Сузбијање насиља
  Контактирајте са  нама у вези Сузбијање насиља  

Контактирајте нас за више информација
X


Без усаглашене активности свих битних институција система, не може се успешно деловати - речено је на Семинару „Сузбијање насиља у социјалном окружењу“ који је 17. и 18. октобра 2013. одржан у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици. Семинар је организован у сарадњи МУП-а Р Србије и Представништва Фондације „Ханс Зајдел“ за Србију и за Црну Гору. 

 
                          
 
- Дугогодишња сарадња са Фондацијом веома је значајна за МУП, јер сваким новим семинаром, донацијом, али и разговором са представницима Баварске полиције се унапређује стручност полицијских службеника нашег Министарства и размењују се искуства и примери добре праксе земаља у окружењу - казао је отварајући Семинар мр Божидар Оташевић, заменик начелника Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку.  
 
На лепим речима захвалио му се Луц Кобер, руководилац Представништва Фондације „Ханс Зајдел“, и рекао да би му било велико задовољство ако овај Семинар не буде схваћен као предавање, него као размена искустава.
 
У прилог томе ишло је излагање Светлане Продановић, директорке Центра за социјални рад општине Бач, која је говорила о улози тог Центра у сузбијању насиља у породици, сарадњи са полицијом и Сигурном кућом и навела неколико примера  у којима су жртве породичног насиља била деца. 
 
- Важно је да Центри за социјални рад и полиција буду једнако осетљиви на препознавање насиља и да достигну нулту толеранцију на насиље - рекла је госпођа Продановић, психолошкиња и  породична психотерапеуткиња. - Да би били једнако осетљиви на препознавање насиља морају да поседују исти ниво и квалитет знања о феномену насиља.
 
          
 
 
Гост из Немачке, Франк Хелвиг ( Frank Hellwig ), руководилац Децерната 1 криминалистичке полиције Президијум полиције за град Минхен, објаснио је организациону структуру Баварске полиције, а затим је говорио о појавним облицима насиља у социјалном окружењу. Насилници су махом мушкарци, врло су различити, а увек су убеђени да су у праву. Жртве су углавном жене и увек, аутоматски, и деца.
 
- Господин Хелвиг је веома отворено говорио о проблемима и пропустима са којима се суочавала Баварска полиција, али и остале државне и друштвено одговорне институције, трагајући за  начином  сузбијања растућег проблема насиља у социјалном окружењу - испричала нам је Зорка Ловре задужена за односе ЦОПО-а са јавношћу. - Проналажењу новог модела допринео је и нов Закон о заштити од насиља, али и чињеница да је уочено да један од највећих проблема представља непостојање протока информација и сарадње између различитих територијално и организационо надлежних јединица полиције као и осталих друштвено-одговорних организација које су се бавиле једним истим случајем. Последица је често била та да је полиција укључивана тек када је долазило до трагичних последица. Зато је 2008. године основана централна „Информативна служба о насиљу у породици“. Исти проблем „да различите институције у друштву располажу изолованим сазнањима о акутним случајевима злостављања деце“ као и чињеница да „службе које су такође укључене у ову проблематику (болнице, лекари, медицински радници, васпитачи, наставници, социјалне службе) немају довољно знања о улози/захтевима полиције“ у Минхену је решен оснивањем група за заштиту деце на свим дечјим клиникама у граду.
 
           
 
Крајем другог дана Семинара замолили смо господина Хелвига да нам каже неколико утисака о свом боравку у Србији.
- Прв пут сам овде, али знао сам да ме очекују лепа земља, добра храна и интересантни људи. Господин Кобер ми је причао да је српска полиција добро обучена и заинтересована за искуства других замаља, а наравно и за она из немачке полиције. 
Морам да кажем да сам Семинаром јако задовољан. Моја очекивања су више него испуњена. Учесници су врло мотивисани и активни. 
Било ми је јако занимљиво у којој мери су нам искуства различита са правне стране, али на жалост имамо сличне проблеме. Надам се да ће примери из наше праксе допринети развоју дискусије о проблемима у српској полицији. То би могло допринети да се ситуација поправи. Ево, и време се поправило. Када сам стигао у Србију било је кишовито, а данас је синуло сунце.     
 
Јасна Обрадовић
 
Претходна страна   Горе