У петак, 28. јуна 2019. године, потписан је Меморандум о разумевању између Министарства унутрашњих послова Републике Србије – Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици и Министарства унутрашњих послова Мађарске – Школе за обуку полиције у Сегедину, Мађарска. Меморандум су потписали пуковник полиције Желимир Мрдаљ, начелник Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици и пуковник полиције др. сц. Чаба Бардоц, главни полицијски саветник, директор Школе за обуку полиције у Сегедину.

Састанак је одржан у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, а своју подршку обновљеној сарадњи исказао је и начелник Центра за полицијску обуку потпуковник полиције др Жељко Бркић, као и потпуковник полиције Гордана Филиповић, координатор у Центру за полицијску обуку. У име Центра за основну полицијску обуку присуствовале су и потпуковник полиције Соња Јаковљевић, координатор у Центру за основну полицијску обуку и полицијски саветник Стана Миленковић, као преводилац за енглески језик.

Из Школе за обуку полиције из Сегедина овом догађају су присуствовали и пуковник полиције Роберт Силађи, виши тренер и Едит Балог, виши службеник за међународне односе, као преводилац за енглески језик.

Овом кораку су претходиле опсежне припреме. Наиме, након иницирања поновне сарадње од стране колега из Мађарске, како процедура налаже, питање је подигнуто на највиши ниво. Закључак о утврђивању основе за потписивање Меморандума о подршци и сарадњи у области заједничке обуке донела је Влада на седници одржаној 18. априла 2019. године. Овим закључком одобрен је текст Меморандума и овлашћен је начелник Центра за основну полицијску обуку да га потпише.

На основу Меморандума, у циљу унапређења билатералне сарадње и пружајући подршку сарадњи у области заједничке обуке, спроводиће се активности у области размене професионалног кадра и полазника обука, размене искустава и података, израде заједничких програма обуке и спровођења заједничких обука и пројеката у области превенције.

Ово није први пут да се остварује сарадња са Школом за обуку полиције у Сегедину. Сарадња у области образовања и професионалног усавршавања полицијских службеника започета је кроз ИПА пројекат прекограничне сарадње „Границе без препрека“ који су реализовале Струковна гимназија полиције у Сегедину и тадашња Средња школа унутрашњих послова – Центар за основну полицијску обуку из Сремске Каменице током 2010/2011. године. Пројекат је подразумевао учење страног језика, успостављање заједничкле платформе за учење на даљину у области граничне контроле, као и размене искуства и најбоље праксе кроз међусобно упознавање система полицијског образовања.

Посета полазника 6. класе ЦОПО-а Струковној гимназији полиције у Сегедину 2011. године

Како је претходна сарадња у области заједничке обуке дала позитивне резултате и подигла ниво оспособљености припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије, одлучено је да ће се сарадња наставити у сврху јачања капацитета, а сматра се да ће потписивање овог меморандума допринети да међусобна сарадња буде још садржајнија, конкретнија и квалитетнија.

Текст: Снежана Вла
Фото: Маријана Милановић
4.7.2019. године

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.