Осам векова аутокефалности Српске православне цркве
  Контактирајте са  нама у вези Осам векова аутокефалности Српске православне цркве  

Контактирајте нас за више информација
X


Поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве, Архијерејско намесништво подунавско приредило је свечану Академију, у недељу, 26. маја 2019. године, у Центру за основну полицијску обуку.

Присутнима се, на почетку свечане Академије, обратио Његово преосвештенство епископ сремски господин Василије.

Програм свечане Академије почео је „Стихиром Светом Сави“ коју су извели солиста Милица Косановић и исон Љубомир Милановић, у пратњи.

Затим је, кроз пет сцена, приказана историја аутокефалности Српске православне цркве.

Милешевски Бели анђео је у првој сцени одвео публику у 1219. годину. Глумац Српског народног позоришта, Зоран Богданов је, као Свети Сава, говорио о аутокефалности и страдању српског народа кроз осам векова.

У другој сцени представиљен је Косовски бој, Кошаре, доба Пећке патријаршије 1346. године и Душанов законик, а догађаје су дочарали ликови Цара Лазара, Косовке девојке, војник и вила са Кошара. У улози војника и царева нашли су се полазници Центра за основну полицијску обуку. Дечији хор при Храму Огњене Марије у Сремској Каменици и Црквени хор „Свети цар Давид“ из Сремске Каменице учинили су да се атмосфера још боље осети.

Трећа сцена доноси данак у крви, обнову Пећке патријаршије и спаљивање моштију Светог Саве, а све кроз дијалог о злоделима и праштању који воде милешевски Бели анђео и Милосрдни анђео. У овој сцени се представио и Православни витешки ред „Свети Јован Јерусалимски“ из Београда.

У четвртој сцени дате су сеобе Срба (олуја - погром) под патријархом Арсенијем Чарнојевићем, којег је оживео глумац Српског народног позоришта Миодраг Петровић, а у улози Старине био је глумац СНП-а Миодраг Петроње. Представљена је подела Пећке патријаршије и укидање њене аутокефалности 1776. године. Крајишника и Херцеговца глумили су полазници ЦОПО-а, а на сцени су се нашли и ученици карловачке Богословије „Свети Арсеније Сремац“ у улози монаха, као и Академско културно-уметничко друштво „Соња Маринковић“ из Новог Сада.

У последњој, петој сцени, представљено је Мирослављево јеванђеље, обнова Патријаршије 1920. године и НАТО агресија 1999. године. У улози солунских добровољаца и Милунке Савић поново су били полазници ЦОПО-а, а говорили су и песму Војислава Илића Млађег уклесану на Маузолеју у Зејтинлику, у Солуну.

За крај свечаног програма су сви присутни запевали песму „Ој Косово“.

Учесницима и присутнима се, на самом крају Академије, захвалио архијерејски намесник подунавски, протојереј-ставрофор Гавро Милановић.

Свечаној Академији присуствовао је епископ сремски господин Василије и свештенство Архијерејског намесништва подунавског. Присутан је био и градоначелник Новог Сада господин Милош Вучевић, представник Покрајинске владе Војводине господин Ђорђе Вукмировић, начелник Центра за основну полицијску обуку пуковник полиције Желимир Мрдаљ, као и многе друге угледне званице.

Свечаност је посетио и велики број поштовалаца Цркве и Савиног дела. Спортска хала је била мала да прими све.

 
Програм је био разноврстан, сцена и костими раскошни, учесници надахнути. У програму, који је водио ђакон Милош Маријанац, учествовали су:

Полазници 19. и 20. класе Центра за основну полицијску обуку;

Ученици Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Каменице;

Ученици Основне школе  „Свитац“ из Сремске Каменице;

Ученици Богословије „Свети Арсеније Сремац“ из Сремских Карловаца;

Академско културно-уметничко друштво „Соња Маринковић“ из Новог Сада;

Глумци Српског народног позоришта Зоран Богданов, Миодраг Петровић и Миодраг Петроње;

Православни Витешки ред „Свети Јован Јерусалимски“ из Београда;

Дечији хор при Храму Огњене Марије у Сремској Каменици;

Црквени хор „Свети цар Давид“ из Сремске Каменице и

Хор „Свети Роман Слаткопојац“ из Петроварадина.

Културно уметничко друштво „Виноградар“ из Лединаца уступило је народне ношње учесницима.

Сценаристкиња, редитељка, координаторка припреме и реализације програма свечане Академије била је Маријана Ђерић. Успешно је урадила овај велики и захтеван програм. Било је лепо, свечано, дирљиво и поучно. Све похвале и честитке.

На крају, остављамо вас са речима владике Николаја Велимировића, „Вера нам треба да бисмо се могли надати, нада да бисмо могли живети, а љубав да бисмо могли као културан народ живети.“

Текст: Радојка Врањковић

Снежана Вла

Фото: Владимир Стојановски

30.5.2019. године

 

Претходна страна   Горе