Промоција монографије „Међународно кривично правосуђе: два лица правичности‟
  Контактирајте са  нама у вези  Промоција монографије „Међународно кривично правосуђе: два лица правичности‟  

Контактирајте нас за више информација
X


Гете је неком приликом рекао: “Он је досадан човек. Да је књига, ја га не бих читао.“ То се свакако не односи на аутора ове монографије.

Изузетан човек, пријатељ, колега, врсни познавалац свог посла али надасве сјајан предавач и преносилац знања, потпуковник полиције др Миодраг П. Ћујић, тренер у Одсеку за област полицијски послови и овлашћења, је у четвртак 9. септембра 2021. године у биоскопској сали Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици свечано представио свој првенац, монографију  „Међународно кривично правосуђе: два лица правичности‟.

Међународни кривични суд за бившу Југославију (МКСЈ) обележава 17. јула као Дан међународног кривичног правосуђа.

Дан међународног кривичног правосуђа представља прилику за оне који подржавају правосуђе широм света да се њихов глас чује. Борба против некажњивости је тек недавно почела и још пуно тога тек треба урадити и на међународном и на националном нивоу како би се починиоци ратних злочина, злочина против човечности и геноцида извели пред лице правде. Сада, када се међународна заједница суочава са значајним изазовима, важније је него икада да међународна заједница потврди своју приврженост међународном кривичном правосуђу и ојача своје напоре у том смислу.

      

Монографија представља резултат дугогодишњег континуираног истраживања оптужница и пресуда међународних кривичних судова у Нирнбергу и Токију, Руанди, Камбоџи, Сијера Леонеу, Либану, Источном Тимору, Међународном кривичном суду у Хагу, с посебним нагласком на специфичности случајева иницираних пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију и Механизмом кривичних судова.

До сада никад објављени ни у једној научној студији као целини, ова монографија представља капитално дело које је идеалан избор за правнике, студенте, адвокате, тужиоце, судије, професоре и све оне читаоце које ова материја интересује.

Прелепо луксузно издање доноси нам 480 страница илустрованог текста, 246 фотографије, 28 мапа, 50 графикона и 8 табеларних приказа.

На један бриљантан начин дотиче се тема о којима смо веома мало или готово да ништа нисмо ни знали. Оно што је чини посебном су драгоцене илустрације које нас сликовито воде кроз светске догађаје који су неповратно променили садашњост.

Невероватна енергија коју је др Миодраг П. Ћујић пренео у свој првенац осећа се кроз сваки ред читања ове монографије.  Дугогодишњи и велики труд, посвећеност и професионалност  који су уложени  у ову књигу само нам говори колико је Миодраг посвећен ономе што воли и да је то једна од кључних ствари посла којим се бави.

Догађај је и овог пута привукао велику пажњу колега из Центра, који су поштујући све епидемиолошке мере, уживали у сваком минуту  промоције. 

 

Да му је промоција била „изузетно пријатна и драга‟, истакао је и сам аутор хвалећи заинтересованост својих колега, који су му на крају пружили искрену реч хвале и топлу руку подршке за сва будућа дела.

С обзиром да се аутор бави темама, које нису блиске сваком, морам да приметим да је ово једна од оних књига која је писана „народским‟, сваком разумљивим језиком, што је чини посебном и доступном обичним читаоцима којима је књига „хлеб насушни‟.

Према мом искуству, књиге имају моћ да зауставе време, да нас врате у прошлост или да с њом полетимо у будућност. Ова монографија је једна од оних која ће, по мом скромном мишљењу, оставити печат на рад и дело њеног аутора, а једног дана се можда и уврстити у уџбенике свих институција којима је Међународно кривично право у фокусу.

Надамо се да је ово само прва у низу књига др Миодрага П. Ћујића које ћемо радо читати и које ће нас нечему научити .

 

Текст: 
Маријана Милановић

Фотографије:
Немања Манојловић 27/4

 

Претходна страна   Горе