Признање хуманости
  Контактирајте са  нама у вези Признање хуманости  

Контактирајте нас за више информација
X


Мото овогодишњег Светског дана добровољних давалаца крви гласи: „Не чекај незгоду. Предузми нешто. Дај крв. Дај крв сада. Дај крв редовно“. Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине,   14. јун - као и претходних година - обележава бројним трибинама, свечаностима и манифестацијама.
Светски дан добровољних давалаца крви, 14. јун, службено је установљен од стране Светске здравствене организације у знак сећања на Карла Ландштајнера, лекара и научника, рођеног 14. јуна 1868. године у Бечу, који је за откриће људских крвних гурпа 1930. добио Нобелову награду за медицину. Његова истраживања и открића су омогућила безбедне трансфузије крви и тиме одлучујуће унапредила хирургију. Ово откриће је дало значајан допринос и судској медицини.

У Градској кући је, 14. јуна 2017. године, организована свечаност на којој је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поздравио вишеструке добровољне даваоце и уручио им  признања Црвеног крста Србије - плакете „Широко срце“ за 2016. годину.

За остварених 100 давања крви плакету је добило деветоро давалаца крви, за 75 давања 11 давалаца, а за 50 давања 19 давалаца.  Плакету „Широко срце“, која се додељује за допринос омасовљењу и промоцији давалаштва, за 2016. годину добило је 9 колектива.

Центар  за основну полицијску обуку у Сремској Каменици се и ове године, поред још две школе, нашао међу добитницима овог признања.  Настављајући традицију Средње школе унутрашњих послова, запослени и полазници Центра учешћем у редовним акцијама добровољног давања крви као и у ургентним давањима тромбоцита исказују своју хуманост.

Плакету „Широко срце“ примио је секретар Црвеног крста у Центру за основну полицијску обуку, помоћник начелника Центра Желимир Мрдаљ.

Поред њега, свечаности су присуствовали и полазници 14. класе основне полицијске обуке Маријана Ђуровић и Никола Дивац.

 
   

Плакета је уручена и Полицијској управи у Новом Саду.

Светски дан добровољних давалаца крви има задатак да у целом свету синхронизованим манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв спасавајући хиљаде живота сваки дан. Такође, овај Дан има за циљ и да позове све оне грађане који до сада нису дали крв да се укључе у породицу давалаца.

Крајем јуна, у сарадњи са Заводом за трансфузију Војводине, планирана је акција добровољног давања крви за полазнице и полазнике 14. класе Центра.

  16. 6. 2017.

 

Претходна страна   Горе