Ваља знати угасити
  Контактирајте са  нама у вези Ваља знати угасити  

Контактирајте нас за више информација
X


 - Ко држи апарат за гашење пожара у гепеку, нека га некоме поклони - речено је на обуци из противпожарне заштите коју је ЦОПО у сарадњи са Националним тренинг центром за ванредне ситуације организовао за запослене у Центру, од 3. до 5. 2. 2014. године.

 
- По чл. 53 Закона о заштити од пожара ова обука представља обавезу свих запослених  на територији Републике Србије - објаснио нам је главни полицијски инспектор Дејан Ђурђевића, начелник Одељења за специјалистичку обуку  и усавршавање ВСЈ и ПЗ у Националном тренинг центру за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије.
 
 
Поред господина Ђуровића, предавачи су били: организатор обуке за ватрогасно-спасилачке јединице (ВСЈ) главни полицијски инспектор Ненад Пауновић и стручна сарадница за израду наставних планова и програма и евалуацију полицијска инспекторка Нина Филиповић.
Запослени су одслушали теме о дефиницији и подели пожара, узроцима њиховог настанка, основним приципима гашења и поступања у пожару. 
 
Било је корисно чути савете стручњака. 
У случају пожара, прво зовите 193, а онда гасите ватру! 
Важно је реаговати што пре. Време уочавања пожара је 2 до 7 минута, а за само 5 мин. од његовог избијања температура се у затвореном простору попне на 800°Ц.
 
У случају да се запали саобраћајно возило, треба прво искључити мотор, повући ручну кочницу, окренути волан надесно, откључати хаубу, узети апарат (испод возачког седишта), штрцнути 1-2 млаза по хауби, полако је отворити и скинути клеме (кључ за њихово скидање требало би да стоји уз апарат, испод седишта).
 
У практичном делу обуке, неколико добровољаца имало је прилику да се опроба у  примени апарата за гашење почетних пожара. 
По завршетку обуке сви полазници полагали су тест усвојеног занања.
 
Јасна Обрадовић
 
Претходна страна   Горе