Традиција и част јачи од страха
  Контактирајте са  нама у вези Традиција и част јачи од страха  

Контактирајте нас за више информација
X


Поводом великог православног празника Богојављења, 19. јануара 2018. године, у организацији Месне заједнице Сремска Каменица је, уз благослов епископа сремског Господина Василија, на реци Дунав одржана традиционална манифестација „Пливање за Часни крст 2018‟.
Најхрабрији Срби и Српкиње пливали су на Богојављење у хладним рекама и језерима до Часног крста широм Србије. Девојке и момци, раме уз раме, без страха од хладне воде још једном су показали да је ово Србија коју деца треба да виде.
Центар за основну полицијску обуку се својим присуством и учешћем у организацији, као и сваке године, одазвао овој свечаности, општенародног и хуманитарног карактера.

Централна манифестација пливања за Богојављенски крст одржана је и у Сремској Каменици. Као и претходних година, полазници Центра су достојанствено представили себе, али и Центар за основну полицијску обуку и Министарство унутрашњих послова. Након Свете литургије у Храму Рођења Пресвете Богородице, полазници су, чинећи део Свечане литије, стигли до обале Дунава у Сремској Каменици где је организовано пливање уз освећење Дунава, помен жртвама у Дунаву и вађење Часног крста. Цео овај догађај је посматрао велики број житеља Сремске Каменице, Новог Сада и околиних места. 

У сећању свих посетилаца остаће незапамћен почетак трке када су се, због техничких проблема са озвучењем, из грла више од стотинупедесет пливача ориле патриотске песме и српска Химна, које су учесници певали у глас као један. 

Ове године је учествовало око 150 пливача, а најбржи је био осамнаестогодишњи Алекса Бобар из истоименог места.

У трци за Часни крст учествовало је 43 полазника и једна полазница Центра за основну полицијску обуку. ( 17 полазника 14. класе и 27 полазника 15. класе) 

Ивана Караџић, полазница 15. класе, била је једна од шест девојака које су стале раме уз раме с мушкарцима. 

„У првом моменту сам мислила да је лако, имала сам велику трему пред почетак. Када сам скочила у воду, први замах је био најтежи, али после тога је све ишло без проблема‟, рекла је Ивана. 

„Најтежи део је био поквасити се, али када је трка кренула, заборавиш све страхове и ледени Дунав‟, кроз осмех говори Милош Цветковић.

„ Уф, најгоре је било када нисам знао где се налазим и када су ме ноге и руке ударале на све стране...из воде сам изашао као са ратишта, изгребан и са ратничким бојама по телу, али срећан јер сам пливао за Часни крст и показао како се чува традиција‟, поносно нам је рекао Стефан Стефановић.

„Сваке године сам се као спремао да пливам за Часни крст, и никако..ове године сам чврсто одлучио да то буде баш овде, где похађам обуку у Центру за основну полицијску обуку. Мајка ми је рекла да нисам нормалан, али шта ћу, жеља да покажем да су традиција и част, мене као будућег полицијског службеника јачи од страха, била је изнад свега‟, кроз осмех говори Душан Јовановић.

„Мој отац је припадник Жандармерије и част ми је што сам осветлао образ својој породици овим пливањем за Часни крст‟, рекао нам је Душко Краљевић.

Полазница Ивана Караџић и њене колеге из Центра, безбедно су окончали пливање, а као награду добили дрвени крст на ленти.


Занимљиво је да је међу пријавама било и оних који не умеју да пливају, а један од њих је и скочио у воду, чиме је показао да традиција и част некада могу бити јачи од страха. Међу пливачима било је и припадника Жандармерије, Речне полиције, Војске Србије, као и велики број цивила.

И овог пута су полазници Центра за основну полицијску обуку показали да су срце и љубав према домовини јачи од сваке препреке, макар то била и ледена дунавска вода.

 

Текст: Маријана Милановић

Фотографије: Лазар Манојловић, XV /5

 

Претходна страна   Горе