Златни и Сребрни знак као поклон за Велико срце Центра
  Контактирајте са  нама у вези Златни и Сребрни знак као поклон за Велико срце Центра  

Контактирајте нас за више информација
X


Пандемија корона вируса заувек је променила наше животе. Схватили смо колико је битно бити и остати племенит, солидаран и хуман. У тренуцима када су се многи грађани Републике Србије, али и целог света, борили за живот, лагано је стајао и живот за све оне којима је била неопходна трансфузијска терапија. Залихе крви су трошене, а нових није било. 

Велики број отказаних акција и ограничена могућност кретања грађана утицали су на смањен одзив грађана на стационарним местима за прикупљање крви и на мањем броју акција давања крви у мобилним тимовима. Но, то није био случај и са Центром за основну полицијску обуку. 

Већ годинама један од највећих центара добровољних давалаца крви, Центар се и у ових годину дана показао као један велики несебични див. У Центру се радило као да пандемије није ни било, можда и више, уз придржавање свих хигијенско- санитарних мера. У њему и даље живе млади хумани људи, који су наследили племенитост својих старијих колега, који су прошле године у неколико акција добровољног давања крви, осветлали образ свима нама. Они имају оне вредности са којима већина људи жели да се идентификује: великодушност, посвећеност, постизање видљивих резултата и позитиван дух.

   
   

Као награду нису тражили ништа, био је довољан само осећај да су некоме помогли и поклонили оно најважније- живот. Међутим, то Црвени крст Србије не заборавља.

У Свечаној сали Дома Војске Србије је 12. маја 2021. године одржана је свечаност поводом доделе знакова признања Црвеног крста Србије. Свечаности  су поред награђених појединаца и институција присуствовали: председник Црвеног крста Србије, проф. др Драган Радовановић, генерални секретар Црвеног крста Србије, Љубомир Миладиновић, секретар Црвеног крста Војводине, Бошко Митрашиновић, начелник Јужно- бачког управног округа, Милан Новаковић и в.д. начелника Градске управе за дечију и социјалну заштиту, др Лидија Томаш, као и представници Војске Србије.

 

Председник Црвеног крста Србије, проф. др Драган Радовановић уручио је Медаље и Златни знак, док је генерални секретар Црвеног крста Србије, Љубомир Миладиновић уручио Сребрни знак Црвеног крста Србије, истакнутим институцијама и појединцима, који су својим радом допринели развоју Црвеног крста Новог Сада.

И овог пута су се међу награђенима нашли представници Центра за основну полицијску обуку. Начелнику Центра Желимиру Мрдаљу је уручен Златни знак, док је помоћнику начелника Центра Драгану Мрдаљу уручен Сребрни знак Црвеног крста Србије.
 

У име свих награђених захвалио се начелник Центра Желимир Мрдаљ. Истакао је да му је изузетна част што се нашао на једној оваквој свечаности и што може да се обрати у име  чланова једне велике породице хуманих појединаца и колектива, који су увек спремни да помогну својим суграђанима. Такође је изјавио да је поносан што се налази на челу институције која годинама успешно сарађује са једном од најуспешнијих организација у Србији, која у току године организује велики број хуманитарних акција, а што је најважније да се оне реализују баш онда када је нашим суграђанима најтеже и најпотребније.

Златни и Сребрни знак Црвеног крста Србије стоје на столу у канцеларији начелника Центра, као подсетник колико смо велики као установа и да у арени живота почасти и награде падају на оне који показују добре квалитете у акцији.

  „Изузетно ми је драго да сам овим признањем део велике породице Црвеног крста и да смо, како ја лично, тако и Центар за основну полицијску обуку, својим планским, а врло често и непланским  акцијама добровољног давања крви помогли да учинимо срећнијим кориснике ове организације. Увек смо ослушкивали потребе заједнице и ова награда је само резултат дугогодишње сарадње Центра са Црвеним крстом Новог Сада и Завода за трансфузију крви Војводине. Није фраза да је наше мало некоме много, а управо повратне реакције корисника хуманитарне помоћи испуњавају наша срца и потврђују да је помоћ упућена на праву адресу. Златни знак није само признање мени, него и свим мојим колегама, а понајвише нашим полазницима који су несебично и добровољно давали крв, чак и онда када се чинило да је живот  „стао‟. Ми смо, као установа, укључени у пуно хуманитарних организација и кад год је наша помоћ била потребна, радо смо се одазивали. Добровољно давање крви, елементарне непогоде, учешћа на спортским хуманитарним манифестацијама, итд. Пуно је добијених признања за наша дела, а признање је, морате признати,  леп гест и додатни мотиватор, но, ништа не може да да нас обрадује,  као чињеница са смо неком спасли живот ‟, с осмехом нам је рекао начелник Центра Желимир Мрдаљ.

 

Текст:

Маријана Милановић

Фотографије:

Црвени крст Србије

 

Претходна страна   Горе