Други пут у Invictus изазову опробала се екипа Центра за основну полицијску обуку из Сремске Каменице. Осам полазника, предвођени својим тренером Оперативно- полицијских вештина Савић Дејаном и командиром вода Дошеновић Мирославом поново су заузели 4. место, само што је овог пута било много изазовније, теже, а чињеница да су иза себе оставили 146 екипа- учесница учинила је да медаља сија много јаче. Овог пута се трка одиграла на Петроварадинској тврђави, српском Гибралтару. 150 екипа је ставило на коцку и срце и душу и тело у екстремном маратону на 8 км са 26 препрека.

Invictus challenge 2023. је одржан у суботу 18.3.2023. године на Петроварадинској тврђави.

Осам (8) километара, (2.5 км кроз катакомбе), 26 препрека, више од 1000 учесника.
Има ли бољег повода од овог да Шкрбић Исидора 40/4, Шебез Лазар 36/4, Топличанин Милица 38/6, Божикић Никола 40/6, Миленковић Андрија 36/1, Јаковљевић Никола 35/8, Ћулибрк Коста 38/5, Маслак Никола 38/3, Јовановић Радован 39/4, Ковачевић Стеван 40/3, али и Дејан Савић и Мирослав Дошеновић, стану на црту са изазовом.

Екипа Центра састављена од најенергичнијих полазника, али и тренера и командира кренула је у трку само са једним циљем..да помере своје границе физичке и психичке спремности за борбу, да савладају све постављене препреке и најзад, оно најважније, ово није била трка у којој се такмичиш са другима, ово је трка у којој си сам себи највећи непријатељ и циљ је победити СЕБЕ. Победили су и себе и друге, поново освојивши 4. место и тиме доказали да су и даље у врху најбољих.

Двадесет и шест препрека, свака следећа тежа од претходне, али и необичних кроз катакомбе где је био невероватан осећај трчати, захтевало је потпуну физичку и психичку спремност, али и жељу да се стигне до циља. Много проливеног зноја, напора, али много и адреналина, лудости и храбрости да се упусте у коштац са свим, резултирала је медаљом, која је у Центру сијала као да је злато са Олимпијаде.

И овог пута смо их питали како су они све ово доживели и какав је био осећај борити се не само за себе, него и као тим за Центар за основну полицијску обуку, а победити и СЕБЕ и друге.

„Ова трка, као и претходна на Фрушкој гори, носила је једну посебну енергију. Тестирање психофизичких способности је овога пута било лоцирано на нашој јединственој Петроварадинској тврђави. Можда је и сам осећај за мене био јачи гледајући “одозго” на мој Дунав и Нови Сад.

Осмех на лицу, велики прилив адреналина и олакшање, то је осећај који вас обузима када завршавате овакву трку.

Осећај да сте управо савладали 26 препрека, притом истрчали 8 км, спуштали се и пењали стрминама где се нормално иде четвороношке, трчали кроз катакомбе дуге и по 2.5 км, висили на конопцу, бацали копље, вукли, носили, фантастичан осећај. А притом сте остали и „читави”
Уколико још и јурите резултат као што смо и ми, ви „газите” увелико у црвену зону, у зону такозваног екстремног напора организма. То доказује да на ову трку не смете доћи неспремни.

Полазници су то и доказали. Озбиљно су схватили трку и припреме и одлично се показали. Доказ је поред одличних појединачних резултата од скоро 1000 пријављених такмичара и освојено 4. место у екипном пласману.

И на крају, сви исцрпљени али препуни енергије. Е, то вам већ не могу описати речима, то морате лично доживети!‟, кроз осмех и, као и увек, препун позитивне енергије говори нам Дејан Савић, тренер оперативних вештина.

„Освануо је и тај 18.3, дан за који смо се спремали дуго и темељно. И поред свакодневних обавеза нашло се времена и за тренинг како бисмо на Петроврадинској тврђави засијали и одбранили 4. место са Фрушке горе.
Такмичење је било напорније него што смо мислили, пуно препрека, дугачких катакомби, исцрпног трчања. Ал све муке и жуљеви пали су у заборав када се око врата засијала медаља и када је почело дружење са људима који су имали исти циљ. Ако на то додамо да није било повреда и да смо сви успешно завршили трку, успех је био још већи.

Захвалио бих се полазницима и руководству Центра на свему, као и организатору Invictus challenge . Радујем се скором виђењу, можда на неком другом месту, али са сјајнијом медаљом на грудима‟, поносно говори Мирослав Дошеновић, командир вода и човек кога полазници гледају као узор у много чему.

