Златна медаља за заслуге Желимиру Мрдаљу
  Контактирајте са  нама у вези Златна медаља за заслуге Желимиру Мрдаљу  

Контактирајте нас за више информација
X


Желимир Мрдаљ је радни однос у Министарству унутрашњих послова засновао давног  1. септембра 1991. године, од када је свој допринос дао као командир вода - васпитач, наставник предмета Одбрана и заштита, као и командир вода и инструктор у ПЈП у Средњој школи унутрашњих послова у Сремској Каменици, а затим и као командир вода за блиску борбу Специјалне антитерористичке јединице у Новом Саду.

Након рањавања приликом антитерористичке акције на територији АП Косово и Метохија, 2000. године наставља рад у Средњој школи унутрашњих послова као стручни сарадник за ваннаставне активности, начелник Одељења - послови безбедности и одбрамбених припрема, помоћник директора, а након трансформације Средње школе у Центар за основну полицијску обуку постаје помоћник начелника Центра, а потом и начелник Центра.

Током службе је више пута похваљиван и награђиван, а 2002. године ванредно је унапређен у чин мајора.

У првој половини 2018. године, на стратешком нивоу одлучивања у Министарству унутрашњих послова, донета је одлука да се одмах предузму све неопходне активности како би у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, од септембра исте године, могла да се реализује обука са три пута више полазника у односу на тренутне капацитете, као и да се време трајања основне полицијске обуке, са досадашњих годину дана, смањи на девет месеци.

Под вођством свог вредног, упорног, одговорног и добро организованог начелника, Центар је одмах започео са припремом за реализацију основне полицијске обуке у складу са новим околностима, те је предузет низ активности како би могли одговорити на постављене захтеве.

Одмах су започете активности на изменама програма обуке, те је током јула месеца 2018. године, донет нови Програм стручног оспособљавања полазника основне полицијске обуке, којим су испуњени постављени захтеви у погледу скраћења трајања обуке, али истовремено је одржан досадашњи квалитет обуке.

У значајној мери су подигнути смештајни капацитети Центра, те уместо досадашњих 540 полазника, Центар може да прими до 1.500 полазника истовремено. Реновирани су поједини објекти у Центру, опремљене су учионице, кабинети, смештајни капацитети, набављена је опрема за ресторан Центра, те је интензивиран рад у вези са набавкама униформе и опреме за толики број полазника.

У том великом подухвату, Желимир је био посвећен послу, а као претпостављени јасно је уочавао проблеме којима се треба посветити и добро делегирао задатке, како би се одржали добри односи међу људима, ефикасна радна атмосфера и задовољство послом. Увек хуман, увек део тима, у првим редовима уз своје колеге.

Такође, у претходном периоду интензивиран је рад са полазницима обуке у делу који се односи на професионалну изграђеност (појачан је менторски рад, повећан је број часова стројеве обуке, те су полазници знатно дисциплинованији).

Центар за основну полицијску обуку из Сремске Каменице, током 2018. и у првој половини 2019. године, суочио се са озбиљним изазовима, на које је спремно одговорио захваљујући раду и посвећености запослених и руководства Центра.

У Министарству су препознали решеност, самоиницијативност, тимски дух и смирено, промишљено, смело и одговорно доношење одлука, те је на свечаности поводом Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције, у Сава центру 16. јуна 2019. године, начелнику Центра за основну полицијску обуку, пуковнику полиције Желимиру Мрдаљу додељена златна медаља за заслуге.

Као што је рекао великан нашег позоришта Ненад Јездић, који је уз Слободу Мићаловић водио свечани програм, „Желимир Мрдаљ је кроз своју каријеру од командира вода, наставника, професора, до начелника Центра, учествовао у обуци више од 30 класа ученика, односно, више од 12.000 полицајаца. Изузетним организаторским способностима изградио је тимски дух у Центру за основну полицијску обуку, што је допринело подизању нивоа обуке младих полицајаца.“

А наш Желимир каже, „Част ми је и задовољство да служим својој отаџбини. Она ме је изнедрила, подигла, отхранила и васпитала, а најбољи начин да јој се одужим је да и сам будем најбољи што могу бити, да будем одлучан, непоколебљив, праведан и хуман. Кад се осврнем, да могу да кажем да сам дао све од себе. Али нисам све постигао сам, ово је медаља свих нас у Центру који смо вредно радили раме уз раме. Наравно, увек је лепо кад и други препознају наш труд и залагање, а нарочито сам поносан на то што иза себе могу оставити свој чист образ и добар пример.“

Текст: Жарко Јелача

Снежана Вла

Фото: МУП, ЦОПО

3.7.2019. године

 

 

Претходна страна   Горе