Широко срце Центра за основну полицијску обуку
  Контактирајте са  нама у вези Широко срце Центра за основну полицијску обуку  

Контактирајте нас за више информација
X


Поводом обележавања Светског дана добровољних давалаца крви 14. јуна 2021. године, под слоганом „Дај крв, нека сва срца куцају", у Црвеном крсту је уприличена свечаност, на којој су уручена признања вишеструким добровољним даваоцима крви, као и плакете „Широко срце" за најхуманије средине. У категорији средњих школа, плакета је додељена и Центру за основну полицијску обуку.

Присутнима се обратио председник Црвеног крста Новог Сада, пуковник др Братољуб Бркљача, а посебан фокус овогодишње кампање и Светског дана добровољних давалаца крви је улога младих у обезбеђивању сигурних резерви крви. Центар је ту дао значајан допринос.

Фото: Град Нови Сад

Помоћник начелника Центра за основну полицијску обуку, потпуковник полиције Драган Мрдаљ, примио је плакету у име полазника 23. и 24. класе и запослених Центра, који су током 2020. године у седам наврата добровољно сакупили 439 јединица крви и крвне плазме.

Фото: Град Нови Сад

„Полицијски посао не подразумева само репресивни и превентивни рад који се односи на криминал, него и успостављање и одржавање добрих односа са заједницом. Из тог кључног задатка потиче традиција добровољног давања крви током службе.

Поносан сам што усмеравамо ове младе људе који ће сутра бити у редовима полиције, да од самог уласка у систем Министарства унутрашњих послова осећају дужност да буду хумани и помогну онима којима је помоћ потребна. У време пандемије, када смо били принуђени да се одрекнемо разних удобности и пооштравамо дисциплину, они не само да нису клонули духом, него су показали да су пре свега људи, да ће бити стабилни носиоци службе и да се друштво на њих може ослонити у кризним ситуацијама. Показали су да праве вредности опстају, док се полицијска служба мења и прилагођава савременом друштву," рекао је помоћник начелника Центра Драган Мрдаљ.

Фото: ЦОПО

Управо 14. јун као Светски дан добровољних давалаца крви одредила је Светска здравствена организација 2005. године. На тај дан 1986. године рођен је аустријски биолог Карл Ландштајнер, који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.
 

Текст: Снежана Вла

18.6.2021. године

 

Претходна страна   Горе