичком збору грађани су имали прилику да се упознају са вештинама, опремом и возилима која полиција користи у свом раду, са превентивним пројектима које спроводи Министарство и са методама рада различитих организационих јединица полиције, док су најмлађи суграђани уз едукативне програме, сликовнице и цртеже имали прилику да науче како да се безбедно понашају, а уз помоћ припадника Специјалне-антитерористичке јединице најмлађи су се пењали на вештачку стену.

Свакако највећа атракција је спектакл који су направили припадници Сектора за ванредне ситуације и њихова непревазиђена пена парти, али и штанд на коме су здруженим снагама радили чланови Карате клуба „Жандармерија‟ и полазници Центра за основну полицијску обуку.

Дивна екипа младих људи Јелена Војковић 38/2, Марија Ратковић 38/5, Дијана Спасић 38/5, Илија Чочовић 39/4, Михајло Милићевић 39/6, Сташа Маленица 39/9, Анђела Вучићевић 39/9, Жељко Тркуља 39/9, Стеван Ковачевић 40/3, Немања Анђелић 40/6, Лука Пећанац 40/6 и Јован Крајновић 40/6 на челу са својим тренером за стручну наставу Алексић Бранком изазвала је опште одушевљење свеприсутних.

Приказали су  технике које се стичу и увежбавају на предмету ОПВ-а: приказ техника падова и џудо бацања, технике удараца руком и ногом из вештина каратеа и бокса, одбране од удараца уз примену средстава принуде, како у стојећем ставу тако и у лежећем положају, средства за везивање и службене палице, употреба техника самоодбране кроз варијанте одбрана од хватова за одећу,  одбрана од гушења, одбрана од  напада ножем,  техника везивања опасног лица у лежећем положају и вођење таквог лица, као и лица преглед и везивање лица које сарађује.

И овог пута смо од активности организовали информисање о полицијској професији, условима за упис, као и о самој обуци у Центру, али и упису у Средњу школу унутрашњих послова; активност за најмлађе – Бојанку „Полиција твој пријатељ и заштитник“ и изложбу Симунишн ( Simunition ) опреме- маска, оковратник, вежбовна палица, лисице и суспензор (заштитна опрема).

Изложба симунишн опреме  привукла је и старе и младе и није било особе која је одолела овом делу на штанду Центра. Сви су позирали са вежбовним симунишн опремом, али највише носећи капе полицијских службеника и тако на тренутак постали део оних којима су се до тада само издалека дивили.

Посебно интересовање и пажњу, како међу најмлађима, тако и међу старијим грађанима изазвао је наш „вртић‟ на штанду . Ентузијазам и осмех младих полазника и тренера Центра није јењавао цео дан у веселој игри са децом. Стрпљење и професионалност коју су полазници показали током овог дружења са грађанима била је слика коју би требало урамити у анале, јер су свим својим старијим и искуснијим колегама показали како се ради са заједницом.

Деца су увек велика инспирација људима који их воле, а њихов живот је попут комада папира на који свако ставља белешку. Овог пута су се полазници 38. и 39. класе Центра Невена Боровићанин 38/4, Дајана Томић 38/7, Илија Шуковић 39/1 и Милан Трифуновић 39/3, као и њихови тренери Страхиња Ђурачић и Маријана Милановић, али и помоћник начелника Центра Драган Мрдаљ, потрудили да оставе трага у животима ових малих људи, које ми зовемо „деца‟, а да свака радионица буде забавна, поучна и да им ово дружење буде незаборавно.

Од деце можете пуно научити. На пример колико стрпљења имате и како је мало потребно да им остварите њихове мале снове. Полазници Центра су показали да су достојни њиховог поверења јер су дечији погледи, задовољство када би успели да обоје у Бојанци „од црте до црте‟ и осмеси говорили све.

Весела слика овог прелепог амбијента, дечија граја и њихова мала задовољна лица употпунила су овај диван сунчани дан на Калемегдану.

Деца нису дошла „празних руку‟ на наш штанд…осмех, покоји пољубац, стисак руке, обећање да ће се наћи у редовима полиције једног дана и слика са полазницима за успомену, а за узврат су од нас добили Бојанку „Полиција твој пријатељ и заштитник од детињства‟, за коју су обећали да ће однети у вртиће и показати својим пријатељима.
Посебна похвала полазницима за вештине комуникација, али и разговора на енглеском језику, јер је Београд и тог дана био препун страних туриста, који ретко имају прилику да виде такво што.
Штанд Центра за основну полицијску обуку је ове године посетио и министар унутрашњих послова Братислав Гашић имајући само речи хвале за рад Центра, али и за иницијативу поновног отварања Средње школе унутрашњих послова.
Посебно треба похвалити ангажованост и посвећеност полазника Центра за основну полицијску обуку који су дали свој допринос у овим активностима овој великој манифестацији, као и њихову помоћ у осталим пословима који су саставни део реализације наступа Центра на оваквој манифестацији.

Обележен Дан и слава Министарства и Дан полиције и у Новом Саду

Тим поводом, на Тргу слободе уприличена је манифестација којом је грађанима представљен рад Полиције кроз изложбу опреме, возила и едукативног материјала, а за најмлађе Новосађане организована је представа “Мој друг полицајац” Дечијег позоришта из Кикинде и ликовна радионица такмичарског карактера.

У обележавању Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције, осим припадника Полицијске управе у Новом Саду, учествовали су и новосадски Одред жандармерије, Управа за ванредне ситуације, Агенција за безбедност саобраћаја, Центар за основну полицијску обуку и Средња школа унутрашњих послова “Јаков Ненадовић” из Сремске Каменице.

Овог пута су Центар за основну полицијску обуку у Новом Саду представљали дивни млади људи Марта Бојовић 38/1, Јелена Радојковић 38/1, Никола Јовановић 38/1 и Урош Милановић 38/7 на челу са својим начелником Папић Лазаром.

На штанду Центра за основну полицијску обуку ове године смо имали и представника Средње школе унутрашњих послова „Јаков Ненадовић‟, психолога Винку Жунић.

Весела атмосфера на Тргу слободе само је допринела да се Центар прикаже својим суграђанима на најбољи и најлепши начин. Игра са децом, разговори са старијима, показао је да ови млади људи већ сада владају сјајним вештинама које ће им бити преко потребне у будућем послу.

„Живот нам враћа само оно што другима дајемо“ је мото који смо и овај пут поштовали и показали грађанима да је полицајац њихов пријатељ и заштитник од детињства.

Текст:
Маријана Милановић

Фотографије:
ЦОПО

МУП

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.