Технички збор из области саобраћаја
  Контактирајте са  нама у вези Технички збор из области саобраћаја  

Контактирајте нас за више информација
X


У оквиру реализације часова Ужег стручног модула контрола и регулисање саобраћаја, на полигонима и у просторијама  Центра за основну полицијску обуку 8. новембра 2021. године одржан је Технички збор из области саобраћаја, за полазнике 26. класе основне полицијске обуке који се обучавају за радно место саобраћајни полицајац.

Технички збор је одржан на четири пункта - на сваком је био предавач Управе саобраћајне полиције, док је реализацијом ових активности координирао мајор полиције Миленко Бегечки, тренер за стручну наставу у Одсеку за област делатности полиције Центра за основну полицијску обуку.

Мајор полиције Владимир Трифуновић демонстирао је рад уређаја за утврђивање присутности алкохола у организму - алкометра и објаснио рад на уређајима марке „AlcoQuant”, модел 6020, „Alco True P” и „Dräger Alcotest 7510”.

Уз велику заинтересованост полазника, капетан полиције Бојана Калинић приказала је начин употребе, техничке карактеристике и контролу психоактивних супстанци код учесника у саобраћају, која се врши помоћу анализатора и патроне брзог теста марке „Dräger Drug test 5000” (Analyzer и брзи тест на дрогу).

Мајор полиције Радивој Говедар демонстирао је радарски уређај најновије генерације „T-LASER III” којим се врши мерење брзине кретања возила на путу. Представио је значај и улогу овог уређаја, његове техничке каратеристике, начин употребе, односно поступак мерења брзине стационарним радарским уређајем.

Такође, полазницима је капетан полиције Тихомир Бабић пружио могућност да се информишу о поступку употребе фолиметра, уређаја за мерење пропустљивости и рефлексије ауто стакала, који се све чешће користи од стране припадника саобраћајне полиције током реализације задатака у контроли саобраћаја.

Поред тога, капетан Бабић је полазнике 26. класе упознао се употребом, техичким каратеристикама и осталим могућностима уграђеног и инсталираног радарског система „POLCAM”, који се користи у возилу без спољних обележја полиције, такозваном пресретачу. У демонстрацији је учеатвовао и заставник полиције Мато Чампар.

Поред упознавања са принципима рада уређаја које саобраћајна полиција свакодневно користи за откривање и доказивање прекршаја из области безбедности саобраћаја, за полазнике је нарочито значајно било што су и сами имали прилику да по први пут користе поменуте уређаје. Демонстрирани поступак су поновили тако што су процедуру извели корак по корак, тиме стичући вештине које ће већ од наредне године користити и на терену.

Сви полазници Центра за основну полицијску обуку током боравка у Центру у оквиру стручних модула, а и током професионалне праксе у подручним полицијским управама, изучавају и теме везане за безбедност саобраћаја на путевима. Међутим, полазници 26. класе су се већ приликом конкурисања определили за линију рада по саобраћају, што подразумева да током обуке имају додатни ужи стручни модул који траје три недеље, кроз који стичу специјализована знања и вештине из ове области.

Текст и фото: Миленко Бегечки и Снежана Вла
10.11.2021. године

Претходна страна   Горе