Семинар за наставнике немачког језика 18 - 22. 8. 2008.
  Контактирајте са  нама у вези Семинар за наставнике немачког језика 18 - 22. 8. 2008.  

Контактирајте нас за више информација
X


                
У Средњој школи унутрашњих послова - Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици је од 18. до 22. августа 2008. године одржан трећи семинар "Стручно усавршавање наставника немачког језика - терминологија специфична за делатност полиције".
Референт је био  господин Хелмут Волф, главни полицијски саветник при Президијуму  Баварске интервентне полиције у Бамбергу.

Теме којима су се учесници ове године бавили су:
 Комуникација на граничном прелазу;
 Комуникација у саобраћају - саобраћајна незгода;
 Организација и структура полиције у СРН и Баварској;
 Криминалистика - крађа - формулари;
 Криминалистика - опис лица.

Учесници Семинара су одржали и по један час  у четири групе полазника 1. класе основне полицијске обуке који уче немачки језик. Тема часа је била "Џепна крађа" као увод у нову тематску област - Криминалистику. Учесници-предавачи разменили су искуства, утиске и материјале са одржаних часова.


Утисци

Господин Волф је четврти пут у нашој школи и други пут на овом семинару.
- Мислим да је јако важно да постоје оваква сусретања култура. Интересантно је упознати се и са начином учења страног језика у другим земљама. Структура часова је различита. У Чешкој се, на пример, у једном временском интервалу, у блоку, учи само немачки.

- А у Бугарској, у Центру за специјализацију и усавршавање полицајаца у Пазарџику, курсеви језика не трају једнако - додала је колегиница Спаска Костадинова. -  Почетницима се даје више времена, него онима који су већ учили страни језик.

Рената Шобак-Среш је професорица немачког на Полицијској академији у Љубљани.
- Долазим трећи пут на Семинар и сваки пут ми је интересантно и корисно. Ово је за све нас ретка прилика да пре свега, током пет дана говоримо немачки језик. Изменили смо искуства и упознали се са методологијом коју користе наше колеге.

- Поред мноштва корисних информација, добили смо и материјале које ћемо користити у настави немачког језика и приликом превођења стручних текстова - рекла је Марија Чорбева са Факултета за криминалогију у Скопљу.

- Нисам професор језика, али учим немачки и ово ми је била јединствена прилика да научим нову стручну терминологију, коју је иначе готово немогуће срести - рекао је гост из Црне Горе Радомир Радуновић, помоћник командира у Посебној јединици полиције.

Ово је била прилика и да се учврсте стари и остваре нови контакти. Представница Бугарске је пренела заинтересованост својих претпостављених да се успостави ближа сарадња са институцијама које се баве обуком полиције.
Изузетно заинтересоване за сарадњу су биле и колегинице Анамариа Перцел и Марта Архип из Међународне полицијске академије са седиштем у Будимпешти. Радни језик Академије је немачки и сви полазници курсева за стручно усавршавање морају знати тај језик, јер се ради без преводилаца. Министарство унутрашњих послова Мађарске на овој Академији организује курсеве немачког језика за своје службенике који су због учења језика ослобођени редовних послова и до годину дана.

Поредећи систем учења и број часова посвећен страном језику може се рећи да је најмањи број часова страном језику посвећен у Словенији и Србији.  Учењу страних језика много већа важност (бољи систем и већи број часова) се придаје у Чешкој, Словачкој, Мађарској и Бугарској.

Гости су изразили изузетну захвалност Школи-Центру за гостопримство и организацију Семинара.

- Постала је већ традиција да се ево овде сретну људи из окружења, да раде и друже се пет дана - рекла је Јелена Ђуровић, представница Фондације "Ханс Зајдел", уз чију финансијску помоћ је организован и овај семинар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ове године у раду Семинара су учествовали (слева надесно):

Јован Ковачевић, Радомир Радуновић (Црна Гора), Рената Шобак-Среш (Словенија), Спаска Костадинова (Бугарска), Марија Чорбева (Македонија), Драгана Скробоња (Србија), Зорка Ловре (Србија),  Анамариа Перцел и Марта Архип (Мађарска), Борка Галавић (Србија) и Хелмут Волф (Немачка).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учеснике семинара су поздравили начелник Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку  мр Јанош Копас, господин Луц Кобер, руководилац пројекта Фондације "Ханс Зајдел" за Србију и Црну Гору и Мирослав Мијаиловић помоћник директора Школе-Центра.

28. 8. 2008.                                                                                                                       Јасна Обрадовић


 
 

 

 

 

 

 

 

 


 

Претходна страна   Горе