Путокази 2013
  Контактирајте са  нама у вези Путокази 2013  

Контактирајте нас за више информација
X


Штанд Министарства унутрашњих послова привлачио је пажњу посетилаца 9. међународног Сајма образовања „Путокази“, одржаног од 28. 2. до 2. 3. 2013. у Новом Саду.

У Конгресној сали Мастер-центра одржана је 1. марта презентација Центра за основну полицијску обуку, Центра за специјалистичку обуку и усавршавање полиције и Криминалистичко-полицијске академије, за групу средњошколаца из Београда којима је на овај начин пружена комплетна слика о могућностима стручног оспособљавања и усавршавања полиције. Матуранти Графичке школе из Новог Београда, Саобраћајно-техничке школе и Техничке школе „Змај“ из Земуна били су тог дана гости Сајма и Центра.
 
- Преко 60 ученика ове три школе видело је како и где се обучавају наши полазници - рекла нам је Сања Антић тренерица енглеског језика. - Мада су ови  младићи и девојке неке информације већ сазнали од својих пријатеља, рођака, са нашег сајта и фејсбука, долазак у Центар их је одушевио. Били су изненађени опремљеношћу учионица, тактичком кућом, филмском стрељаном, спортском халом... А промоција 8. класе је била оно што их је „купило“! Ту су видели резултат обуке и добили комплетну слику. Били су одушевљени. Јако су заинтересовани за обуку и једва чекају да се распише конкурс.

 

После ручка у ресторану Центра, неки од њих су посетили и Сајам образовања.

 

 

 

А ту је сва три дана било изузетно живо. Најмлађе су привлачили промотивни филмови, изложене пушке и униформисани припадници САЈ-а, ПТЈ-а, Жандармерије и Интервентне јединице 92 који су одговарали на питања радозналих малишана: Да ли су то праве униформе и оружје? Да ли је оружје тешко? Могу ли да га пипну и узму?


Велик број старијих посетилаца штанда (средњошколци, студенти, као и остали излагачи на Сајму) пожелео је да као сувенир кући однесе фотографију са пушком или специјалцем, а неки од њих су показали и солидно знање о оружју.

- Било је заиста много заинтересованих, а долазили су на наш штанд и по неколико пута - прича са одушевљењем Драган Пауњеловић тренер за Област сузбијање криминалитета. - По цео дан смо разговарали, делили промотивни материјал, објашњавали да средње полицијске школе више нема, да се код нас не могу уписати после основне... Дружили смо се са децом, али и са нашим полазницима. За њих је то једна нова ситуација, а за нас тренере прилика да их видимо у другачијој позицији од оне коју имају у учионици.  - Центар сам организује промотивне манифестације, али се радо одазива и на позиве друштвене заједнице, сајмова, образовних установа и других организатора, а те наступе користимо како за професионално информисање, промовисање Центра и обуке, али и едукацију, најчешће најмлађих суграђана. У све те активности укључујемо и наше полазнице и полазнике и сматрамо то саставним делом обуке. Њима су таква искуства драга, занимљива али и корисна у даљој служби - сматра Зорка Ловре задужена за односе Центра са јавношћу, организаторка и координаторка наступа МУП-а на Сајму.Насмејана и задовољна лица посетилаца Сајма сведоче о томе да полиција све више ужива поверење грађана, те се младе генерације више не устручавају да приђу и обрате се униформисаним полицајцима.Снежана Вла и
Јасна Обрадовић

Претходна страна   Горе