„Велика част и задовољство ми је било учествовати на једном оваквом такмичењу. Драго ми је што сам био део екипе ” Invictus Challenge 2023″ такмичења на Петроварадинској тврђави, као и у одличној екипи Центра за основну полицијску обуку, окружен спортистима и позитивном енергијом. Похвале упућујем организаторима који су се потрудили да овај изазов постане један од оних којем бих се увек враћао. Различитост терена је заиста био изазов, препреке, трка кроз тунеле, катакомбе и неистражене делове Петроварадина, искуство су за памћење. Позитивно и једно веома вредно искуство је било такмичити се за Центар за основну полицијску обуку и носити његов знак. Надам се да ћу и у будућности учествовати у неким оваквим, али новим изазовима, са великим бројем такмичара и бити поносан на личне постигнуте резултате”, рекао нам је Никола Јаковљевић 35/8, иначе момак који има и најбољи званични резултат времена у тиму.

„Иако сам већ учествовала у OCR тркама, ова трка је дефинитивно била посебна за мене, јер сам била део ЦОПО тима, а самим тим сам имала и већу одговорност, јер се нисам такмичила само за себе, већ и у име сваког полазника Центра. Сам долазак на Тврђаву и стајање на стартној линији док тајмер откуцава последње секунде пре поласка, изазивају невероватан осећај неизвесности и узбудјења.

Сама стаза је била изузетно занимљива и лепа, јер се протезала кроз најлепше делове Тврђаве, а део стазе је водио кроз катакомбе, што је допринело да трка буде још мистичнија. Целокупном доживљају допринеле су и саме препреке које су биле доста изазовне, за шта се потрудио тренинг центар INVICTUS који сваку трку организује на највишем нивоу.

Пролазак кроз циљ, сумирање утисака са колегама и осећај поноса на крају свега су тек нешто посебно и јако је тешко описати вам, ако то нисте доживели бар једном у животу. Драго ми је што сам била део ЦОПО тима и допринела да освојимо 4. место у укупном пласману, а искрено се надам да ћу неке наредне изазове трчати у име Министарства унутрашњих послова и искушавати своје личне границе, докле год ме снага и воља буду носиле кроз живот.‟, као И увек насмејана рекла нам је Исидора Шкрбић 40/4.
Исидора је учесница и ранијих изазова, а да бисте стекли утисак о каквој се девојци ради, морате да видите какве је све препреке пролазила. Центар је поносан што тренутно у својим редовима има овако изузетну девојку, спремну на све у животу, а дисциплина и упорност су њено средње име!

„Драго ми је што сам добио прилику да учествујем у трци, међутим морам да признам да је стаза представљала прави изазов, чак и за професионалне спортисте. Након завршетка, много ми се допало што смо имали прилику да се дружимо са осталим такмичарима а овом приликом желим да се захвалим свим такмичарима и организаторима на добро организованом проводу. Видимо се на следећем такмичењу‟, кроз осмех нам говори Лазар Шебез 36/4.

„Изразита је част и задовољство припадати једном оваквом тиму, осећај подршке и поверења које смо уживали једни од других је непроцењив. Веровали смо у заједнички циљ, а време и труд који смо уложили у његово остварење се исплатило.
Једно прелепо искуство, али и фантастичан осећај што представљамо једну институцију као што је Центар за основну полицијску обуку‟, рекао нам је Коста Ћулибрк 38/5.

„Такмичење је дефинитивно било изазовно, али не и неиздрживо, доста ми је показало моје личне границе. Значајно је искуство за свакога ко воли ову врсту трке и тренинга. Будући да ми је била прва трка, савладала сам све препреке успешно и истрчала је, за мени прихватљиво време‟, поносно истиче полазница Милица Топличанин 38/6.

„Била ми је част да учествујем на овом захтевном такмичењу као представник ЦОПО-а. Препреке и стаза су, по речима организатора, средње тешке. Нисам задовољан својим личним резултатом, могло је бити много боље. Организација је била добра, време изузетно, дружење је такође било одлично. Учествовање на Invictusu је био први добар психофизички тест, на коме се види тренутни стадијум способности такмичара‟, рекао нам је Никола Божикић 40/6.

„Ово је био први пут да учествујем на такмичењу овог типа и могу да кажем да ми је изузетна част што сам био део оваквог догађаја. Организација је била одлична, а све остало је било изнад очекивања. Ово је прави начин за све спортисте и авантуристе да пробају и виде колико су спремни и упорни.
Радо ћу поновити ово искуство сваког следећег пута‟, поносно и кроз осмех говори Андрија Миленковић 36/1.

Не постоје речи које би после оваквог успеха описале наш понос на ове девојке и момке који су поновили успех својих колега с претходног такмичења, само је овај био већи и слађи јер је учествовало скоро три пута више екипа. Још једном су показали да све оно што улажемо у њих они десетоструко враћају, радећи на себи јер циљ је један- победити себе, а то значи и превазићи све препреке које ће им живот поставити у будућности.

Како ствари стоје, остаје нам само да чекамо наредни Invictus challenge , можда неке нове момке и девојке, али свакако успех који ће обасјати Центар и срца свих нас.

Текст:
Маријана Милановић

Фотографије:
ЦОПО 29.3.2023.

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.

Настави читати