Сви као један, 711 униформисаних момака и девојака спремних да служе Србији, стајали су у осам ешалона. На звук фанфара Оркестра Министарства унутрашњих послова свако срце је кренуло да удара мало брже. Иако нису могли видети, знали су да у том моменту начелник Центра за основну полицијску обуку пуковник полиције Желимир Мрдаљ предаје рапорт председнику Републике Србије Александру Вучићу. И заиста, за који тренутак је одјекнула команда „Ешалони МИРНО!!!“, „Почасни поздрав нале-ВО!!!“ Сви као један.

Након поздрава застави, у пратњи пуковника полиције, Желимира Мрдаља, председник Републике Србије Александар Вучић и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић обишли су строј, испраћени погледима постројених полазника и студената. На поздрав председника „ПОЛАЗНИЦИ И СТУДЕНТИ – ЗДРАВО!!!“ Тргом слободе пронео се громогласан одговор „ЗДРАВО!!!“

„ЗДРАВО!!!“ је одјекнуло и Улицом Модене, где су у десет белих шатора посетиоци могли да виде садржаје различитих линија рада у полицији. Представиле су се Специјална антитерористичка јединица, Жандармерија, Полицијска бригада, затим полиција опште надлежности – Управа полиције, Полицијска управа у Новом Саду, саобраћајна полиција, гранична полиција, криминалистичка полиција, ватрогасци-спасиоци Сектора за ванредне ситуације, Сектор за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије и полицијско образовање – Центар за основну полицијску обуку и Криминалистичко-полицијски универзитет.

Ту се и преподне бојило, разгледала се опрема и возила, али „ЗДРАВО!!!“ је и оне који су се још мало задржали да разгледају и распитују се подстакло да пруже корак, упуте се ка Цркви имена Маријиног, такозваној „Катедрали“, и придруже се родбини и пријатељима младих снага МУП-а, као и другим посетиоцима.

А на тргу „На месту – ВОЉНО!“ Након обраћања потпредседника Владе и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића, најуспешнијим полазницима и студентима су уручена решења о награђивању.

Најбољи полазници 17. класе Центра за основну полицијску обуку су из Полицијске управе за град Београд: Душан Филиповић, први у рангу с оценом 4,96, Никола Јоксић, други у рангу с оценом 4,92, и Стефан Костадиновић, трећи у рангу с оценом 4,90.

Најбољи полазници 18. класе Центра за основну полицијску обуку: Илија Војиновић из Полицијске управе у Кикинди, први у рангу с оценом 5,00, Сандра Попов из Полицијске управе у Зрењанину, друга у рангу с оценом 4,95, и Марко Глишић из Полицијске управе у Крагујевцу, трећи у рангу с оценом 4,91.

Најбољи полазници 4. класе Основне обуке припадника ватрогасно-спасилачких јединица: Петар Дабић из Полицијске управе у Сремској Митровици, први у рангу с оценом 5,00, Ана Илић из Полицијске управе у Нишу, друга у рангу с оценом 5,00, и Слободан Стојковић из Полицијске управе у Врању, трећи у рангу с оценом 5,00.

Најбољи студенати Криминалистичко-полицијског универзитета: Саша Шуњеварић, дипломирани студент основних академских студија криминалистике, први у рангу с оценом 8,70, Марко Мирковић, дипломирани студент основних академских студија криминалистике, други у рангу с оценом 8,53 и Александра Костић, дипломирани студент основних академских студија криминалистике, трећа у рангу с оценом 8,33.

Душан Филиповић, прворангирани полазник 17. класе ЦОПО-а у име свих је обећао да ће, „уложити сву своју снагу, дух, вољу, самопоуздање и личну одговорност, да достигнемо високе стандарде полицијске професије, како бисмо одговорили захтевима службе, у жељи да наставимо светлу традицију наших предака. Служићемо часно својој отаџбини и бићемо понос Министарства унутрашњих послова и грађана Републике Србије. “

ВИДЕО: Интервју са награђенима: Душан Филиповић, Ана Илић и Саша Шуњеварић

Присутнима се обратио председник Републике Србије Александар Вучић и свој говор закључио са „Живела Србија!“ У одговор је добио одлучно „Живела!“

Након тога су ешалони предвођени заставним водом уз звуке „Марша на Дрину“ Оркестра Министарства унутрашњих послова маршевским кораком кренули на полазну линију за свечани дефиле.

