Прекогранична сарадња са Мађарском
  Контактирајте са  нама у вези Прекогранична сарадња са Мађарском  

Контактирајте нас за више информација
XРазмена полазника сегединске Школе полиције и Центра за основну обуку полиције у Сремској Каменици, од 29. 11. до 3. 12. 2010, била је прва активност у оквиру програма Инструмент претприступне помоћи прекограничне сарадње Мађарска - Србија (IPA) у области образовања. Директори двеју школа, господин Чаба Бардоц и госпођа Биљана Пушкар, потписали су у децембру 2009. године заједнички споразум којим су конкурисали за пројекат "Границе без препрека" (Borders Without Borders или BO-BO) , а финансијска средства одобрена су у јуну 2010.
 
Као први корак ове саредње, из  Центра у Сремској Каменици  је упућена група од 11 полазника 5. класе и по један тренер, котренер и  представник Управе граничне полиције - Душан  Мићуновић, Бранислав Брдар и Зоран Анђелковић.


У исто време, из сегединске Школе полиције 12 полазника и поручник Золтан Вучета, тренер модула Послови граничне полиције, били су гости нашег Центра.

Представници двеју полицијских школа срели су се 29. 11. 2010. на Граничном прелазу „Хоргош“. Заједно су обишли већину радних тачака тог прелаза - терминале путничког, теретног и транзитног саобраћаја, а потом и просторије и уређаје који се користе у раду пограничне полиције и царинских служби. Приказана им је шема организације рада УГП - Регионалног центра граничне полиције Суботица.


Гости из Сегедина

Аутобус из Мађарске стигао је у Сремску Каменицу тог дана поподне. Од следећег дана полазници из Сегедина били су подељени по троје у четири вода. Четворо наших полазника 4. класе који знају мађарски језик, било је стално са њима. Помагали су им да прате наставу, али и да успоставе контакте са вршњацима.

 

- Ја сам могао да бирам предавања на која ћу ићи - рекао нам је господин Вучета. - Најинтересантнија ми је ваша обука у тактичкој кући. Ми намамо такву, јер наша школа није тако опремљена. У Мађарској постоје четити школе полиције, па се новац Владе дели. Мислим да је овај систем бољи, да се сви полицајци образују у једном центру и да уче и знају исто.

 

Провели смо овде јако корисну недељу. Поред наставе, обишли смо станицу полиције у Петроварадину, видели рад речне полиције, дружили се са домаћинима... Све нам је било испланирано, тако да смо имали врло мало слободног времена.- Били смо стално заједно - каже Штефаниа Касиба. - Причали смо једни другима о својим школама, градовима, начину живота. Нас четворо смо били неуморни преводиоци.
   
Нека од нових познанстава вероватно ће се наставити и као лична пријатељства и кроз будућу пословну сарадњу. Како нам је испричала Емеше Тамаш, она се дописује са Анитом Терди. Од  писама која су јој стигла од нове другарице, посебно је лепо прво, у којем је описала своје утиске из Сремске Каменице.  Дирнуло ју је до суза.
Утисци из Сегедина

- Како су ми касније испричали полазници сегединске школе, програм који су они имали овде био је сличан оном који су колеге из њихове школе припремили за нас - каже млађи полицајац 1. класе, котренер Бранислав Брдар. -  Били су јако задовољни гостопримством и условима у којима су провели тих пет дана. Јако им се допала наша школа, сама грађевина, цео комплекс, опремљеност учионица, али и вожња чамцем по Дунаву, Петроварадинска тврђава,Змајев музеј, представа „Сан летње ноћи“ у Новосадском позоришту и дружење са вршњацима.


У групи полазника који су  представљали наш Центар били су Душко Сунајко и Душан Ђорђевић. Поред тога што што су упознали будуће колеге, имали су прилику и да виде како се они школују. Испричали су нам своје утиске:

-  У Сегедину смо били јако лепо дочекани, сви су врло љубазни, водили су нас у Будимпешту и цео боравак у Мађарској нам је био један незабораван доживљај. Ми нисмо били подељени, него смо те недеље били једно посебно одељење, а сваког дана придружило би нам се по двоје полазника њихове школе. Биле су нам интересантне и разлике између наше две установе. Њихова је мања, нема места за смештај свих полазника, па ту спавају само они који живе далеко. Ако су даље од 100 км, ноћење плаћају по 40 евра месечно. У спаваоницама имају по 9 кревета на спрат, а ормани су им на ходнику. Али храна им је одлична!Са новим пријатељима чују се преко скајпа и путем МСН-а. За време свог боравка у Мађарској, како кажу, споразумевали су се разним начинима, а углавном на енглеском, па су схватили колико је важно учити стране језике.


