Првенство државе у џудоу
  Контактирајте са  нама у вези Првенство државе у џудоу  

Контактирајте нас за више информација
X


Спортска дворана Шумице још једном је угостила најбоље џудисте Србије, овога пута на Првенству државе за припаднике Војске и Полиције. После премијерног националног првенства одржаног минуле сезоне у Сремској Каменици, у Шумицама се 22. јуна 2019. године надметало 68 такмичара у женској и мушкој конкуренцији у организацији Џудо савеза Србије.

Такмичење је отворио бригадни генерал Синиша Радовић који је пожелео спортску срећу учесницима. 

„Ви сте понос Србије, ово је, пре свега, задовољство, а онда и обавеза. Обавеза да своје знање пренесете на млађе нараштаје и да им дате елан да и они постану део нашег тима. Многобројна су такмичења на којима сте учествовали и донели сте нам много медаља. Наставите као и до сада и будите поносни на себе", рекао је Синиша Радовић, бригадни генерал.

Присутнима се обратио и спортски директор Џудо савеза Србије, господин Драган Атанасов који је истакао да Џудо савез Србије има одличну сарадњу са Министарством унутрашњих послова и Министарством одбране, као и чињеницу да ће Београд  бити домаћин Светског првенства у џудоу за припаднике војске и полиције 2021. године.

Љубитељи врхунског спорта уживали су у одличним мечевима у Шумицама.

На такмичењу су наступила и четири полазника Центра за основну полицијску обуку, предвођени тренером и вођом екипе, потпуковником полиције Дејаном Савићем. Освојили су укупно 4 медаље.

У категорији до 66 килограма наступио је Вељко Живковић 20/2,  који је за ово такмичење скинуо три килограма и са три убедљиве победе ипоном и без иједног пораза освојио 1. место,  те постао првак државе у својој категорији.

У категорији до 81 килограм имали смо два представника. 

Стефан Мирковић 20/4 је са убедљиве четири победе освојио 1. место и постао првак државе у тој категорији, без иједне изгубљене борбе. Стефан је ове године освојио и државну медаљу у сениорској конкуренцији на званичном првенству Србије и спада у ред најбољих бораца у својој категорији у Србији.

Са друге стране жребне листе у истој категорији, полазник  Ненад Рајић 20/9 је остварио три врло убедљиве победе и један пораз, те заузео 3. место.  Судбина је хтела да се пријатељи и саборци ипак не нађу у финалу такмичења. Ненад је упркос повреди и отеченом колену стигао до полуфинала, које је на жалост изгубио. У супротном, борио би се за злато са Стефаном Мирковићем.

Наш четврти представник, Јован Николић 20/7,  наступио је у категорији до 90 килограма. Са три ефектне победе и једним поразом у финалу је заузео одлично 2. место.  Борба у финалу је била неизвесна скоро до самог краја, будући да је Николић до самог краја водио меч са „вазаријем" и изгубио „добијену" борбу, како би то у жаргону рекли џудисти.

„Оставити свој траг на овом свету је тешко. Да је лако, сви би то радили. Али није. Потребно је стрпљење, посвећеност, као и гомила успутних неуспеха. Момци су дали све од себе. Побеђивали су и некадашње џудо асове, оставили срце на борилишту како би достојно представили Центар за полицијску обуку", поносно истиче тренер и вођа екипе, Дејан Савић.


„Морам да истакнем и чињеницу да су велики број освајача медаља на такмичењу били наши бивши полазници. Међу њима се нарочито истакао Филип Јовановић, који је и прошле и ове године био првак државе у категорији до 73 килограма. Он је и актуелни сениорски шампион. Надам се да ћемо одржати тренд освајања медаља на оваквим такмичењима и узети учешће на Светском првенству за припаднике војске и полиције које ће се одржати 2021. године у Београду", истиче Дејан Савић.

„Ови момци настављају богату и успешну традицију нашег Центра на спортским такмичењима. Мало више упорности, мало више труда, и оно што се некима чинило безнадежним неуспехом постао је величанствен успех. Четири освојене медаље говоре саме за себе. Својим примером су свима показали да када човек има вољу, има и начина. Поносан сам што су одабрали баш ову професију, јер ако нам је шта потребно у полицији  то су људи који све што воле, воле свим срцем", истако је начелник Центра Желимир Мрдаљ. 

„Успех није коначан, неуспех није фаталан. Оно што јесте важно је храброст да се настави даље", поручују ови млади људи, са обећањем да ће осветлати образ Центра и на предстојећем Светском првенству 2021. године у Београду.

 

Текст:

 Дејан Савић

Маријана Милановић

Фотографије:

Дејан Савић

Џудо савез Србије

26. јуни 2019. година

 

Претходна страна   Горе