Велика петица полицији
  Контактирајте са  нама у вези  Велика петица полицији  

Контактирајте нас за више информација
X


 
Овогодишњи Фестивал оптимизма - Бабс Еxит одржан је 31. маја и 1. јуна 2014, после укидања ванредне ситуације проглашене због поплава које су погодиле нашу земљу у мају 2014. Тешком ситуацијом многа деца су погођена, уплашена, забринута... 
Фестивал, који је иначе намењен породици и младима, ове године је посебно био окренут онима који су највише страдали, али и онима, како кажу организатори, који  „носе снагу обнове, живота и успеха“.
 
- Желимо да покажемо колико смо поносни на заједништво и хуманост коју је цела наша земља показала у време тешке катастрофе која нас је недавно задесила - рекла нам је Маја Болехрадски, главна менаџерка Фестивала. - Фестивал свакако негује породичне, хумане и европске вредности, али је ове године посебан акценат био стављен на одавање признања херојима који су се борили са стихијом и који су показали одлучност ка племенитом циљу спасавања живота. Добри примери треба да потисну трауму најмлађих, охрабре их за нове изазове, али и улију сигурност да увек постоје људи великог срца који ће им притећи у помоћ.
 
За несебично ангажовање током тих тешких дана, организатори Фестивала доделили су „Велику петицу“ Црвеном крсту Србије, Војсци Србије, Ватрогасцима и Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици као припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Србије. 
 

Признање Министарству примио је полазник 11. класе Центра, Немања Петрушевски. Захваљуљући се у име полазника и запослених у Центру, он је рекао:
- У данима када је стотине хиљада становника наше земље било животно угрожено, наше колеге полицајци и сви остали припадници Министарства унутрашњих послова пружили су нама, полазницима Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици,  животну лекцију како се професионално и несебично служи свом народу.
Ми полазници Центра,  наши тренери и старешине дали смо свој скроман допринос помажући становништву Сремске Каменице у одбрани од набујалог Каменичког потока, а наредних дана смо правили насипе од џакова са песком како бисмо заштитили села у близини Шапца и Сремске Митровице. 
 
Велика нам је част што ово признање примамо у име свих припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Ипак, желели бисмо да убудуће, наша земља и наши грађани, не буду изложени оваквим страдањима и да улога полиције буде искључиво превентивна. Желимо да заједно са породицама наших најмлађих суграђана, пуни оптимизма, створимо услове за њихово безбедно детињство и одрастање.
 
 Мада су се оба дана трајања Фестивала над Петроварадинском тврђавом смењивали облаци и сунце, то није спречило више од 1.500 деце из Новог Сада и осталих градова Србије да учествују у радионицама, представама, такмичењима, маскенбалима и квизовима знања. 
 
 
 
На штанду Центра било је неколико целина. Деца су се распитивала како се постаје полицајац, учествовала у трима радионицама за школским клупама, а на татамију су пратила наступе полазника и сама опробавала вештину и снагу. Овако разноврсним садржајима потрудили смо се да им покажемо како обучавамо полазнике, али пре свега, да их подучимо како да буду безбедни у свом окружењу.
 
- Посетиоци су заинтересовано пратили наступ униформисаних полазника који су представили скоро цео програм обуке одбрамбених вештина - рекао нам је тренер Дејан Савић. - Мој колега Бобан Манојловић и ја смо са полазницима 11. класе припремили програм заБеби Егзит, али смо мало и импровизовали. Пустили смо децу да сама испробају употребу средстава принуде и средстава за везивање (тзв. лисице). Уживали су и деца и родитељи.
 
Млађи су стрпљиво учествовали у „старој“ радионици у којој су могли да боје цртеже и да као награду добију Бојанку са корисним саветима који се тичу њихове безбедности.
 
- „Размишљај безбедно“ била је нова радионица замишљена тако да омогући деци да препознају потенцијално опасне ситуације у којима се могу наћи и како да се понашају у таквим случајевима - испричала нам је психолошкиња Марина Гломазић. - Основци су били јако заинтересовани,  расположени за дискусију и показали су да зрело размишљају о овој теми.
 
 
 
За старије основце била је занимљива још једна нова радионица. 
- Тестирали смо познавање саобраћајних знакова који се односе на пешаке и бициклисте, безбедно прелажење улице и познавање бројева телефона хитних служби - објаснила нам је Зорка Ловре, организаторка наших наступа на овој манифестацији. - Полазнице Марина, Данка, Кристина и Здравка стрпљиво су тестирале децу. И оне и ја смо биле пријатно изненађене њиховом заинтересованошћу и знањем. Мој труд током припреме ове радионице исплатио се при погледу на њихова лица када смо им уручивали Дечју саобраћајну дозволу.
 
Тренер Ивица Млађовић је организовао ангажовање полазника на обезбеђењу ове манифестацје и координирао њихову сарадњу са колегама из ПС Петроварадин.

 
Наше учешће на овогодишњем Фестивалу резултат је ентузијазма и рада око 15 запослених и 36 полазница и полазника 11. класе Центра.
 
У оваквим дружењима руше се предрасуде које деца (а и одрасли) имају о полицији. Уместо да их се плаше, млади уче да су полицајци спремни да им помогну  и у изузетно тешким ситуацијама каква је била велика поплава овог маја, али и у оним мање драматичним, али могуће опасним, у којим се налазе свакодневно.  
 
 
Јасна Обрадовић и Зорка Ловре
 
 
 
 
Претходна страна   Горе