Сајам образовања „Путокази” 2022
  Контактирајте са  нама у вези Сајам образовања „Путокази” 2022  

Контактирајте нас за више информација
X


И на овогодишњем, 17. Међународном сајму образовања „Путокази" који је одржан 9. и 10. марта на Новосадском сајму, Министарство унутрашњих послова и Криминалистичко-полицијски униврзитет су заједнички представили средњошколцима и другим посетиоцима полицијску професију и начин да постану полицијски службеници. У најави конкурса за основну полицијску обуку, као и иначе, на сајму су били и представници Центра за основну полицијску обуку и информисали заинтересоване о предстојећем конкурсу и обуци.

 

Дан Дирекције полиције

 

На штанду Министарства изложени су експонати о полицији и полицијском школству, промотивни материјали за све узрасте, а током трајања сајамске манифестације приказивани су и филмови о животу и раду у Центра за основну полицијску обуку, полицији у заједници, и Жандармерији, као и о Криминалистичко-полицијском универзитету.

 

Након што је свечано отворио сајам образовања, у 11 часова, први потпреседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уз делегацију састављену од представника Новосадског сајма, као и званичника из области образовања, посетио је и штанд Министарства и Универзитета, где им је представник Министарства  укратко објаснио шта је изложено на штанду.

Посетиоци су имали прилику да се упознају са садржајима на штанду и кроз неформалан разговор добију одговоре на нека од питања из делокруга рада Министарства, а најмлађи посетиоци да боје у бојанкама и упознају се са, њиховом узрасту прилагођеним, едукативним садржајима из области безбедносне културе деце.

Управа полиције је представила програм безбедности деце, најмлађи су добили бојанке, а старији су могли да се информишу о раду полиције у заједници из лифлета. Такозване „пијане наочаре" које симулирају измењено стање свести - под дејством алкохола, наркотика и екстремног умора, биле су прави хит за средњошколце.

Представници Управе саобраћајне полиције су радили на подизању свести о безбедности учесника у саобраћају уз помоћ материјала Агенције за безбедност саобраћаја - сликовницу и бојанку „Пажљивко", као и флуоресцентне прслуке и обележиваче за руке, врећице за патике, брошуре о безбедности саобраћаја. Радозналци су могли да пробају и сазнају принцип рада алкометра и дрога теста.

Национално криминалистичко-технички центар из Новог Сада је већ традиционално изазвао велико интересовање својом опремом и техникама и методама изазивања отисака папиларних линија, које се користе приликом расветљавања кривичног дела и идентификовања извршилаца кривичних дела, као и начин фиксирања рељефних трагова газеће површине обуће и пнеуматика.

Посетиоци су имали прилике да се обавесте и о Жандармерији.

 

Дан Сектора за ванредне ситуације и Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије

 

Новосадски ватрогасци, представници Сектора за ванредне ситуације изложили су своју униформу и део опреме за спашавање (ронилачку опрему, појасеве и другу заштитну опрему), бојанке на тематику поплава, пожара и земљотреса, слагалицу и Породични приручник за понашање у ванредним ситуацијама. Група од 20-ак ђака првака из новосадске основне школе „Иван Гундулић"  из Новог Сада сазнала је понешто ново о безбедности на интернету и о томе шта ради полицајац, а шта ватрогасац. Сазнали су свашта и о томе како треба поступати у ванредним ситуацијама, а видели су и како се користи опрема ватрогасно-спасилачке јединице. Старији посетиоци информисани су о општим условима конкурса за упис полазника на основну обуку припадника ватрогасно-спасилачких јединица.

Центар за реаговање на нападе на информациони систем, познатији као ЦЕРТ је у име Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије спровео мини-кампању подизања свести из области информационе безбедности, те су преко флајера и плаката приказали како корисници треба да поступају при коришћењу рачунара и интернета у домену личне и пословне заштите и безбедности, заинтересоване посетиоце упознавали са ризицима којима су изложени коришћењем савремених технологија и како се ефикасно могу заштити од данашњих сајбер претњи.

 

Текст и фотографије:
МУП
22.3.2022. године

 

Претходна страна   Горе