Запослени Центра за основну полицијску обуку одликован златном медаљом ИПА
  Контактирајте са  нама у вези Запослени Центра за основну полицијску обуку одликован златном медаљом ИПА  

Контактирајте нас за више информација
X


На 16. Генералној скупштини Интернационалне полицијске асоцијације Србије одржаној  16. октобра  2021. године  у Хотелу  Парк у Суботици, нашем тренеру за стручну наставу, мајору полиције Милораду Петковићу Управни одбор ИПА, Национална секција Србија уручила је златну медаљу за рад и значајан допринос развоју ИПА организације у Србији.

 

 

 

 

 

Питали смо колегу Петковића које су то заслуге награђене златном медаљом и зашто баш сада.

 

Пре свега желим да се захвалим Интернационалној полицијској асоцијацији што је приметила моје дугогодишње залагање. Ово одликовање је дошло на крају моје ИПА каријере на разним функцијама: обављао сам функције председника ИПА Регије у Новом Саду, генералног секретара ИПА Србије, саветника председника Секције, председника Административне комисије и друге.

Међу шест сам колега који су награђени од када је Секција Интернационалне полицијске асоцијације основана у Србији 2006. године - то је за мене велика част и обавеза да помогнем свима који желе да се баве струковном полицијском сарадњом кроз ИПА организацију.

 

 

 

 

Шта бисте посебно истакли од резултата у раду које је ИПА остварила током Вашег досадашњег чланства?

 

Доста је резултата које сам остварио са колегама из Новог Сада и других крајева Србије. Некако ми је посебно остала у сећању организација 8. Генералне скупштине ИПА Србије у Новом Саду, под покровитељством Дирекције полиције МУП-а Србије, Града Новог Сада и Центра за основну полицијску обуку, када сам био председник Организационог одбора. Тада смо дочекали двадесет страних делегација из разних полиција света.

Такође бих издвојио сарадњу са колегама из ИПА Регије Бихор 2, Школе граничне полиције „Аврам  Јанку“  из Румуније, који су заволели Нови Сад и ЦОПО као да су рођени у нашем граду и као да су део нашег колектива. То је то пријатељство које нам олакшава рад и размену информација и искустава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Помињете сарадњу са Центром за основну полицијску обуку? Чега се радо сећате из те сарадње?

 

Центар за основну полицијску обуку је увек био уз ИПА. У ЦОПО-у су организоване разне ИПА активности, од  спортских догађаја, међународних шаховских турнира, семинара, монодраме „Чујте Срби“ о Арчибалду Рајсу, па до посете  колега полицајаца из  Румуније, Аустрије, Немачке, Сан Марина, Норвешке, Пољске, Руске федерације и других земаља. Наше богатство је да у Новом Саду имамо ЦОПО и да можемо да угостимо стране колеге са којима размењујемо искуства, што је управо један од циљева ИПА.

 

 

 

Која је ваша порука младим колегама које тренутно похађају обуку?

 

Полазници ми често постављају питања о ИПА. Поручујем им да има разних полицијских  организација, а све су основане око заједничких интереса полицијских службеника, односно запослених у Министарству унутрашњих послова. Међутим, међу њима су и оне које се окупљају око упитних интереса, или своје интересе остварују на неадекватан начин, а тиме у ствари штете угледу службе. Ипак смо ми  припадници МУП-а Републике Србије. Треба добро размислити пре него што се полицијски службеник одлучи где ће се учланити, јер се тиме шаље порука и осталим колегама и грађанима.

Лично ја кроз ИПА сам упознао пуно колега из земље и иностранства, што је за мене велико богатство, како професионално, тако и приватно, на пријатељском нивоу. За 15 година бављења овим послом уз службу могу да кажем да је ИПА заиста велика „полицијска породица“. Као и у свакој породици, нисмо сви исти, немамо иста мишљења и потребе, али када се саберу и одузму утисци, поносан сам на доста тога што смо урадили искрено и поштено. И добили смо врло лепе повратне реакције - честитке на добро урађеном послу и позиве за успостављање сарадње или учвршћивање већ постојеће.

На крају бих се на честиткама поводом овог признања захвалио свим колегама у Министарству унутрашњих послова, а посебно колегама и полазницима нашег јединог и најдражег Центра за основну полицијску обуку. То ми много значи јер сам и сам као ученик корачао овим ходницима.

 

Текст: Милорад Петковић и  Снежана Вла
20.10.2021. године

 

 
Претходна страна   Горе