Укључивање Рома у друштво - корак ка бољој Србији
  Контактирајте са  нама у вези Укључивање Рома у друштво - корак ка бољој Србији  

Контактирајте нас за више информација
X


Директор Канцеларије за инклузију Рома Милош Николић и покрајинска посланица Јелена Јовановић, посетили су Центар за основну полицијску обуку 19. јуна 2019. године ради упознавања са програмом обуке, као и са полазницима обуке који су припадници ромске националне заједнице.

Састанак је одржан у просторијама Центра за основну полицијску обуку. Поред гостију, састанку су присуствовали начелник Центра, пуковник полиције Желимир Мрдаљ, помоћник начелника Центра, потпуковник полиције др Раде Богојевић, полицијски саветник Маријана Милановић, тренер за Област комуникације, као и три полазника Центра, припадници ромске националне заједнице Давид Чуљанџи 19/3, Никола Арифовић 20/10 и Бошко Коломпар 20/6.

Канцеларија за инклузију Рома, Нови Сад основана је Одлуком Скупштине АП Војводине 2006. године, у циљу побољшања положаја Рома у области образовања, запошљавања, здравства, становања, људских и других права, као и стварања услова за укључивање Рома у све сфере друштвеног, јавног и политичког живота у АП Војводини.

„Велико нам је задовољство што данас можемо да будемо ваши домаћини јер су нам посебно битни добри односа и сарадња коју имамо са Канцеларијом за инклузију Рома, Нови Сад. Интеграција Рома у полицијско школство је од великог значаја, као и одабир квалитетних младих људи који ће једног дана бринути о безбедности нашег народа и наше земље", истакао је начелник Центра Желимир Мрдаљ. 

„Само заједно можемо да направимо резултате, а они треба да буду видљиви на локалном нивоу. Посебно бих истакао образовање, јер је то база за даљи развој. Број образованих припадника ромске националне заједнице је порастао у последње време, а интересовање за основну полицијску обуку веће него икад. Сигуран сам да је укључивање Рома и Ромкиња у друштво корак ка бољој и успешнијој Србији, што је свакако наше друштво у доброј мери препознало", истакао је директор Канцеларије за инклузију Рома Милош Николић у разговору са домаћинима.

Гостима је, у просторијама Тактичке куће, Маријана Милановић, тренер за Област комуникације, презентовала Центар за основну полицијску обуку,тако да су имали прилике да се боље и потпуније информишу о самом Центру, капацитетима, динамици обуке, начину конкурисања и квалификационом испиту у Центру. Ш еф Одсека за област полицијски послови и овлашћења  мр Немања Радовић, упознао је госте са примерима ситуационе обуке која се изводи у Тактичкој кући. 

Шетња по Тактичкој кући и обилазак просторија у којима се изводи ситуациона обука полазника Центра за основну полицисјку обуку изазвала је одушевљење код гостију.

„Центар нуди најсавременију обуку. Као једини у Републици Србији има ту дужност и обавезу да одавде пошаље школоване, способне и обучене младе људе који ће на себе преузети велику одговорност, коју овај, нимало лак, посао носи са собом. Трудимо се да сви наши полазници овладају посебним вештинама које ће касније примењивати у обављању својих радних задатака", истакао је у разговору са гостима помоћник начелника Центра др Раде Богојевић. 

Тренутно се на школовању у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици налазе три ученика ромске националности са којима су директор Канцеларије за инклузију Рома Милош Николић и Јелена Јовановић, покрајинска посланица, поразговарали и пожелели им пуно успеха у даљем школовању.

Полазници су имали прилику да изнесу и свој став о Центру, обуци и својим жељама и амбицијама у будућем послу. Имали су само речи хвале за читав систем какав је успостављен у Центру и истакли да су веома задовољни што ће убрзо постати део полицијских снага Републике Србије и имати могућност да се старају о безбедности свих грађана Србије.

„Веома ми је драго што се неко заинтересовао за нас као припаднике ромске националне заједнице. То само говори да је људима стало да се млади Роми упуте на прави пут и користим ову прилику да позовем и охрабрим све припаднике ромске заједнице, који испуњајају услове, да се пријаве на конкурс, јер је најлепши осећај сазнање да ће после ове обуке, поносно обући униформу и бринути о безбедности наше земље", с осмехом говори полазник Никола Арифовић 20/10.

„Нисам први пут у посети Центру и утолико је задовољство веће што сам имала прилику да поново дођем. Центар је из године у годину све бољи, а све домаће и међународне комисије оцењују га са највишим оценама. Оно што ми се нарочито допало у разговору са нашим домаћинима је чињеница да припадници ромске заједнице, али кандидати других националности, психо тестове на квалификационом испиту за упис у Центар могу да полажу на свом матерњем језику", истакла је Јелена Јовановић, покрајинска посланица и члан Националног савета ромске националне мањине Републике Србије. „Желим да похвалим рад Центра зато што се овде посебно поштују људска права и слободе, као и чињеницу да до сада није било никаквих проблема у том погледу".

Директор Канцеларије за инклузију Рома Милош Николић није крио своје задовољство због посете Центру за основну полицијску обуку. 

„Очекујем да се добра сарадња између Канцеларије за инклузију Рома и Центра за основну полицијску обуку настави. До сада је велики број припадника ромске заједнице управо овде завршило своје школовање, данас су успешни полицајци и веома цењени у својим полицијским управама. Центар за основну полицијску обуку је одличан у свим образовно-васпитним сегментима, одавде се људи регрутују за најтеже и најодговорније послове, каква је свакако и полицијска професија", истакао је Милош Николић, „ а оно што могу да обећам јесте да ће Канцеларија у наредном периоду свим заинтересованим кандидатима ромске националности пружити неопходну помоћ и све потребне информације за упис у Центар".

 

Текст:

Маријана Милановић

Фотографије:

Бојан Танурџић 20/3

20. јуни 2019.

   

 

Претходна страна   Горе