Путокази 2020
  Контактирајте са  нама у вези Путокази 2020  

Контактирајте нас за више информација
X


Министарство унутрашњих послова, заједно са Криминалистичко-полицијским универзитетом, и ове године је представило средњошколцима и другим посетиоцима полицијску професију и начин како да постану полицијски службеници, на 15. Међународном сајму образовања „Путокази", на Новосадском сајму, 4. и 5. марта 2020. године.

»»»»»»»»»»»»    4. март 2020. године     ««««««««««««

Након отварања сајма 4. марта у 11 часова, делегација састављена од представника Новосадског сајма и званичника из области образовања посетила је и штанд Министарства и Универзитета, где им је тренер за стручну наставу Центра за основну полицијску обуку Владимир Џигурски укратко објаснио шта је изложено на штанду.

Први посетиоци имали су прилику да се упознају са садржајима на штанду и кроз неформалан разговор добију одговоре на нека од питања из делокруга рада Министарства, а најмлађи посетиоци да, са полазницима основне полицијске обуке, боје цртеже у бојанкама и упознају се са њиховом узрасту прилагођеним едукативним садржајима из области безбедносне културе деце.

У оквиру програма безбедности деце који спроводи Управа полиције, поред бојанки, посетиоци су могли да узму лифлет о вршњачком насиљу, а заинтересовани су могли да се сликају са макетом полицијског службеника.

Управа саобраћајне полиције имала је праву атракцију за посетиоце, у виду наочара које су симулирале измењено стање свести - онај ко их стави, могао је да искуси како то изгледа бити под дејством алкохола, наркотика и екстремног умора, што је изазвало огромно интересовање код посетилаца средњошколског узраста.

Колеге из Националног центра за криминалистичку форензику из Новог Сада приказале су методе изазивања отисака папиларних линија, које се користе приликом расветљавања кривичног дела и идентификовања извршилаца кривичних дела, као и начин фиксирања рељефних трагова газеће површине обуће и пнеуматика.

 

»»»»»»»»»»»»     5. март 2020. године     ««««««««««««

Сутрадан, 5. марта, посетиоце је на штанду дочекала нова екипа - и овога пута ту су били студенти Криминалистичко-полицијског универзитета и полазници Центра за основну полицијску обуку, али и припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона Нови Сад, Управе за ванредне ситуације и представници Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије. Да на штанду влада полицијски ред и дисциплина уверили су се и руководиоци Центра за основну полицијску обуку који су посетили колеге на Сајму.

Сектор за ванредне ситуације је представио своју униформу и део опреме за спашавање (ронилачку опрему, појасеве и другу заштитну опрему), бојанке на тематику поплава, пожара и земљотреса, слагалицу и Породични приручник за понашање у ванредним ситуацијама. Близу 30 другара из једног новосадског вртића из прве руке је чуло шта ради ватрогасац и шта они треба да раде ако се нађу у некој ванредној ситуацији, а видели су и какву опрему користе ватрогасно-спасилачке јединице. Старији посетиоци информисани су о конкурсу за упис 200 полазника на основну обуку припадника ватрогасно-спасилачких јединица који је тог дана расписан.

Центар за реаговање на нападе на информациони систем, ЦЕРТ, изложио је флајере и плакате који на шаљив начин, преко карикатура и пратећег текста, објашњавају како корисници треба да поступају при коришћењу рачунара и интернета у домену личне и пословне заштите и безбедности. Представници Одељења за системе видео надзора и техничке заштите приказали су заинтересованим посетиоцима радне станице интелигентног видео надзора Београда, помоћу које су посетиоци могли да приступе некој камери и да пробају усмеравање ПТЗ камере.

У холу хале Мастер Новосадског сајма, петочлана екипа полазника Центра за основну полицијску обуку састављена од најмлађих полазника 24. класе, учествовала је на Купу Сајма образовања за средњошколце у баскету. У утакмици против Гимназије „Јован Јовановић Змај", победника прошлогодишњег Купа, постигла је резултат 11:18, те се није пласирала у четвртину финала.

»»»»»»»»»»»»       ««««««««««««

Организатори „Путоказа" објавили су да је Сајмом образовања ове године, поред бројних других посетилаца, прошетало и више од 6000 ученика из целе Војводине. Било нам је задовољство да и овога пута посетиоцима стојимо на располагању и упутимо и усмеримо заинтересоване како да буду одговорни према себи и друштву, како да буду безбедни, а и како да се припреме и постану део тима у плавим униформама.

Текст: Снежана Вла 
Фото: МУП
9.3.2020. године​

 

 

 

Претходна страна   Горе