Трансфузиомобил у Центру
  Контактирајте са  нама у вези Трансфузиомобил у Центру  

Контактирајте нас за више информација
X


На Видовдан, 28. јуна 2019. године Завод за трансфузију крви Војводине добио је од Покрајинске владе Војводине кључеве наменског возила за прикупљање крви на терену, опремљеним са четири столице за добровољне даваоце и пет места за чланове теренске екипе. Ово возило за прикупљање крви на терену представља нешто најсавременије у нашој земљи, јер омогућава оно што Завод за трансфузију крви Војводине до сада није имао, а то је могућност да на једном месту, у дужем временском периоду, крв прикупи, на лицу места обради, складишти по највишим стандардима и на сигуран и безбедан начин транспортује до централне базе крви.
   

У уторак, 30. јула 2019. године  је чувени Трансфузиомобил нашао своје место и у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици. Педесет полазника 19. и 20. класе су имали ту част да буду први у Центру који су  донирали крв у овој покретној лабораторији и на тај начин неком  улепшали дан или чак спасли живот.

     

За добро се треба борити као војник, а који војник може сам добити рат? Полазници Центра за основну полицијску обуку настављају са својим доброчинствима и хуманошћу. Благо које се налази у овим младим људима, не само у њиховом добром срцу него у полету и духу да помажу другима, више је него очигледно. 

Насмејана лица, ведар дух, добро расположење, раздрагани млади људи окупили су се да би дали свој допринос... понегде  и страх у очима и понеки уздах, али све то само до тренутка када их преузму стручна лица из Завода и својом благом речју, професионалним саветима и смислом за хумор воде кроз цео процес овог хуманог чина.
   

Коначан биланс, 24 полазника из 19. класе и 26 из 20. класе дало је по 450 мл крви...непроцењиво благо, дато без икаквог очекивања да за то треба да буду нагађени, али је ипак сваки добровољни давалац као награду, за ово несебично дело, осим бесконачне захвалности свих оних којима је ова крв преко потребна, добио и скроман поклон... чоколадицу, грицкалице и воду да окрепи тело и хемијску оловку чији ће слоган „Супротности се привлаче! Буди давалац крви" бити близу њиховог срца и увек их подсећати на исказану хуманост.

„Тиме што доброту ширимо око себе истовремено је учвршћујемо и у себи самима. Долазим из Лознице, из краја у коме су људи одувек показивали своју хуманост на разне начине. Имам само 19 година, али су ме родитељи научили да у животу чиним оно чиме ћу постати достојна да будем срећна. Ово ми је већ трећи пут да добровољно дајем крв и надам се само почетак оног што могу да урадим да бих неком спасла живот. Зато и јесам овде и поносна сам на своје колеге, јер поред тога што смо одлучили да свој живот подредимо једном часном послу, показали смо и да смо спремни да раме уз раме заједно станемо и у овом хуманом чину.", говори нам кроз осмех, Теодора Марковић 20/5.

 

Текст:

Маријана Милановић

Фотографије:

Маријана Милановић

30.јули 2019.

 

Претходна страна   Горе