Посетите нас на Београдском сајму књига
  Контактирајте са  нама у вези Посетите нас на Београдском сајму књига  

Контактирајте нас за више информација
X


Од јуче, 21. октобра, врата 63. међународног београдског сајма књига отворена су за посетиоце. Међу мноштвом излагача пронађите штанд Министарства унутрашњих послова и Криминалистичко-полицијске академије у хали 2А - имамо садржаје за разне генерације. 

Сваки дан Сајма је посвећен некој теми:

  • понедељак, 22. октобар - Дан Дирекције полиције - стратешки документи;
  • уторак, 23. октобар - Дан Управе саобраћајне полиције, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја;
  • среда, 24. октобар - Дан форензике;
  • четвртак, 25. октобар - Школски дан (заједнички дан Полиције у заједници, Сектора за ванредне ситуације, форензике и саобраћаја);
  • петак, 26. октобар - Дан Центра за основну полицијску обуку;
  • субота, 27. октобар - Дан форензике;
  • недеља, 28. октобар - Дан Сектора за ванредне ситуације.

У петак, 26. октобра, посетиоци ће имати прилику да сазнају све о Центру за основну полицијску обуку - у 12 часова ће презентацију о Центру одржати начелник Центра главни полицијски саветник Желимир Мрдаљ, а искуства из прве руке се могу чути од полазнице и полазника 16. класе.

У 14 часова малишани ће се такмичити у квизу „Размишљај безбедно“, у којем ће на 9 питања давати своје одговоре, а фотографија учесника ће бити објављена на сајту Центра.

За 16 часова је планирана Радионица за предшколце и млађу школску децу „Освоји Бојанку“.

Најмлађи посетиоци се могу фотографисати као полицајци и бојити цртеже на којима је представљено чиме се баве полицајци.

У уторак, 23. октобра, на Дану Управе саобраћајне полиције ће полицијски службеник обучавати децу правилима саобраћаја и са њима заједно прелазити преко пешачког прелаза на штанду. Могу пробати симулацију вожње у градским условима као и симулацију утицаја алкохола на возача помоћу „пијаних наочара“, и дружити се са Пажљивком, који ће с њима причати о томе како се понашају на путу од школе до куће.

Старији посетиоци могу добити летке који дају корисне информације о борби против вршњачког насиља, насиља на интернету, насиља у породици, болести зависности као што су алкохолизам и наркоманија, трговина људима. Могу се обавестити и о условима конкурисања за основну полицијску обуку, као и о самој обуци.

У среду, 24. октобра и у суботу, 27. октобра, када су Дани форензике, посетиоци ће имати прилику да виде и сами пробају методу изазивања отисака папиларних линија, која се користи приликом расветљавања кривичног дела и идентификовања извршилаца кривичних дела, као и методу механоскопског уклапаља коју ће демонстрирати  представници КПА.

Могу се пронаћи и издања о полицијско-обавештајном моделу, заштити у ванредним ситуацијама, форензици и другим полицијским темама, као и часоипис Безбедност и историјски примерци листа Млади полицајац.

Видимо се!

 

Текст: Снежана Вла

Фотографије: МУП РС

22.10.2018. године

Претходна страна   Горе