Док су ешалони дефиловали Змај Јовином улицом, на Тргу слободе потпуковник полиције Жарко Јелача коментарисао је показне вежбе. Прво су наступили студенти КПУ и полазници ЦОПО-а и приказали технике оперативно полицијских вештина, оним редоследом како се усвајају и увежбавају на часовима.

Следећа је на реду била вежба припадника Ватрогасно-спасилачке бригаде Нови Сад – приказали су вежбу самоспасавања помоћу два спасилачка ужета и спасавање са висина помоћу ваздушног јастука. Уздаси, узвици дивљења и охрабрења чули су се како на Тргу слободе, тако и у Улици Модене.

Затим су студенти и полазници демонстрирали ситуацију Хапшење учинилаца кривичног дела Отмица из члана 134. Кривичног Законика. Ситуација се развила тако да се у интервенцију укључују и полицијски службеници Специјалне антитерористичке јединице који врше насилно пресретање возила са осумњиченим лицима, док им тактичку подршку у праћењу возила пружа Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова.

Дефиле ешалона на Тргу слободе је приказао обученост и стројеву изграђеност полазника и студената. На челу колоне је марширао Заставни вод одабраних полазника 19. класе Центра за основну полицијску обуку, које је предводио начелник 19. класе, капетан полиције Винко Тривуновић. Обарањем рекорда са урађених 5.820 згибова за 24 сата, Винко је ушао у Гинисову књигу рекорда.

Прва три ешалона сачињавали су полазници 17. класе. Њих 268 је започело обуку 23.7.2018. а завршило 19.4.2019. године. Након завршене обуке, као полицајци приправници засновали су радни однос у Полицијској управи за град Београд, Управи граничне полиције и Јединици за обезбеђење одређених личности и објеката. Први ешалон предводио је начелник 17. класе, потпуковник полиције Жељко Секулић, други командир вода-ментор, потпоручник полиције Зоран Веселиновић, а трећи командир вода-ментор, заставник I класе полиције Мирослав Грковић.

Друга три ешалона сачињавали су полазници 18. класе. Њих 267 је завршило обуку 20.5.2019. године, а као полицајци приправници засновали су радни однос у 17 подручних полицијских управа широм Републике Србије. Први ешалон предводио је начелник 18. класе, потпуковник полиције Душан Мићуновић, други командир вода-ментор заставник I класе полиције Оливер Новков, а трећи командир вода-ментор поручник полиције Срђан Андрејин.

Следећи је наступио ешалон полазника 4. класе Основне обуке припадника ватрогасно-спасилачких јединица Националног тренинг центра за ванредне сиутације. Након завршене обуке, 113 полазника су као приправници засновали радни однос у 25 ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова. Њих је предводио млађи заставник ватрогасац вођа ватрогасно-спасилачке чете Миодраг Икадиновић, припадник Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд.

Осми ешалон чинила су 63 дипломирана студента Криминалистичко-полицијског универзитета и полазници 4. класе Основне обуке припадника ватрогасно-спасилачких јединица, а предводио их је асистент на Криминалистичко-полицијском универзитету Александар Сакач.

Након свечаног дефилеа небо су запарали хеликоптери – први налет направили су хеликоптери типа Bell 212, а затим и хеликоптери типа Gazella.

Затим су присутни имали задовољство да уживају у културно-уметничком сегменту свечаности. КУД „Светозар Марковић“ извео је „Игре из Шумадије“, а „Говор Живојина Мишића“ изнео је Милован Филиповић, директор драме Српског народног позоришта из Новог Сада.

Свечани програм се завршио уз нумеру „Ово је Србија“ коју је извао Душан Свилар.

На команду пуковника полиције Желимира Мрдаља: „Ешалони – МИРНО!!!“ „ВОЉНО!!!“ 711 качкета је полетело у ваздух. Након тога су кренуле сузе радоснице, честитке и загрљаји…

ВИДЕО: Инсерти са промоције

Текст: Снежана Вла
Фото и видео: МУП, ЦОПО, КПУ
29.5.2019. године

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.