Сарадња са сегединском школом
  Контактирајте са  нама у вези Сарадња са сегединском школом  

Контактирајте нас за више информација
X


Између МУП-а и Мисије ОЕБС-а у Србији  потписан је 7. септембра 2009.  године, Меморандум о споразумевању. Међу циљевима предвиђеним овим документом су и развој полицијске обуке, студијске посете и размена искустава на регионалном и међународном нивоу, организовање радионица, семинара и конференција.
Ради унапређења наставног процеса, Мисија ОЕБС-а је предложила оганизовање више семинара у Школи - Центру у Сремској Каменици. Већ у октобру ове године, захваљујући ангажовању господина Шадора Хорвата, саветника за образовање полиције у Мисији, посетили су нас представници Полицијске школе из Сегедина.

Обука тренера
Инструктори Чаки Ласло и Абрахам Петер боравили су у Школи - Центру од 7. до 9. 10. 2009. Циљ семинара који су они одржали био је размена искустава у  методици  извођења ситуационе наставе када се полазници стављају у реалне ситуације.

Гости су представили своју школу,  свој систем школовања и методику наставе. Посебно су издвојили обуку у гађању и извођење гађања.
Начин основне обуке наше полиције изложила је госпођа Десанка Баста, начелница Одељења за израду и развој НПП-а и организовање обуке.

- Инструктори из Мађарске били су одушевљени нашом Филмском стрељаном - каже Миодраг Машуловић, који им је објаснио методе рада у овом објекту.

Другог дана су наши тренери уз помоћ инструктора из Мађарске, прорађивали у Тактичкој кући одређене ситуације.

Школовање мађарске полиције
Од 7. до 9. октобра 2009. у Школи - Центру су боравили директор Полицијске школе у Сегедину, др Чаба Бардоц и господин помоћник директора за наставу, господин Криштоф Петер Бакаи.
Госте је поздравио главни полицијски саветник  мр Јанош Копас, начелник Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку, нагласивши да они имају огромно искуство у обуци полиције.


 
        

Др Бардоц је испричао да у Мађарској школовање за овај специфичан занат траје две године. Кандидати су жене и мушкарци који могу имати до 33 године, мада је 90 % млађих, оних  од 18 до 19 година. Настава увек почиње у септембру. У четири центра у земљи школује се тренутно око 900 полазника, од којих је у сегединској школи 150.
Након прве године основне обуке, они имају могућност усмерења - за полицију опште надлежности или за граничну полицију.

Након успешног почетка, очекује се наставак сарадње наше две установе.

Ј. О.

                                                                                      
 

Претходна страна   Горе