У две ванредно организоване добровољне  акције давања крви које су реализоване у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, најхуманији полазници 31, 32, 33. и 34. класе Центра за основну полицијску обуку  су  9. и 13. септембра 2022. године прикупили 300  јединица крви, а драгоцену течност  дало је 79 жена и 221 мушкарац.

Енглески писац Марк Твен једном приликом је рекао: „ Доброта је језик који глуви могу да чују и слепи да виде‟. Чини се да је управо овај животни став темељ среће и задовољства нашег бића, храна за нашу душу, јер људска доброта никада није ослабила издржљивост или смекшала вољу слободних људи, а снага једне нације се огледа управо у показатељу да не мора да буде окрутна да би била јака.

Изазовна времена у којима живимо су најбољи начин да тестирамо наше вредности и уверења. Појавом Корона вируса, наши животи су се у многоме променили, а понајвише за оне којима је крв и најпотребнија. Летњи период и смањене залихе крви и велике потребе за јединицама крви које су неопходне за лечење витално угрожених пацијената у здравственом систему, био је повод да се Завод за трансфузију крви  опет обрати Центру за основну полицијску обуку за помоћ.

„Велико срце‟ се и овог пута радо одазвало овом хуманом позиву и снажно закуцало за друге,  обезбедивши  драгоцене залихе крви.

И даље у Центру, изнова са новим полазницима постоји иста она воља, хуманост и жеља да се помогне другима у невољи, као и код њихових колега који су завршили обуку у Центру.

Да је Центар за основну полицијску обуку  итекако препознат и примећен по свом доброчинству и хуманости  показује и присуство телевизијске екипе Радио- телевизије Војводине која је директним укључењем забележила овај  догађај.

„Полазници и запослени Центра за основну полицијску обуку се сваке године укључују у велики број хуманитарних акција.  Акција добровољног давања крви је једна од тих акција, због чега је „Црвени крст“ града Новог Сада, више пута Центру за основну полицијску обуку доделио плакету „Широко срце“.

Ово је 8. акција добровољног давања крви у овој години, на које се пријавило преко 750 полазника, чиме је прикупљено око 700 јединица крви.
Изграђена свест полазника о значају  сваке јединице крви допринеће томе да  наставимо даљу сарадњу са Заводом за трансфузију крви Војводине.

Кроз цео овај процес хуманог чина и овог пута, водило их је стручно, али увек насмејано и весело особље из Завода за трансфузију крви Војводине. Њихови професионални савети и смисао за хумор учинили су да сваки страх са лица и из срца оних који први пут дају крв нестане .

Први пут пред камерама али утисак који су оставили на телевизијску екипу само је показатељ да се са овим младим људима континуирано ради на изградњи њихове професионалне личности, сходно послу који ће у будућности обављати.

„Крв је течност за коју не постоји замена, нити алтернативни лек, и зато је важно да свако од нас има развијену свест о значају добровољног давања крви. Моје мало, некоме може да спаси живот‟- изјавила је за РТВ Софија Бркљач, полазница 33/2 која се трећи пут одлучила за овај хумани гест.
„Радо сам се одазвао овој хуманитарној акцији, сматрам да је то јако хумана акција и да могу неком да спасим живот‟ – потврдио је и Михаило Милић, полазник 33/2 .

За овакво дело, нема речи хвале, нити поклона, али то ови млади људи нису ни очекивали. Били су срећни и задовољни што ће њихових 300 јединица крви неком спасти живот. Ипак, од Завода су добили мали знак пажње: сендвич, грицкалице, воду и дезинфекционо средство за руке.
Хуманост је улагање у властиту доброту, а Центар за основну полицијску обуку обећава да ће се неговати хуманост код својих полазника и показати свима да величина човека не лежи у богатству и моћи, него у карактеру и доброти.

Текст:
Маријана Милановић

Фотографије:
Ади Авдић 31/7
15. септембар 2022.

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.