Врло добро! Служимо Србији!
  Контактирајте са  нама у вези Врло добро! Служимо Србији!  

Контактирајте нас за више информација
X


Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележавају се у сећање на 1862. годину када је српска Жандармерија одиграла пресудну улогу у догађају код Чукур чесме у Београду.
Ове године Дан полиције је обележен у девет градова.
Град Београд је 27.маја био у знаку полиције. У вишесатном програму који је данима припреман, могле су се видети показне вежбе, дефиле, опрема, наоружање и возила МУП- а. Свечаној церемонији која се одиграла испред Дома Народне скупштине Републике Србије присуствовао је и највиши државни врх.

   
   

Након егзерцира Жандармерије изведена је показна вежба, а онда је уследио свечани дефиле пешачких формација, полицијских службеника и ешалона службених возила. Међу њима су поносно стројевим кораком газила и 64 полазника 16. класе Центра за основну полицијску обуку, на челу са Душаном Станковићем, тренером за област полицијски послови и овлашћења. Као и претходних година полазници су у ешалону изазвали посебну пажњу министра унутрашњих послова, др Небојше Стефановића и заслужили „Врло добро!‟, на шта су као један узвикнули „Служимо Србији!‟

Припадници Министарства унутрашњих послова су у Пионирском парку на тактичко- техничком збору приказали своје вештине и опрему, а програм је био прилагођен и најмлађима који су могли да уживају у дружењу са полицијским службеницима и да се упознају са радом полиције.
Као и претходних година, Центар је наступио у оквиру ове свечане манифестације, а овог пута смо од активности организовали информисање о полицијској професији, условима за упис као и о самој обуци у Центру; активност за најмлађе - Бојанку „Полиција твој пријатељ и заштитник“ и изложбу Симунишн (Симунитион) муниције- вежбовни пиштољ ЦЗ- 99, пушка М21 „Застава‟, симунишн меци, маска, оковратник и суспензор.
      
     
Посебно интересовање и пажњу, како међу најмлађима, тако и међу старијим грађанима изазвао је наш штанд . Ентузијазам и осмех младих полазника и тренера Центра није јењавао цео дан у веселој игри са децом. 
     
Дечији живот је попут комада папира на који свако ставља белешку. Овог пута су се полазници 16. класе Центра Неда Јањушевић, Саво Смиљанић и Новица Васић, као и њихови тренери Горан Бојић и Маријана Милановић потрудили да оставе трага у животима ових малих људи, које ми зовемо „деца‟, а да свака радионица буде забавна, поучна и да им ово дружење буде незаборавно.
     
Весела слика овог прелепог амбијента, дечија граја и њихова мала задовољна лица употпунила су овај диван сунчани дан у Пионирском парку. 
   
     
Поклони које је МУП приредио малишанима био је непроцењив. Балони, медењаци, лизалице, а и дивне бојанке Центра измамиле су најлепше осмехе на њиховим лицима. Ни деца нису дошла „празних руку‟..осмех, покоји пољубац, стисак руке, обећање да ће се наћи у редовима полиције једног дана и слика са полазницима за успомену. 
     
Изложба симунишн муниције привукла је и старе и младе и није било особе која није одолела овом делу на штанду Центра. Сви су позирали са вежбовним пиштољем и пушком и на тренутак постали део оних којима су се до тада само издалека дивили.
     
        
Дан полиције је обележен и у Новом Саду, где је Центар за основну полицијску обуку имао свој штанд.
   


Посебно треба похвалити ангажованост и посвећеност полазника 16. класе у овим активностима, као и њихову помоћ у осталим пословима који су саставни део реализације наступа Центра на оваквој манифестацији.
„Полиција твој пријатељ и заштитник од детињства‟ је мото који смо и овог пута оправдали. 


Текст: Маријана Милановић

 

Претходна страна   Горе