Студијска посета младих Рома Центру
  Контактирајте са  нама у вези Студијска посета младих Рома Центру  

Контактирајте нас за више информација
X


Око 30 могућих кандидата ромске националности, који испуњавају основне услове за упис у ЦОПО, имало је 20. и 21. 10. 2009. године прилику да се упозна са начином обуке и условима живота у Центру.
Ова студијска посета организована је под покровитељством Мисије ОЕБС-а у Србији у сарадњи са МУП-ом и Министарством за људска и мањинска права.

Госте је поздравила и пожелела им добродошлицу госпођа Биљана Пушкар, директорка Школе - Центра. Она је објаснила да је циљ ове посете промовисање полицијског позива у ромској популацији.
- Потрудићемо се да вам представимо начин на који се наши полазници обучавају и да вам покажемо услове у којима овде живе. Надам се да ћете, када се вратите у средине из којих долазите, о ономе што ћете овде видети причати својим друговима и рођацима. Ви ћете бити наши промотери.

 

Након поздравне речи госпође Пушкар, присутнима се обратила госпођа Дајана Фалони, која руководи Одељењем за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији.

- Драго ми је што овде видим вас 30 - рекла је госпођа Фалони.  -  Организовали смо ову посету је да охрабримо вас, младе људе и да вам пружимо могућност да видите како функционише полицијска обука. Интерес свих нас је да радимо заједно, како бисмо обезбедили безбедност у Србији.

Са начином селекције, условима уписа, животом и радом у Центру госте су упознали  начелник Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку, мр Јанош Копас, координатор ЦОПО-а Мирко Умићевић, начелници, тренери и сарадници.

 

Девојке и младићи, од којих су неки матуранти, а неки су завршили четворогодишњу средњу школу, имали су прилику да сазнају како изгледа пријемни испит за упис у Центар. Могли су и сами покушати да реше психо-тестове, тестове језичке култура и познавања правописних правила српског језика и да виде шта се тражи на испиту из физичке спремности.

Своје животне приче, искрено, једноставно и топло, испричали су им њихови сународници, господин Дејан Живковић из Прокупља, који је као одличан ђак, један од  најбољих у класи, 1989. године завршио СШУП и апсолвенткиња Правног факултета у Новом Саду, Биљана Николић.

- За нас је најважније да се школујемо - истакла је госпођица Николић. - Ми смо сиромашни, јер смо нешколовани. А нешколовани смо, јер смо сиромашни.
Јесте тешко, али вреди се борити. Много напорних дана и непроспаваних ноћи је потребно да би вам професор на факултету, после положеног испита, рекао: "Честитам Вам, колега!"  
Ја сам из Силбаша. Моји родитељи су јако сиромашни, завршили су само основну школу, и то једва. Имају нас три сестре и све три ћемо доћи до неке дипломе. Ја могу да студирам, јер сам добила стипендију захваљујући афирмативним мерама које се сад спроводе, а била сам и добар ђак.
Желим да наставим студије, занима ме малолетничка делинквенција. Има пуно наше деце којој треба помоћи. Превенција, откривање и помоћ младима - за мене би била највећа сатисфакција.

  
  

Гости, који су дошли из раличитих крајева Србије, у друштву групе полазника Центра обишли су Нови Сад и Петроварадинску тврђаву.

Ј. О.
 

Претходна страна   Горе