Подршка колеге
  Контактирајте са  нама у вези Подршка колеге  

Контактирајте нас за више информација
X


На питања о томе какве би особине требало да красе колегу за подршку, полицијски службеници одговарају анонимно. На основу таквог тајног гласања бирани су полазници Курса за примарну психолошку превенцију - подршка колеге.

Курс је од 13. до 17. маја 2013. у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици организовала Управа за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку у сарадњи са другим организационим јединицама МУП-а, за потребе организационих јединица Дирекције полиције и Сектора за ванредне ситуације. Руководилац Курса био је Радојица Зекић, шеф Одсека за психолошку превенцију, селекцију и пријем кандидата у Центру за основну полицијску обуку.
 
За 27 полазника 8. класе предавања и радионице је припремило десеторо предавача. Међу њима је био и Александар Лазаревић, начелник Сектора за ванредне ситуације, који нам је објаснио шта се очекује од једног колеге за подршку.

- Након ове обуке полазници ће бити оспособљени да процењују ситуације које доводе до стања стреса, трауме или  синдрома сагоревања; препознају симптоме стреса, трауме, ризичних понашања; примене одговарајуће вештине комуникације ради превазилажења стресних ситуација; укажу на позитивне и негативне ефекте стреса, које провоцира професионална ситуација; развију позитиван став према комуникацији као значајном ресурсу и могућности за унапређење система психолошке превенције; подрже колеге у превазилажењу стресних ситуација; испољавају позитиван однос према професионално-етичким нормама и вредностима.

- Овде није реч о психијатријској нити о психолошкој помоћи - додала је Слађана Петаковић, психолог у Центру за основну полицијску обуку. - Колеге за подршку су људи који имају сличне проблеме и слично искуство, па могу да помогну у различитим ситуацијама. Можда је потребно објаснити да до стреса не доводе само драматичне ситуације у којима се полицијски службеници свкодневно налазе.

Јасна Обрадовић
 

Претходна страна   Горе