Свети Сава - осам векова међу нама
  Контактирајте са  нама у вези Свети Сава - осам векова међу нама  

Контактирајте нас за више информација
X


27. јануар... Дан када је лета господњег 1236. године у Трнову преминуо наш светитељ и дан који се по наређењу кнеза српског Милоша Обреновића од 1823. године слави као школска слава, али и као слава многих породица и институција обележен је свечано у свим храмовима и школама и ове године.

Свети Сава је био српски принц, монах, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве. Рођен је као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, и брат краљева Вукана и Стефана Првовенчаног. 


Свети Сава је постао и остао симбол људскости, просветитељства и оданог служења својој вери и држави. Својим животом и делом је постао духовни предводник српског народа. За све то што је учинио на нашем оплемењивању и националном освешћивању дугујемо му велику захвалност.

Српска историја и култура су богати херојима и светитељима, али нико од њих није толико омиљен и толико утицајан међу Србима као Свети Сава. Препуна спортска хала Центра говорила је о важности овог догађаја, како за Сремску Каменицу, тако и за целу Србију.

Традиционалним певањем  химне Светом Сави започела је Светосавска академија у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици у присуству Њаговог преосвештенства  епископа сремског господина Василија,  председника Покрајинске владе Игора Мировића, великог  броја гостију,  парохијана, верника из Општине Сремска Каменица, радника и полазника Центра, као и многобројних  учесника, који су  својом лепотом,  младошћу и насмејаним лицима  красили величанствену сцену.
   

Свечани почетак академије и молитва упућена Светом Сави  показали су да је слава и углед Светога Саве међу Србима  већи него иједне друге историјске личности.


„О пресвети и предивни чудотворче, Светитељу оче наш Саво, Српске земље заштитниче и свих православних хришћана заступниче, милостивно прими ово мало мољење наше, које ти у похвалу приносимо, и молитвама својим ка Господу избави нас од опасности привремених и вечних, и удостој нас да заједно са тобом у Царству Небеском певамо Богу Спаситељу нашем: Алилуја!‟

Присутнима  се најпре обратио начелник Центра за основну полицијску обуку Желимир Мрдаљ који је истакао да се Центар  сврстава у велику породицу српских образовних установа које славе знање, рад и најсветије вредности које је Свети Сава као покровитељ просвете прокламовао и да учећи и радећи по светосавским принципима само можемо допринети бољем и већем напретку наше државе.


„Центар за основну полицијску обуку наставља дугу традицију просвећивања и обучавања чувара реда и мира на овим просторима", додао је начелник.

 

 

„У сваком покољењу Свети Сава се јавио као истина, као неко чијим вредностима стремимо, под чијим окриљем стварамо ведрију, бољу и поштенију будућност", напоменуо је начелник Центра Желимир Мрдаљ истакавши  да је Свети Сава вечити путоказ свима нама.

„Данас, поуке и врлине Светог Саве морамо пре свега преносити новим генерацијама које су више него икада изложене модерном времену и великим изазовима", рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић и додао: „Ово је време у ком његово учење долази до изражаја".

„Свако од нас треба да настави пут Светог Саве, пут одрицања и жртве за ближње своје", истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

„Ево осам стотина година прошло је од аутокефалности Српске православне цркве и васпостављања тога темеља на коме је много ближе приближио речи Јеванђеља, на народном српском језику, да наши очеви и деца спознају Бога кроз призму свога језика, културе и свог идентитета", рекао је епископ сремски Василије и подсетио присутне да је Свети Сава био и вредан дипломата. „Ми се радујемо прославлајући овај дан имајући у виду и искушења која прате овај народ, јер има наде за лепоту и за нашу децу", напоменуо је епископ Василије.

Кроз драмске приказе, рецитале и музичке нумере ученици ОШ „Јован Јовановић Змај‟ и „Свитац‟ из Сремске Каменице, деца из Дечијег села „Др Милорад Павловић‟, полазници Центра за основну полицијску обуку , као и чувари културног и музичког наслеђа глумци Српског народног позоришта, првакиња Опере СНП-а, мецосопран Јелена Кончар, музички састав „Дуо Модерато„ и црквени мешовити Хор Свети цар Давид  приказали су живот Растка Немањића. Невероватна снага кореографкиње Маријане Ђерић учинила је да цео овај спектакл у очима посматрача делује као једна бајка.


Полазници Центра за основну полицијску обуку Бошко Тимотијевић XIX /6, Милица Блажић XX /10 и Петар Шапић XVIII /5 су рециталом „Свети Сава‟  отворили  свечаност и енергијом својих гласова  пренели  жељу и снагу одлуке младог Растка Немањића  да напусти очев дом, оде на Свету гору и посвети се монашком животу. Песма о вредностима којима стремимо и под чијим окриљем стварамо државу какву је Свети Сава замишљао, а чијем се лику вековима клањамо, одјекнула је у нашим срцима.

Највеће мудрости нашег највећег свеца провејавале су током читаве свечаности. Његов живот који  је посветио подизању цркава и манастира, као средишта просветног и књижевног рада, био је уткан у сваку беседу, стих и музичке нумере  које су извели учесници.

Љубав, отаџбина, човек. Десанка Максимовић је у песми „О пореклу‟ проговорила о својим прецима и о свом пореклу, а полазници  Центра Смиљан Трајковић XX /11, Александра Анђелковски XVIII /8, Александар Сарић XIX /5 и Милица Миковић XIX /5 песму изнели уз нежне звуке композиције „Свилен конац‟, коју је извео музички састав „Дуо Модерато‟.

Свечаном скупу се на крају обратио Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Гавро Милановић истичући значај овог великог догађаја за српски народ и позивајући све присутне да се молитвом боре против недаћа и зла данашњице и да срцем и душом славе нашег великог светитеља Саву.

Громогласним певањем  песме „Ово је Србија‟ завршена је и овогодишња Светосавска академија, подсећајући нас да је ова држава дубоко у сваком од нас сваком својом улицом, сокаком, селом,  градом, пределом, планином, реком и оним за шта нас је Свети Сава охрабрио за напоран пут који траје вековима и учио нас да велико није увек и добро, али да је добро увек велико.

„Жив је Сава- Жив у Господу!
Жив је Сава- Жив у народу!‟

 

Текст: Маријана Милановић

 

 

Претходна страна   Горе