Остајте овде
  Контактирајте са  нама у вези Остајте овде  

Контактирајте нас за више информација
X


„Немамо права заувек отићи! Јер нико од нас, у ствари, неће побећи од беспослице, беспарице и, услед свега реченог, од раскола породичног, већ ће се тиме вечно одрећи оца свих Срба. Немамо права отићи, већ само том сину ускликнути!“


Овим речима је 23. новембра 2017. године , у спортској хали Центра, започео двочасовни културно-уметнички програм у организацији Српске православне цркве и епископа сремског господина Василија.
У септембру ове године одржан је први Сабор омладине Епархије сремске у Сремским Карловцима, на којем су учествовали и полазници Центра. Након одржаног Сабора, закључено је да је он допринео подизању морала омладине и да су поруке које је послао: богољубље, родољубље, човекољубље..итекако заинтересовале омладину и указале на потребу за већом ангажованошћу Цркве и осталих друштвених организација у раду са с младим људима.


Догађају , који је углавном био намењен младима, присуствовало је приближно 1000 људи, 200 младих са територије Архијерејског намесништва подунавског , полазници 14. и 15. класе Центра за основну полицијску обуку, велики број свештенства, гостију, тренера Центра за основну полицијску обуку.

У оквиру културно-уметничког програма наступила су четири хора: Хор Ученика Карловачке Богословије, Хор при Храму Огњене Марије у Сремској Каменици, Хор Светог Романа Слаткопојца из Петроварадина и Хор полазника Центра за основну полицијску обуку Сремска Каменица, а професор Петар Којић рецитовао је песму коју је написао за овај Сабор.

Основни разлог због којег се окупио оволики број људи јесте беседа др Биљане Спасић, професора и демографа из Крагујевца о утицају данашњих актуелних проблема на младу популацију, о демографској ситуацији у Србији данас, о великом броју младих који напуштају нашу земљу . Она је све присутне својом брижношћу и љубављу позвала на родољубље, да останемо у домовини.

Покрајински секретар за омладину и спорт, прослављени одбојкаш, господин Владимир Батез и заменик начелника Центра, госпођа Биљана Пушкар су у својим обраћањима истакли да у овој земљи има места за све и да млади треба да размишљају о останку на земљи прадедова , као и несебичном доприносу да се њихова земља развија и богати - духовно, културно, материјално и да оставе иза себе потомке који ће чувати успомену на то ко су и одакле потичу.


Великом аудиторијуму, у част борбе против сваког штетног утицаја који омладину може у духу, родољубљу и Богом даним талентима ослабити, обратио се и епископ сремски, господин Василије.

„За сваку младост у Србији има наде! Јер, сетимо се, миро које је потекло оне вечери, при студеничком парастосу, са моштију Светог Симеона, још увек народ душом у кандила долива: за спас Србина и Српкиње, за умножење у обожености, за свако духовно и материјално наслеђе које нам је предато!
У здравље свима и мира нам, Господе, дај!&рдqуо;
Овим речима Сабор је затворио архијерејски намесник, протојереј ставрофор Гавро Милановић.

Маријана Милановић

Претходна страна   Горе