Из Извештаја са путовања                                                                                                                             
Уторак, 30. 11. 2010.


После доручка, полазници ЦОПО-а су, као и сваког јутра током ова четири дана,  присуствовали јутарњој смотри и читању дневне запосвести.
Начелник класе, потпуковник Тибор Вереш, представио их је својим ученицима и упознао их са начином и протоколом смотре у овој школи, са начином и дужином трајања школовања полиције у Мађарској, те о наставним предметима и полицијским вештинама са којима се мађарски полицајац упознаје приликом обуке. Присуствовали су настави из области „Руковање ватреним оружјем“ и приказан им је вежбовни пиштољ „глок“,  његова примена, начин руковања, функција и муниција коју користи. Заставник Петер Абрахам и официр Ласло Чонки демонстрирали су начин употребе пиштоља и начин брзог пуњења и безбедног доношења пиштоља у положај за употребу. Анализирани су и основни појмови о стресу који настаје код полицајца током уотребе ватреног оружја. Полазницима је саопштено да ће на наредном часу учествовати у наставној јединици „Употреба ватреног оржја - двобој“, током које ће употребити „глок“. Свака сутиација је забележена видео-снимком, који је  на наредном часу анализиран.            
Током ове наствне јединице сви полазници су применили ватрено оружје у складу са претходно усвојеним знањем, а под заједничким надзором  тренера из Мађарске и Србије.


У наставку дана смо у пратњи подофицира Бете Декање отишли до зграде Градске управе полиције - Сегедин, где нам је током два наставна часа представница управе, капетан Анђелика Нађ педставила неколико одсека у оквиру ове управе: дежурну службу, простор за задржавање лица, за притвор, издржавање казна затвора изречене на основу судске пресуде. Демоснтриран нам је и поступак дактилоскопског евидентирања и дактилоскопске регистрације лица у просторијама криминалистичке технике.                                                                        
Након ручка приказани су видео-записи уз анализу акивности са часа на тему „Употребе ватреног оружја - двобој“.
Током предвечерја организован је обилазак града и посета „Аква-центару Сегедин“.

Полазници из Србије су позвани да дају изјаву за локалну телевизију ТВ Вароши. Након што смо се телефоном консултовали са својим старешинама у Сремској Каменици, полазник Игор Бесемењи је пред камерама испричао какви су његови утисци о сметшају и условима рада наших  полазника током ове посете.

Душан  Мићуновић


Следећи кораци

- Споразум о партнерству са сегединском Школом полиције у пројекту "Границе без препрека" је један од наших првих корака ка придруживању европској породици полицијских школа -  каже директорка Школе - Центра Биљана Пушкар. - Циљ нам је да поред јачања професионалних капацитета наших служби, ради делотворне примене закона, уведемо нове наставне технологије - учење на даљину са припремљеним наставним јединицама за учење прописа Шенгенског споразума.
У сегменту Пројекта који се односи на учење мађарског и српског језика, жеља нам је да учењем језика комшија, унапредимо рад граничне полиције и полиције у срединама у којима живе припадници мањина са једне и друге стране границе, чиме се обезбеђује заштита темељних људских и мањинских права.

Тренутно су у току припреме за курс мађарског језика за раднике Полицијске управе Нови Сад и Граничне полиције, који би требало да почне у фебруару или у марту 2011. године и трајеће шест месеци.
У исто време, колеге МУП-а Мађарске учиће српски језик.

 
Шта је IPA ?

Да ли ће се за 10 година  знати шта значе све скраћенице које се данас могу свакодневно чути и прочитати? Неке од њих могу се (барем) двојако тумачити, што често доводи до забуне. На пример када се помене IPA , за већину запослених у полицији то је Интернационална полицијска асоцијација. Иста је скраћеница, преузета из енглеског језика (па бисмо је морали писати латиницом),  за програм Инструмент претприступне помоћи (ИПП), односно IPA - како је скраћеница енглеског назива Instrument for Pre-Accession Assistence .


Јасна Обрадовић
 

Претходна страна   Горе