Поплава
  Контактирајте са  нама у вези  Поплава  

Контактирајте нас за више информација
X


Полазници 11. класе полагали су од 14. до 17. маја 2014. године  један посебан испит и то не пред својим старешинама и тренерима, него заједно са њима. 
 
Две ноћи полазници Центра су провели у Сремској Каменици, поред набујалог Каменичког потока. Пунили су џакове и постављали их поред кућа до којих је стигла вода. Организовани, брзи и спретни, формирајући живи ланац, стизали су од почетка до краја потопљених улица и око мостића на почетку улице који је поплавила вода.
 
 
Наредног дана драматично је било на ушћу Дрине у реку Саву, на граници Србије и Републике Српске, у Шапцу и околини. Током ноћи и у преподневним часовима 17. маја, задатак је био да се појача насип џаковима са песком и да се одупре воденој стихији која је већ пробијала насип дуг 8 км, изграђен пре 40 година.
 
 
 
 
- У петак поподне нам је јављено да смо потребни у акцији спасавања од поплаве и за један сат смо били спремни - рекла је начелница Центра. - Кад смо добили знак за полазак, ка Шапцу је кренуло 240 полазника и запослених у Центру - полицијских службеника Управе за стручно образовање. Били смо ангажовани у два села, Црна Бара и Равње. Затекли смо људе који су већ изгубили наду да ће им помоћ стићи на време, препуштене себи самима, на киши и температури од 6 степени Целзијуса. Рекли су нам: „Ако овде пукне брана, у Шапцу смо за минут! Прва степеница ресторана у Црној Бари је у висини црквеног торња у Шапцу, а ниво воде је 6 м изнад села.“
 
Наши момци пунили су џакове песком, товарили их на камион и на три тракторске приколице, истоварали и правили насип. Радило се без речи. Ни примедби, ни поговора, ни питања. Неком је пао џак на ногу. Само се померио у страну.
Није било довољно џакова, песка, горива...
 
 
- Повратне информације које смо добили од мештана и колега јако су добре. Одушевљени су марљивошћу и пожртвованошћу наших момака. У тако тешким тренуцима, за сваку похвалу су били дисциплина, брзина и несебична жеља да се помогне том народу. - каже помоћник начелника Центра Желимир Мрдаљ. - Али још нема опуштања! Чекамо следеће кораке. 
 
 
 

 Следећи корак био је потребан већ у уторак, 20. 5. 2014. У пет сати, у Дреновац код Шапца кренули су аутобуси са 150 полазника и 10 старешина ЦОПО-а и 15 запослених у Управи за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку и Центру за специјалистичку обуку - укупно 180 људи.  

Провели су тамо цео дан, на три метра од Саве која стагнира, у приправности да помогну. 
 
foto Dragan Paunjelović
 
Повратак уморних полазника 11. класе са испомоћи у Црној Бари аутобусима Јавног градског саобраћајног предузећа - Нови Сад


 

 
 
21. 5. 2014.
Јасна Обрадовић
 

 

Претходна страна   Горе