Министарство унутрашњих послова је већ дуги низ година усмерено ка оснаживању грађана, а посебно деце и младих, у погледу развоја њихових знања, вештина и ставова потребних за правилно и безбедно понашање и реаговање у различитим ситуацијама из реалног живота. Кроз представљање припадника и припадница Министарства унутрашњих послова на различитим манифестацијама, Министарство гради однос поверења у полицију код деце и младих, пружајући смернице о безбедном понашању, указујући на могуће ризике и стављајући се на располагање за разна питања и недоумице.

Тако је и ове године, у периоду од 21. до 29. октобра Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Криминалистичко-полицијским Универзитетом дочекало бројне заинтересоване посетиоце који су дошли у халу 2 током 66. Међународног београдског сајма књига.

У име Министарства, више различитих линија рада упознало је малишане и одрасле са најбитнијим сегментима свог рада.

Полазници и полазнице 38. и 39. класе Центра за основну полицијску обуку са својим старешинама свих дана трајања Сајма били су спремни и вољни да дају све информације о основној полицијској обуци, као и селекцији и упису у Центар за основну полицијску обуку и Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић”. Са малишанима су се сликали, бојили, играли се, слагали слагалице и ћаскали о безбедности.

Управа полиције је најмлађим посетиоцима пружила могућност да боје мотиве из полицијског посла – цртеж полицајца, полицијског возила, семафора и друге, а и мали и велики су се могли фотографисати уз макету полицијског службеника и службенице, да виде како би им стајала полицијска униформа.

Управа саобраћајне полиције, традиционално у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, свим генерацијама је указивала на значај одговорног и безбедног понашања у саобраћају. Велико интересовање посетилаца изазвао је симулатор вожње и наочаре које симулирају измењено стање свести, па су они који их ставе имали прилику да виде како изгледа свет кроз очи некога ко је под дејством алкохола и да покушају да се оријентишу у простору и савладају препреке. На штанду Министарства гостовао је и чувени Пажљивко.

Управа за технику – Национални центар за криминалистичку форензику, у сарадњи са Департманом форензичког инжењерства Криминалистичко-полицијског универзитета, демонстрирао је методу изазивања отисака папиларних линија, која се користи приликом расветљвања кривичног дела и идентификовања извршилаца кривичних дела, као и методу механоскопског уклапања.
Служба за борбу против високотехнолошког криминала Управе за технику посетиоце је информисала о безбедном коришћењу интернета, а посетиоци су могли чути смернице за пријављивање кривичних дела.

Као и на свим сајмовима до сада, припадници Сектора за ванредне ситуације посетиоцима су делили породични приручници за понашање у ванредним ситуацијама на више језика, а на њиховом делу штанда могли су се проучавати постери о поступању у ситуацијама пожара, поплава и елементарних непогода, слагати слагалице, играти се друштвена игра „Не ризикуј, човече”.

Посетиоци су могли да прелистају и на поклoн добију и примерак научно-стручног часописа „Безбедност” који издаје Министарство унутрашњих послова, док се већи избор издања могао пронаћи на делу штанда Криминалистичко-полицијског универзитета, где су се могла чути и занимљива излагања.

Полицијски службеници и службенице и ватрогасци-спасиоци јесу први који пружају помоћ у различитим животним ситуацијама и стога је важно да грађани, од најмлађег узраста па на даље, у њима препознају особе од поверења, којима се без дилеме могу обратити за савет или помоћ када им је потребна. И зато смо се на 66. Међународном београдском сајму књига и ове године посетиоцима ставили на располагање, да знају да могу да рачунају на нас. И заиста, посетиоци су то препознали и узвратили нам интересовањем и поверењем: током свих дана трајања сајма књига, штанд Министарства био је врло посећен – грађани свих узраста су се активно укључивали у припремљене садржаје. Имали смо индивидуалне и породичне посете, вртићке и школске групе основног и средњошколског узраста, са изузетно великим интересовањем тинејџера и студената.

Јер, мудра мисао Бенџамина Френклина да инвестиција у знање доноси најбоље камате, може се применити и на улагање у изградњу добрих односа између грађана и службе која штити њихова права и слободе. А инвестиција је сигурна када сви партнери једнако улажу.

Текст: ЦОПО

Фотографије: МУП

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.