Реализација стручног модула из области рада полиције у заједници
  Контактирајте са  нама у вези Реализација стручног модула из области рада полиције у заједници  

Контактирајте нас за више информација
X


Концепт полиције у заједници представља идеју да полицајци и грађани раде заједно, односно да на различите креативне начине решавају проблеме на нивоу локалне заједнице који су везани за криминал, страх од криминала, различите друштвене поремећаје и друге безбедносне изазове.

Разлике у односу на традиционални рад полицајаца позорника се огледају у већој обучености и спремности полицајца који обилазе рејоне (делове малих подручја - сектора) да остварују непосредну комуникацију са грађанима, уз стално интересовање да упознају њихове проблеме, проблеме заједнице - суседства, безбедносне потребе, страх од криминала, уочавају факторе који погодују настанку и развоју криминала, криминална жаришта и друго.

 

Управо у циљу обучености и спремности полицијских службеника да се укључе у реализацију концепта полиције у заједници, у периоду од 10. до 21. децембра 2021. године у просторијама Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици полазници 28. и 29. класе похађали су Ужи стручни модул из области рада полиције у заједници.

Настава је обухватила следеће модуларне јединице: „Превенција и партнерство у раду полиције у заједници“; „Проблемски орјентисан рад и полицијско-обавештајни модел“; „Комункација и равноправност у раду полиције у заједници“ и „Практични аспекти рада полиције у заједници“.

 

 

У току извођења обуке, полазницима је пружена могућност да кроз практичне примере стекну основна знања и вештине за обављање послова превенције криминала и унапређења безбедности у заједници. Будући полицијски службеници су обучени да у сарадњи са грађанима и локалном заједницом, на различите креативне начине унапређују безбедност превасходно превентивним деловањем у односу на узроке и услове који доприносе појавама угрожавања грађана и имовине.

Наставу су реализовали извођачи из Управе полиције у седишту Дирекције полиције и Управе/Одељења подручних полицијских управа.

Како је објављено на Вибер групи Министарства унутрашњих послова, првих 400 позорника, који су прошли обуку у Центру за основну полицијску обуку следеће, 2022. године преузеће своје секторе и на улицама наших градова и општина биће на услузи својим комшијама како би им живот учинили лакшим и безбеднијим.

Партнерство и сарадња са заједницом и нашим суграђанима је кључ успеха Министарства унутрашњих послова и безбедности грађана.
Текст и фотографије:
МУП
22.12.2021. године

 

Претходна страна   Горе